Tisk článku

Proč pořád platíme nejvyšší částku za odpady?

Radnice tvrdí, že málo třídíme. Proč bychom měli třídit, když platíme jako mourovatí.

Máme další nový rok a už zase nás čeká platba za odpady. Každý občan města od mimina po starce nad hrobem si musí nachystat 720 korun a zaplatit do konce května; když nezaplatí, může mu úřad poplatek zvýšit až na trojnásobek.  Od poplatku jsou osvobozeni jen vězni a lidé v zahraničí při pobytu delším než šest měsíců. Jinak nikdo.

Proč platíme tak závratnou částku? Pro pětičlennou rodinu je to 3 600 korun za rok. Platí už mimina čerstvě nerozená, ani se ještě nerozkoukala na světě a už platí. Ano, používají pemprsky, ale kolik je biomatek, které se vracejí k bavlněným plínkám a přesto nemají žádnou úlevu. Plnou částku platí i důchodci, kteří žijí skromně a nemají moc odpadu ani peněz. Platí lidé, kteří žijí jinde, někde na podnájmu nebo ubytovně, a proto tady mají trvalé bydliště. Platí studenti vysokých škol, kteří de facto pobývají někde jinde.

Radnice tvrdí, že je to proto, že málo třídíme. Třídíme málo proto, že moc platíme. To je začarovaný kruh. A máme jistotu, že budeme-li třídit více, město nám poplatky sníží? Ne, nemáme.

Něco ani třídit nemůžeme. Na sídlišti nemáme kontejnery na biologický odpad, na krabice od mléka, na kovy, neshromažďují se tuky, končí v kanalizaci. Někde jsou kontejnery daleko nebo na nevhodném místě. Velkoobjemové kontejnery, v nichž končilo hodně odpadu, byly prakticky zrušeny. Já vím, že jsou k dispozici 2x v roce, co to je?

Radnice, jak je vidět, nám neulehčuje život. Spíš naopak. Složenky, které nám byly rozesílány, byly zrušeny. Radnice nám ani neoznámila, kolik tímto krokem ušetřila. Na radnici je pokladna otevřená jen v úředních hodinách.

Chudák stará babka, které už to moc nemyslí, nedostane složenku a zapomene zaplatit. Ale copak má někdo na radnici starost o nějaké staré lidi? Ani náhodou.

Místo aby radnice prosazovala minimalizaci odpadu, propagovala šetření obaly a dělala osvětu – třeba propagovala pitnou vodu z kohoutku – schválili nám zastupitelé výstavbu hypermarketu, který situaci s odpadem ještě zhorší. Ale na to nikdo nemyslí, hlavní jsou vlastní zájmy.

Málem bych zapomněla na jednu velmi důležitou věc: Čínská vláda od ledna 2018 zakázala dovoz většiny plastového odpadu, netříděného papíru, odpadu z výroby oceli a řadu druhů textilního odpadu. Čína zdůvodnila zákaz alarmujícím stavem životního prostředí.  Celosvětová cena plastového odpadu výrazně klesla. Budou proto obce ještě zvyšovat poplatky za odpady?

Za těchto okolností je minimalizace odpadů nutností. Jenže, kde jsou ty doby, kdy se zboží balilo do  papíru, chodilo se s konvičkou pro mléko byly vratné láhve. Škoda, že jsme se s jásotem vzdali našich „socialistických“ zvyklostí, které nám západ záviděl, a převzali zhoubné kapitalistické manýry.

Z toho, co se tady děje, usuzuji, že představitelé našeho města v čele se starostkou Mrzílkovou nejsou schopni ani ochotni přemýšlet o stavu životního prostředí ani o budoucnosti města a jeho obyvatel.

Anna Spěváčková

Názory

08.02. 19:22džony
vozím za město
05.03. 13:53džimmy
bezva nápad
10.02. 19:16Táňa
peníze za odpad
15.02. 21:25Petr
Odpad
16.02. 11:29Mila
Lidi
17.02. 08:32Jan
další otázka
19.02. 05:47může za to
vedení města
21.02. 07:46Marcela
odpady
22.02. 09:41polemika
ekonomika
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz