Tisk článku

Městem se v minulých dnech přehnaly dvě vichřice a zničily desítky stromů.

Už v minulosti jich bylo několik a se stoupající globální teplotou jich bude čím dál více. Město musí změnit svůj přístup ke kácení a výsadbě stromů.

Dne 14. 8. 2003 zlikvidovala velká vichřice kolem sta stromů (možná to bylo tornádo, borovice měly zkroucené kmeny jako když ždímáte hadr), největší zkáza nastala v lesíku u závor, pak následoval orkán Kyrill v lednu 2007, o rok později 2008 přišla další vichřice, v polovině srpna 2009 se přes město přehnal velmi silný vítr. Během let byly zlámány a vyvráceny stovky stromů.

A teď to nejdůležitější: za zničené stromy nebyla vysázena přiměřená náhrada. Ještě se k tomu vrátíme.

Nikdo netušil, že nás čeká něco mnohem horšího. V noci z 15. na 16. srpna 2010 se městem od jihu prohnala neskutečná bouře se smršťí, která si nezadala s pověstnými hurikány nad Floridou. Svědci dodnes tvrdí, že nic podobného ve svém životě nezažili. Stromy padaly jako domino, lámaly se větve i kmeny jako sirky. Padla celá jedna strana a kus druhé v Kojetické – většinou rozrostlé javory jasanolisté. Zůstala jen spoušť. Velká část dřeva byla rozkradena hned ráno po katastrofě, něco se prodalo, pokácely se i stromy, které nebyly příliš poškozené, aby se musely kácet. Např. dva velké zdravé topoly u Kovomatu a zbylé zdravé stromy na Kojetické, které nezapadaly do plánu výsadby ing. Řehákové. Podle oficiálního seznamu bylo zničeno 110 stromů. Jenže toto číslo nezahrnuje škodu na soukromých pozemcích. Odhad je více než 200 stromů.

Město přišlo o obrovskou část zeleně; průšvih ovšem byl, že kromě Kojetické, kde byly vysazeny nové keře a drobné javory babyky, opět nebyla za zničené stromy vysázena adekvátní náhrada. Město od převratu nepovažovalo zeleň za prioritu, životní prostředí bylo pro nové straníky jen třešnička na dortu, jak zdůrazňoval jejich guru.

V rozpočtu byla na novou výsadbu od převratu vyhrazena jen minimální částka (miliony se cpaly do předraženého domova důchodců a do stavby a provozu městské nemocnice), a když dosedla na radnici koalice se starostkou Mrzílkovou, která měla jiné  představy o využití peněz, částka dvou milionů, kterou se podařilo na zeleň prosadit, se rozplynula jinde.

 Pak nastal zdánlivý klid. Dne 29. října 2017 se z Německa přehnal přes naši republiku už zesláblý orkán Herwart, přesto mu v našem městě padlo za oběť podle zprávy v Listech 35 převážně jehličnatých stromů. Zhruba jedenáct stříbrných smrků bylo vyvráceno v oblasti Kojetické a v lesíku u úřadu. Příčina? Nevhodná výsadba mělce kořenících smrků, které ale odolávají imisím, neustálé udusávání půdy sekačkami a vozy FCC, které donutilo stromy zvedat kořeny k povrchu, aby mohly dýchat a využívat  dešťovou vodu. Při náporech větru rozmáčená tenká vrstva půdy neudržela kořeny v zemi a stromy se vyvrátily. (Doposud tam leží pařezy s kořeny, FCC je neuklidila, hlavní je přece odvézt dřevo a pak už se na údržbu kašle. Radnice nezasáhne, soukromá FCC je stát ve státě).

Ale ještě nebyl pohromám konec. 3. ledna nového roku se městem prohnala několikaminutová smršť. Narazila na odhalený prokácený kraj lesíka U Strouhy u závor, kde, jak už jsme psala, řádily předchozí vichřice a zlomily a vyvrátily mnoho stromů. Část jich město vykácelo a zbylé osamocené stromy ztratily možnost spojit své koruny do stabilního koberce, (odborně zápoje), který odolá vichřici a stromy podrží. Když smršť proletěla ze západu do ulice U strouhy, začala zkáza. Tenké a ohnuté kmeny borovic nemohly samy odolat náporu smrště a začaly padat, v hloubi lesa se začaly lámat osamocené koruny. Napočítala jsem asi třicet zničených stromů, ale místní tvrdí, že byly vykáceny i nepoškozené stromy na okraji, kde město naplánovalo výstavbu ulice. Je to možné, tady je možné všechno.

Závěr: Přesto, že vichřice za několik let zničily stovky stromů, město dál lehkomyslně kácí stromy, které nejsou dokonale rostlé a zdravé, ale plní svou ekologickou funkci.  Jsou zbytečně prokáceny husté skupiny stromů, což je metoda, která se uplatňuje v produkčních lesích, ale jinde není omluvitelná. Nevysazují se nové stromy v dostatečném množství. Pokud se vysazují, nejsou vždy zvoleny vhodné tvary a druhy. Chybějí nám na sídlišti lesíky a háje, stejně jako velké skupiny keřů. Trávníky jsou špatně ošetřovány, jsou v katastrofálním stavu.

Městské lesíky mizí před očima. U úřadu, u závor část směrem k rodinným domkům. Ubývají v nich stromy, zbylé nemají možnost proplést větve se sousedy, stromy se navzájem nedrží a vichřice je vyvrátí nebo zlomí. Nikde se nevysazují nové stromy. V lesíku u úřadu, pokud semenáčky vzejdou, jsou posekány sekačkami. V lesíku u závor se lesík nemůže sám obnovovat na písčité suché ploše směrem k rodinným domům. Město musí začít s výsadbou, pokud chce lesík zachovat. Otázka je, zda to opravdu chce, jestli si na místo s požehnáním města nebrousí zuby nějaký developer, aby zde začal stavět.

P.S.: Dub na rohu Fibichovy a U strouhy nebyl poškozen, až bude vykácen, otevře se ještě větší prázdný prostor ke zničení dalších stromů v lesíku.

Anna Spěváčková

Názory

18.01. 16:33Jana
čeká nás
30.01. 18:35Fany
vichřice
08.02. 14:19Jan
dnes se
09.02. 10:08Martin
nepřátelství vůči zeleni
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz