Tisk článku

Kvůli parkovištím zmizí zelené plochy a budou se kácet vzrostlé stromy

„Auta jsou stejně důležitá jako stromy.“ Kdo je autorem tohoto výroku? Vedoucí dopravy úředník Gottfried. Ano, auta nás ochladí ve vedrech, která nás ještě čekají, auta nám budou stínit, auta zvlhčí vzduch, v autech budou hnízdit ptáci a hmyz, pod auty si posedáme a odpočineme.

To všechno zvládnou auta místo stromů.

Uvidíte, stane se, jen co koaliční zastupitelé (a pár dalších příklonek) schválí nový územní plán, v němž jsou travnaté plochy se stromy u paneláků určeny na nová parkoviště. Pak se pokácí vzrostlé stromy, posekají živé ploty, zlikvidují trávníky, vybetonují se a připraví pro parkující auta.

Je těch navržených parkovišť na sídlišti hodně. Začnu u nejbližšího protějšího domu na Výsluní, od čísla 1056 – 1064, oranžově pruhovaný za školkou. Ze strany z Kojetické vedle psího hřiště a vietnamského stánku s javory by mělo být jedno parkoviště. Z druhé strany domu na zelené ploše se sakurami a javory je plánováno další, naproti přes stávající parkovací plochu je podle nového územního plánu na zelené ploše s vzrostlými kaštany plánované další vedle domu na Výsluní u čísla 1154.

Když už konečně na sídlišti po letech z ubohých proutků živořících v jílu vyrostly pořádné stromy, přijdou nějací ubožáci a navrhnou je vykácet. To je neskutečné a nepochopitelné. To může napadnout jen  duševního mrzáka. Otepluje se, je sucho a bude ještě hůř. Vedra už dnes působí zdravotní problémy. Jen stromy mohou poněkud zmírnit dopad klimatických změn. Tak se vykácejí. To je ono.  

Další stromy by měly zmizet za domy naproti dvojce škole. U jednoho je devět stromů včetně mohutné borovice, u druhého souvislý pás živého plotu a tři opravdu veliké lípy a dvě borovice. Bydlí zde hodně starších lidí. Kde si sednou do stínu, kde si budou hrát děti? Na parkovišti.

Ale to není všechno. Kromě mnoha dalších parkovišť porůznu po městě by mělo vzniknout nové na náměstí na celé zelené ploše se stromy a keři naproti bazénu až ke trati na Brandýs, dále část pozemku mezi Komerční bankou, plotem stadionu a třemi věžáky a podél plotu stadionu až za tři věžáky.

A „nejlepší“ nakonec, spíš nejbližší, toho „nejlepšího“ je po celém městě nepočítaně. U Márovy pizzerie, na jediné větší ploše určené k odpočinku a volnému pohybu pro lidi ze sídliště, je vyznačena přestavba, zřejmě na parkoviště, od plotu záchranné služby opět plné vzrostlých stromů, až k pískovišti nedaleko pizzerie.  Možná je to tak: když byla navržena železniční zastávka u sídliště, jistě byl vznesen požadavek na příslušné parkoviště, aby město dostalo dotaci a mohlo odůvodnit vznik zastávky. Jenže to už lidem starostka zřejmě „zapomněla“ sdělit.

Když si uvědomíme, že město má být ještě navíc ze zří stran odříznuto od volné krajiny – o tom se moc nemluví, (a od doposud dostupné rekreační oblasti Skal) - aglomeračním okruhem II/101, pak je nový územní plán, který rozšiřuje zástavbu do dosud zbývající volné krajiny, likviduje kvalitní ornou půdu a znamená další ústup zeleně umožňující odpočinek a rekreaci lidí ve městě, tvořeném z větší části sídlištěm, a to nepřeháním, doslova katastrofou.

Město bude doslova „zabetonováno“ a uzavřeno mezi komunikaci II/101, Spolanu a Labe. „Díky“ současnému zastupitelstvu, které kývlo na výstavbu megahypermarketu s megaparkovištěm, bude do města svedena automobilová doprava včetně hluku, prachu a špíny, a to spolu s autobusovou pro stovky nebo tisíce dojíždějících za prací převážně do Prahy.

Už to nebude žádné klidné a spokojené městečko pro rodiny s dětmi jako dříve. Bude to jen noclehárna na okraji Prahy s rozpálenými betonovými plochami, křiklavými paneláky a levnými byty pro nenáročné a vyloučené. Takový novodobý lágr.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz