Tisk článku

Jednodenní konference v Neratovicích v SD 15. března 2018. Starostka odmítla pozvat místní zahradníky a projektanty, stejně jako SON

Už jednou, v květnu 2017, pořádalo město Neratovice v SD akci, kterou organizovala firma Verver Export, zabývající se mechanizovanou výsadbou cibulovin. Byla dobře utajená, nikdo z místních o ní nevěděl.

Starostka Mrzílková, která tehdy akci zaštítila, nepovažovala za nutné, aby o ní informovala občany, nepozvala ani neratovické zahradnické firmy, ani místní zahradní architekty, ani komisi pro ŽP  a samozřejmě nepozvala jediný spolek,  který se zabývá ochranou přírody a krajiny - Spolek občanů Neratovic,

Kdybych tenkrát náhodou neměla cestu do SD, o akci, která právě probíhala,  bychom se vůbec nedozvěděli, jenže to už bylo pozdě.

Tentokrát se situace opakuje. Firma ARBONET, která zde pravidelně dostává zakázky na ořezávání stromů, zorganizovala pod záštitou starostky Mrzílkové jednodenní konferenci nazvanou: „Občan, spolek, obec a orgány ochrany přírody životního prostředí.“

Od loňska došlo k malé změně, inu, volby se blíží, a tak pozvánka na konferenci visela, světe zboř se, na webu města, letáčky ležely i na odboru životního prostředí na stole úřednice Vaculové, která má veřejnou zeleň v popisu práce. Jenže: kdo chodí pravidelně na úřad, a co lidé, kteří nemají počítač?

Byl dodržen čistě formální přístup, jak je zde zvykem: vlk se nažere a koza zůstane celá. Chce si někdo stěžovat na nedostatečnou informovanost? Má smůlu. Dostane odpověď: „Zajděte si na radnici a ptejte se“. Tohle mi vždy doporučují mnohé úřednice i členové samosprávy. Neumí někdo s počítačem? Božíčku, kdo by se tím zabýval, naše radnice má jiné starosti. Co, jak, za kolik a komu.

Na Konferenci budou přednášet:
Ing. Ondřej Feit, ředitel Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT).
Ing. Kateřina Vaculová, ředitelka odboru MHMP (Magistrát hlavního města Prahy).
JUDr.RNDr. Jitka Jelínková, právnička.
Ing. Samuel Burian, znalec autorizovaný zahradní architekt.
JUDr. Ing. Filip Dienstbier, autorizovaný zahradní architekt.
Jednodenní konference není žádná levná záležitost.

Témata přednášek konference:
- Úloha občanského spolku při péči a ochraně ŽP.
- Vize a realita při řízení ochrany a rozvoje městské zeleně.
- Možnost práva na informace nejen o ŽP.
- Jak čelit obstrukcím, šikanózním podáním a zneužití práva.
- Odborné a znalecké posudky.
- Aktuální změny úpravy účasti občanů a spolků.
- Ochrana práv dotčených osob v postupech veřejné zprávy.

Mám dojem, že mnoho neratovických občanů se na konferenci neobjeví. Ani zahradní architekti a zahradnické firmy se na konferenci nepohrnou.

Cena je totiž šílená při porovnání s jinými akcemi jinde. Základní vstupné je 1 331,- Kč (proboha, co má znamenat ta koruna?). Pro členy SZKT o stovku méně, jen studenti zaplatí polovinu vstupného.

Pouze pro hosty města Neratovice či znaleckého ústavu Arbonet, s.r.o.je vstup zadarmo.

Vzhledem k tomu, že náš spolek (na rozdíl o mnoha jiných) je zcela neziskový a každý si musí výdaje platit sám, napsala jsem dopis starostce města, zda by Spolek občanů Neratovic (jedná se o tři členy výboru) mohla zapsat do seznamu hostů města, vždyť zde hájíme přírodu, hlavně stromy, od roku 1997.

Odpověď jsem dostala vzápětí:
(…) sdělujeme Vám, že Vás město Neratovice jako spolupořadatel konference na téma „Občan, spolek, obec a orgány ochrany přírody životního prostředí.“ nepovažuje za svého hosta, za kterého se Vy sama ve svém dopise deklarujete.  Sdělujeme Vám tedy, že předmětné konference se můžete v případě její volné kapacity účastnit jako řádný platící účastník.

Nevím, z čeho podepsané osoby – starostka Mrzílková a tajemník Svoboda – vydedukovali, že se považuji za hosta. Nesmysl. Jen jsem žádala o zařazení na seznam hostů města vzhledem k dlouholeté práci ve městě. Nic z toho, co mi starostka Mrzílková podsouvá, není pravda.

Jak je mi často doporučováno, zašla jsme si tedy na úřad za starostkou. Nepozvala mě do své kanceláře, jak by velela slušnost, ale mezi dveřmi se tázala, co chci. Opět jsem opakovala svou žádost o zařazení na seznam hostů města Neratovic. A copak mi odpověděla paní starostka? Prý s tím nemá nic společného, není to její věc, vše je v pravomoci pořadatele, tedy ARBONETU.

To jsou mi věci. V dopise tvrdí něco jiného než z očí do očí. To mě podržte!

 

Anna Spěváčková

Názory

15.03. 11:30JN
Duševní chudáci.
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz