Tisk článku

Stavební akce, které nás letos čekají?

Na titulní straně Listů města Neratovice vyšel stejnojmenný článek starostky Mgr. Lanky Mrzílkové, jakoby stavební akce byly to nejdůležitější, na co občané čekají.

Nemáme žádnou pohotovost, zastupitelé dokonce odmítli přispívat na zubní pohotovost na Mělníku, nemáme žádné trhy, žádný dům s pečovatelskou službou pro seniory, před očima mizí letité stromy, ve městě je špína  a nepořádek, ale stavební akce jsou pro vedení města to nejdůležitější.

Podívejme se kritickým okem na seznam akcí v letošním roce.
Bude se pokračovat v budování druhé části ulice U Strouhy – ano, to je ta ulice, kde projektant a město nehledali řešení, jak zachovat vzrostlý dub, v jehož dutině se vyvíjeli vzácní chránění brouci.

Bude vybudována relaxační zóna u Labe, bombasticky pojmenována jako Neratovická riviéra. O té jsem již psala. Pak je zde zmíněna rekonstrukce ulice Krátká, kde opět padne pět mohutných lip kvůli nechuti města chránit a zachovat stávající zeleň.

Jsou připraveny projektové dokumentace pro podání žádosti o dotace pro čtyři zahrádky v mateřských školkách. Podobná akce už proběhla v MŠ Hamplova, kde z lesa obklopujícího školku byla za dva a půl milionu vytvořena tzv. přírodní zahrada. Byla vykácená část stromů bývalého přírodního lesíku,  bylo zasazeno pár ovocných stromů, zabudovány nějaké prvky pro děti, bylo vytvořeno broukoviště, kde se žádný brouk ani jiný hmyz neusadí. Vše bratru za dva a půl milionu. Naprosto nepochopitelné.  Můžeme předpokládat, že kvůli zahrádkám v mateřských školkách MŠ padnou další stromy, aby vznikly přírodní zahrady.

Další rána vegetaci bude tzv. obnova městských lesíků. I zde se chystá masivní kácení, přitom se jedná o stabilní porost, s vytvořenými vegetačními patry, se spoustou hmyzu, ptáků a jiných živočichů. Po stránce ekologické se jedná o velmi významné porosty, doslova plíce města, velmi důležitá je jejich protihluková funkce, zachycují prach a emise z  komunikací a železniční dráhy.
Tam není co obnovovat, jediná cesta je zachovat je v původním stavu, pouze u prořídlého lesíku u městského úřadu je potřeba zahájit výsadbu nových dřevin.

Dlažba u Plaveckého bazénu je špatná, kluzká, kdo byl zodpovědný za výběr dlažby? Jako obvykle nikdo. Dlažba u ZUŠ je zajímavá, nechápu, proč ji bude město vyměňovat, stačilo by doplnit část poškozených a chybějících kusů.

Opravy kontejnerových stání? Žádné opravy se nekonají, stání se vybourají a postaví nové. Přitom by stačilo opravit poškozené stěny, nastříkat a bylo by hotovo. Kostru totiž tvoří pevné kovové traverzy, proč je likvidovat? Místo původních stání město pořídilo otevřené drátěné ohrady. Prý jsou osvědčené. K smíchu. Běžte se podívat na Prosek i jinde, kde města instalovala drátěné uzavřené klece s vraty ke každé popelnici. Z nich vítr neodvane odpadky, nikdo, kromě obyvatel domu a popelářů, se k nim nedostane a nemůže tam házet pytle plné stavebního odpadu, jak se děje nyní.

Paní starostka si stěžuje, že kvůli odvolání se realizace staveb odkládají nebo prodlužují, v některých případech i zcela znemožňují! Paní starostko, zamyslela jste se nad tím, proč se lidé odvolávají? Protože vaše záměry poškozují lidi, se kterými se nebavíte, nenasloucháte jim, jen chcete uskutečnit vaše plány, které VY jste si vymysleli, bez ohledu na obyvatele města. Než začnete něco prosazovat, proč si nesezvete občany, neseznámíte je se svými plány a nenasloucháte jejich námitkám?

Proč lidé protestují proti odstavné ploše – parkovišti na poli, přístavišti, které poškodí místní obyvatele, řeku a louku v Lobkovicích, proč lidé protestovali proti změně územního plánu, aby teplický multimilionář mohl postavit hypermarket a parkoviště na poli s úrodnou půdou? Zamyslela jste se někdy nad tím?

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz