Tisk článku

Nebezpečné Neratovice

Jsou místa ve městě, kam se starší člověk večer už neodváží; třeba okolí mlékojedské pískovny, les a hřiště na okraji kolonky, Kostomlatského sady, ale i plochy za Kojetickou ulicí, výměníková stanice na Výsluní, kašna za kulturákem apod.

Hřiště a les v Mlékojedech mezi kolonkou a zahrádkářskou osadou se staly shromaždištěm mladých od třinácti do kdovíjakého věku. Na půli cesty na pískovnu, která je postrachem lidí v okolí, se scházejí tlupy mladých, někdy spíš dětí; jestli je jim třináct, tak ať se propadnu do sklepa. Na dívkách nepoznáte, kolik je jim let, vypadají a chovají se jako mnohem straší. Chlapci a mládenci všech odstínů jim úspěšně konkurují. Co se odehrává na hřišti a v lesíku? Všechno možné. Hlavně chlast, drogy (pozor, marihuana je také droga), řev. Zůstávají po nich hromady prázdných lahví, střepy, odpadky, nepořádek.

Běda, kdybyste si dovolili naši zlatou mládež, pardon, už i naše zlaté děti v podnapilém stavu napomenout, usměrňovat, se zlou se potážete.

Nezapomínejte, že dav jedná impulsivně a nevyzpytatelně. Stačí výkřik, výzva k činu a dav zaútočí.

Své o tom vědí zahrádkáři ve sousedící zahrádkářské kolonii, kteří se v horkých nocích uchylují z rozpálených paneláků do svých chatiček a boudek. Zkoušeli rozjařenou podnapilou mládež usměrnit, chtěli se vyspat, ale se zlou se potázali. Do zahrádek začaly létat nejen láhve, ale i nadávky, které by málokdo byl ochoten opakovat. A tak se potichu choulí na zahrádkách a snaží se nevyprovokovat udatné mladíky a ještě jejich udatnější společnice.

Kdysi jsem někde na nějakém setkání se starostkou vyslechla, že v případě problémů mají ohrožení volat městskou policii. Obávám se, že to bude houby platné. Než strážníci dojedou na místo „činu“, prchnou stateční vrhači lahví a nadávek do hustých keřů lesního porostu. Nevím, co poradit. Nakoupit ostnatý drát? V našich končinách jsou útočníci, bohužel, vždy ve výhodě. Jenže staré ženy se už večer neodváží jít samy po Neratovicích.

Anna Spěváčková

Názory

05.06. 19:00Jana
nejen večer
06.06. 21:32A
a teď tu o karkulce
09.06. 08:01Haha
Kostomlatskeho sady?
09.06. 08:45Haha
“Nebezpečí”
09.06. 16:09Honza
super
13.06. 11:54Haha
...
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz