Tisk článku

Starostka zneužívá Listy k propagandě

V posledních červnových Listech, které platíme my všichni ze společného rozpočtu, starostka zveřejnila dokonce čtyři články.

Jeden paradoxně i za základní organizaci Českého svazu včelařů Libiš. Že by se paní starostka přestěhovala do Libiše a začala místo jachtaření chovat včely? Jenže co budeme dělat s pozdravem Hmyzu zdar?

Volby se blíží a nikdo nemá takové možnosti, jak se dostat do podvědomí veřejnosti, než vydavatelé městského periodika, které je dodáváno do každé domácnosti. Starostka Mrzílková a její souputníci, kteří rozhodují o obsahu Listů, je zneužívají k prosazování vlastních ambicí a mocenské síly. Jen tak na okraj: od roku 2011 se marně domáhám, aby mi v Listech zveřejnili osvětové články týkající se veřejné zeleně, mnohokrát článek o potřebě zadržovat dešťovou vodu. Marně. Nic mi nezveřejnili.

Ale vraťme se k posledním Listům a vezmeme to popořádku. Hned na úvodní stránce nás starostka ubezpečuje, jak se město stará o znevýhodněné spoluobčany, prý je to jedním z hlavních úkolů samosprávy. Zlaté oči. Když srovnáme dotace pro sportovce a pro tyto, jak je nazývá, znevýhodněné spoluobčany, pak vidíme na koho myslí samospráva především.

Pokud to nevíte, pak sportovce (kdo ví odkud, pokud vůbec existují) jen z TJ Neratovice a HC Buldok město obdarovalo individuální dotací za rok 2017 skoro 2 a 1/2 milionem korun, dotaci na oblast ostatního sportu činí cca 2 miliony, celkem 4 a ? milionů; zatímco znevýhodněným občanům (kdopak to asi je) věnovalo 1 a ? milionů.

Z článku se dozvíme, že část peněz je určena i na poradenství rodinám a osobám žijícím v závislosti nebo v závislostním chování. Je to tak, že jsou závislí na drogách, alkoholu či automatech? Z vystoupení na zastupitelstvu je mi známo, že ústav Semiramis dostává od města 100 000 korun za to, že kontaktuje feťáky, sbírá injekční stříkačky a dává jim nové, ale kolik jich odradila od požívání drog, jsme se nedozvěděli.  Stejně tak není známo, zda díky řečenému ústavu přestali pěstovat marjánu a vařit péčko ti, o nichž je to ve městě známo.

Dalším příjemcem financí je Dům kněžny Emmy čili domov důchodců. Předražená stavba, za skoro dvě stě milionů by byly postaveny dva skromnější domovy důchodců pro dvakrát tolik lidí. Jen se podívejte na terasu na střeše se zbytečnou skleněnou pyramidou, to je atrakce, co? A co kamenná kašna před vchodem, nábytek na zakázku (zkuste si sednout na sedačky ve vstupní hale), ultramoderní obrazy a podivné obrazce na stěnách...vše pořizované bývalým starostou Roitem, za nějž se rozpočet vyčerpal, že nezbylo na nic jiného. Prý už existuje projekt na přístavbu, my občané asi nemáme právo se s ním seznámit, že. Nové prostory prý potřebuje i nízkoprahové centrum. Tato centra jsou podle wikipedie určena lidem bez domova, jenže tady přece žádné bezdomovce nemáme, jak každou zimu tvrdí paní starostka. Tak komu centrum slouží? Pro koho se budou prostory rozšiřovat? Že by bylo nízkoprahové centrum určeno někomu jinému? A komu?

Pak tu máme podfuk zvaný Klub důchodců. Najdete zde křesťany, mladé věřící a všechny možné organizace, důchodců minimum. Prý se zde schází 12 skupin, ale jsou to ve skutečnosti lidé setkávající se soukromě, bez podpory města. Některé jsou zcela uzavřené příchozím zvenku. A právě pro osamělé důchodce zde chybí příležitost něčemu se věnovat, povykládat si, něco tvořit…Osamělých lidí přibývá a není ve městě pro ně nic (kromě knihovny; filmové představení neodstraní osamocení), čím by zaplnili volné chvíle a nebyli uzavřeni mezi čtyřmi stěnami.

Zatímco jinde prostory klubů slouží k pořádání programů pro všechny příchozí, setkání seniorů, přednáškám, debatám, školením, organizováním zájezdů, tanečních odpolední apod., tady v tzv. klubu se pro seniory NIC neorganizuje. Město na osamělé seniory kašle. Jak řekla starostka:“Kdo chce, může se setkávat!“ Jistě. A jak se ti lidé domluví, že se chtějí setkat? Co tam budou dělat? Město musí aktivně organizovat činnost v klubu pro důchodce, pokud to nedělá, je to k ničemu.

Další podfuk je Dům s pečovatelskou službou. Neexistuje. Jsou to jen obyčejné malometrážní městské byty. Dům s pečovatelskou službou by město potřebovalo jako sůl, bohužel, město dalo přednost rekonstrukci kulturáku za dvě stě milionů.

Článek končí zprávou, že město oceňuje dobrovolníky, kteří háčkují dárky pro miminka a pomáhají při vítání občánků. Háčkovat umím, ale ne příliš dokonale.

Co myslíte, jak pochodím, když se přihlásím, že bych ráda dobrovolně recitovala při vítání občánků? S odpovědí z radnice vás neopomenu seznámit.

Anna Spěváčková

Názory

08.06. 01:13Dan
propaganda
08.06. 22:13Georg
Pí Zpěváčková
08.06. 22:20Georg
Včely
09.06. 14:21Pavelka
Populistka Mrzílková
09.06. 14:29Pavelka
Populistka Mrzílková
12.06. 19:56Před
volbami doufám
13.06. 09:08Josef
Po
14.06. 10:12polemika
Listy
20.06. 12:32Pavel Šanda
děkuji
20.06. 15:29Bill
výzva
20.06. 22:30Pucl
?!
21.06. 11:58Pavel Šanda
odpověď
21.06. 15:58Petr Paseka
Tož si ty dva plátky porovnejme
22.06. 10:13čtenář
Pane Paseko,
24.06. 21:20Petr Paseka
Ale jistě, pane čtenáři
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz