Tisk článku

Co nám přinesl rok 2017. Díl II.

Byl to sedmý rok „panování“ koalice starostky Mrzílkové, která osvědčenými způsoby ovládala se svými komplici politickou a ekonomickou scénu města. Ani rok 2017 na tom nic nezměnil.

O co jsme přišli:
Nemáme žádné trhy, kromě značně kritizovaného Svatobarborského jarmarku
Prakticky každé město má dnes oblíbené farmářské trhy, některé dokonce pořádají i jiné akce, aby se lidé mohli setkávat a pobavit.

Podívejme se k sousedům na Mělník. Počet obyvatel je o něco větší, kolem 19 000, my máme zhruba 16 000 a podle neoficiálních zpráv počet obyvatel klesá (jak kterých, určitá menšina viditelně roste). Je pravda, že je to bývalé okresní, historické a kulturní město. Bývaly ale doby, kdy jsme měli novější a modernější občanskou vybavenost (kde jsou ty časy): krásné koupaliště (už dávno bez plaveckého bazénu a pořádného zázemí – pronajaté soukromníkovi), plavecký bazén, zimní stadion (pronajatý za 1,- Kč soukromníkovi), halu (prodaná Tj Neratovice), sportoviště (prodaná TJ Neratovice), kulturák (zchátralý a poloprázdný, chystá se, teprve nyní, rekonstrukce), spoustu nových bytů (privatizují se, město se zbavuje svého majetku), možnost zaměstnání (Spolana je v masivním poklesu). Jenže nám náš majetek po velkém převratu zmizel a zchátral, městské peníze místo do oprav a udržování zařízení se nalévaly do nemocnice a předraženého domova důchodců. Ani dnes se nic neopravuje (ale ano, něco se opraví, třeba odloupaná dlažba a za rok se musí opravovat znovu, protože práce je odfláknutá a materiál je nekvalitní), ojekt se zlikviduje a za dotace vybuduje nový. O tom, kde město vezme peníze na opravy dotačních staveb, nikdo neuvažuje.

Jak je to tedy s trhy na Mělníku? Farmářské trhy se pořádají každou sobotu od 8 do 12 hodin od  dubna do Dušiček. Ale to není všechno. Na Velikonoce se konají Velikonoční trhy, v květnu Řemeslný jarmark, v červnu Pivní festival, v červenci Keramické trhy, na Dušičky Dušičkový jarmark, koncem listopadu Vítání Adventu, začátkem prosince 1. adventní trhy, týden nato 2. adventní trhy a za týden Vánoční trhy.

Ani ostatní města nezůstávají pozadu: Mladá Boleslav pořádá farmářské trhy každý pátek od 7:30 do 13 hodin, Mnichovo Hradiště každou sobotu od 7.30 do 12, Nymburk každý čtvrtek od 8 do cca 12, Poděbrady každý pátek od 8 do 13, Milovice každou sobotu od 7.30 do 12, v Brandýse nad Labem od března každou středu 7-13 a sobotu 7-12, Čelákovice v sobotu 7.30–12,  Turnov v sobotu 7.30-12, Benátky nad Jizerou ve středu 8-14, Liberec ve čtvrtek 8-16. Můžeme jenom závidět.

Prý není zájem prodejců ani kupujících. Samozřejmě, že není. Malé krámky zanikají, vše se nakupuje v supermarketech, a co teprve, až bude vybudován obří Kaufland a pohltí konkurenci. Ve městě vázne podpora drobných pěstitelů a to i v zahrádkářských koloniích, chybí  šíření vědomostí a znalostí o zahrádkaření pro začátečníky a nové zájemce, město, místo aby rozšiřovalo plochy pro zahrádkáře, plánuje jejich útlum a likvidaci. V jedné z nejúrodnějších částí Polabí, v minulosti označované jako zlatý pruh země české, rostou haly, montovny, roztahují se satelity. Půdy, našeho největšího bohatství, se lehkomyslně zbavujeme.

Dokud budou stát v čele města lidé, kteří nemají zájem hájit zájmy přírody (tj. i lidí, kteří v ní žijí), kteří nechápou, že město musí být soběstačné, aby v minulosti mělo dostatek potravin a jiných zdrojů pro své obyvatele a disciplinovaně poslouchají starostku, není městu pomoci. Bude dál upadat a lidé budou utíkat jinam, kde si nebudou připadat jako páté kolo u vozu.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz