Tisk článku

Zastupitelstvo zase hlasovalo proti zájmu občanů

Na zasedání v prosinci 2017 hlasovali proti podpoře zubní pohotovosti na Mělníku.

Není to vůči občanům slušné a zodpovědné Když má někdo v Neratovicích zdravotní problémy nebo potřebuje honem nějaký lék, má smůlu. Nemáme tady vůbec žádnou pohotovost, na rozdíl od minulého režimu, kdy zde byly pohotovosti: dospělá, dětská, zubní i lékárenská. Po převratu byly postupně odbourány. Místo státních institucí se vše šmahem zprivatizovalo, a ačkoliv nás Václav Havel ubezpečoval, že stát je špatný majitel, zatímco soukromník bude mít na srdci jen a jen blaho všeho lidu, nic z toho neplatí. Skočili jsme mu na špek, stejně jako jsme věřili, že pravda a láska zvítězí. 

Jestliže tedy máte nějaké zdravotní problémy o víkendu nebo v noci, musíte vydržet nebo umřít. Samozřejmě, můžete zavolat sanitku, jenže co dělat v případě, kdy to na sanitku není? Stejné je to, když vás bolí pořádně zub.

Na zasedání 13. prosince 2017 oznámila starostka Mrzílková zastupitelům, že „byli jsme osloveni (kdo to je MY? Jedná se snad o plurál majestátis? My Karel IV. s boží pomocí...Pozn. A.S.) zástupcem společnosti Breg s.r.o., která se dohodla s městem Mělník o tom, že v prostorách bývalé dětské nemocnice na Mělníku, kde provozují ordinaci, by chtěli zřídit zubní pohotovost, která by měla fungovat o víkendech v denních hodinách. Jejich představa je, že se na tom budou obce spolupodílet, bude se jednat o spádovou oblast. Pro občany Mělníka jsou nejbližší pohotovosti v Praze nebo v Mladé Boleslavi. Oslovili mnoho obcí a měst, s tím, že rozdíl, který hradí pojišťovna, by hradily obce. My (opět MY... Pozn. A.S.)jsme návrh postoupili jak sociální komisi, tak OSV (Odbor sociálních věcí). Tento návrh, tak jak je předložen s těmito požadavky, se nesetkal s doporučením, jedná se o částku cca. 400.000 Kč/ročně za město, s tím, že není zřejmé, jak to bude fungovat, máme zde stanoviska, která nedoporučují tuto službu využít, stejný názor má i finanční výbor.“ Tolik z úvodní řeči starostky. (Dovolila jsem si pravopis zápisu trochu upravit. pozn. A.S.)

Jak vidíte, starostka ve svém vystoupení už předem deklarovala, jak jsou všichni proti; dávala tím najevo, jak mají zastupitelé hlasovat.

Pár zastupitelů se sice přihlásilo do debaty o schválení dotace, ale vzhledem k tomu, že se koalice utajeně schází na radnici v pondělí před zasedáním, bylo zřejmé, jak bude většina hlasovat.

Zastupitel Hornák reagoval, že je ze sociální komise, a když toto řešili, tak jeden bod byl, jestli by Rada města oslovila i místní zubaře, jestli o tu službu měli zájem, jakou výši by požadovali?

Starostka Mgr. Mrzílková odpověděla, že místní lékaře jsme neoslovili, sám provozovatel řekl, že osloví lékaře působící v tomto regionu. Je třeba říct, tím, že tam bude velká spádová oblast a budou na to přispívat obce i malé obce, podaří se jim příspěvek Mělníka snížit. Celkové náklady uvedené v žádosti by pak spadly celé na Neratovice. (Opravdu? Není to zase nějaké mlžení, aby zastupitelé hlasovali, jak si vrchnost přeje? Peníze přece radnice potřebuje na svoje záměry, třeba na další ulice a silnice pro blaho automobilů a jejich majitelů, ne pro nějaké socky bez auta. Pozn. A.S.)

Zastupitel Černohorský hovořil o své zkušenosti ze Spálené. Byl padesátý na řadě a čekal na schodišti. Protože poliklinika na Spálené je pro celý Středočeský kraj i Prahu. Zkuste si to tam jet.

Místostarosta Ing. Hrodek uvedl, že nikomu bolesti zubů nepřeje, když byl ve Spálené on, bylo tam deset lidí (je zajímavé, jak neuvolněný místostarosta vždy zažívá něco jiného než  opozice, pokud ji můžeme tak nazývat...Pozn. A.S.), město není objednatel zdravotních služeb, to je pouze pojišťovna, nesklouzávejme k tomu, že budeme platit zdravotní služby, od toho je pojišťovna nebo kraj. Je to stejný případ, jako třeba s chirurgickou pohotovostí. Není pouze Karlák, je i Mladá Boleslav. Město ne.

Zastupitelka Mgr. Kořanová (ta aby nechyběla) doplnila, že v Praze je i Thomayerova nemocnice. Do Prahy je lepší spoj. Město to nemůže takhle platit.

Zastupitel P. Šanda taky nepodporuje názor, dát peníze, které navrhuje navrhovatel. Uvedl, že dopravní dostupnost je lepší autobusem do Prahy, pro ty, co auto nemají. Na Mělníku mu to smysl nedává, nebyl by proti, kdyby byla v Neratovicích.

Tím představení skončilo. Všimněte si, že nikdo se nepozastavil nad tím, jaký je rozdíl dopravit se do Prahy a na Mělník. Když poprosím souseda, aby mě „hodil“ na Mělník, udělá to. Když mu řeknu: „Strašně mě bolí zub, dovez mě, prosím Tě, do Prahy“ zaťuká si na čelo a řekne: „ Já do centra Prahy nejezdím. Nevyznám se tam.  A hlavně: kde tam zaparkuji?“

Pak nastalo hlasování: Pro dotaci zubařům na pohotovost byli jedině zastupitelé Čerepušťák a Černohorský.

Bohužel, nebyla jsem tam, právě jsem ležela na jipce v nemocnici.

 

Anna Spěváčková

Názory

13.03. 11:14Míša
kdyby jen pohotovost
14.03. 08:28Tomáš
město a zdravotní pojišťovny
14.03. 09:35Honza
u zdr.pojišťovny??A které??
15.03. 11:11Jiří Navrátil
Zubní pohotovost Mělník.
27.03. 10:12polemika
poplatek
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz