Tisk článku

„Tohle nás míjí“, prohlásila úřednice Odboru životního prostředí.

Hasiči ořezávali strom u radnice pěkně po hasičsku, ale z odboru životního prostředí nikdo nereagoval. A ještě se vrátím zpátky k ořezávání jeřábů s květy a v době hnízdění ptactva vedle Tesca.

Občas se musím vydat na úřad zjistit různé informace – a to nejen jako předsedkyně Spolku občanů Neratovic, ale i jako zvídavý občan, který se zajímá o komunální politiku. Musím konstatovat, že lidé se na úřadě střídají jako ponožky, nejmarkantněji je to vidět na odboru životního prostředí, kde z těch původních zůstalo minimum. I na dalších odborech jsou stále víc neznámé tváře. Kromě toho mám pocit, že atmosféra v budově radnice a to i na náměstí houstne čím dál víc.

No představte si, že vcházíte do dveří kanceláře odboru životního prostředí, kde si dvě úřednice vesele štěbetají a vtom tam doslova vlítne rychlostí blesku jejich vedoucí a dělá na ně: Pššššt!“, to aby přestaly hovořit, neboť vchází Spěváčková. Tož jsem to hned okomentovala a už mě slečna nebo paní vedoucí po hodině míjela na náměstí jako velké širé rodné lány.

Ale abych neutíkala od tématu. Než jsem vešla na radnici, upoutalo mě velké hasičské auto s plošinou, na níž stojící hasič přitahoval větve o kousek dál rostoucího javoru jasanolistého a motorovou pilou je uřezával, kam dosáhl. Samozřejmě tak pěkně po hasičsku, bez ohledu na pravidla řezu stromů. Tedy blbě. Ale budiž. Takže moje první otázka směřovala na úřednici J.V. (od pátku platí nařízení naší milované EU o ochraně osobních údajů GDPR, na které se už tak dlouho těšíme, tak nevím, jméno a příjmení je osobní údaj, je nutné se mít na pozoru), zda ví, že venku těsně vedle radnice hasiči ořezávají stromy. „Ano“, sdělila mi, „ale to nás míjí. Je to kvůli klimatizaci, strom jim překáží, tak ho musí ořezat. Dohlíží na ně policie“. Tak to mě uklidnila. Bylo by ovšem vhodnější, kdyby vyběhla z radnice a dohlédla na ořezání stromu tak, aby byl v souladu s pravidly řezu stromů.

Pokud ovšem očekáváme od některých úředníků zapálení pro ochranu přírody, pak budeme těžce zklamáni.

Minulý týden byl toho důkazem. Vedle Tesca před bílo-zeleným kostičkovým domem 1296 – 99 byly před více než deseti až patnácti lety vysazeny jeřáby a jasany. Po několikaleté stagnaci po přesazení se pěkně rozrostly a vytvořily krásné kulovité koruny, nyní v plném květu. No a co se nestalo: nějaký zahradník stromy velmi razantně a masivně ořezal. Což je vždy problém, protože strom musí spoustu ran zahojit a přebytečné kořeny uhynou. No a, jak jsem již napsala, stromy právě krásně kvetly, byly plné včel a zároveň hnízdí ptáci. V té době řezat stromy je no, na pováženou. Tak jsem se zeptala, kdo stromy ořezával, byl to nějaký arborista P. V., kterého si město najalo. Ptám se, proč byly stromy řezány právě v době kvetení a hnízdění ptáků: no on prý také nemá pořad čas, tak město sáhlo po tomto termínu. Říkám, „A to vám nevadilo, že to je nevhodný termín?“ Tak se mi dostalo odpovědi, že ono pořád něco kvete a nikde není napsáno, že se nemůže řezat. Tak, tak. Odbor životního prostředí je také označován jako orgán ochrany přírody. K smíchu.

Člověk, který není duší a srdcem ochránce přírody a je jen suchopárným úředníkem bez vztahu k zeleni, nemá na radnici co dělat.

Anna Spěváčková

Názory

25.05. 20:15Dita Š.
je to pravda
27.05. 17:45Petr Paseka
Dost se divím,
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz