Tisk článku

Co nám přinesl rok 2017. Díl I.

Byl to sedmý rok „panování“ koalice starostky Mrzílkové, která osvědčenými způsoby ovládala se svými komplici politickou a ekonomickou scénu města. Ani rok 2017 na tom nic nezměnil.

Co i nadále přetrvává:
Rada města stále sedí na zasedání v čele zastupitelstva
To je zcela špatně. Nejvyšší orgán města je totiž ze zákona zastupitelstvo, ne rada. Rada se má dokonce odpovídat ze své činnosti zastupitelstvu obce. Naše rada se zastupitelům (ani občanům) z ničeho neodpovídá, dokonce je ani neinformuje na zasedání o své činnosti. Nejvyšším orgánem je v našem městě ve skutečnosti rada v čele se starostkou. Dává to najevo i tím, že členové rady sedí na zasedání v čele zastupitelstva. Zastupitelé neprotestují a nedožadují se změny. Proč? Neznají zákon o obcích nebo už rezignovali, bojí se či se pasivně podvolili nadvládě starostky a rady města?

Ze zasedání zastupitelstva se nepořizuje on-line video přenos, pouze audio, které je za pár dní z webu města definitivně odstraněno
Kdyby se občas zastupitelé rozhlédli po sále, zjistili by, že na zasedání chodí čím dál méně občanů z řad veřejnosti.  Nevadí jim to. Naopak, jedná se jim líp beze svědků. Jsou uvolněnější a spokojenější. Kdyby občané viděli, jak probíhá zasedání zastupitelstva, asi by své zástupce už nikdy nevolili. Ve středověku by je vyházeli z oken na kopí a sudlice. Byla by to první neratovická defenestrace. Jenže není středověk a tak lidé nechodí na zasedání ani k volbám. Dělají chybu, ale je jim to v jejich lhostejnosti a netečnosti jedno. Proto vedení města nepořizuje on-line ani archivovaný záznam ze zasedání, aby pravda o tom, co se děje, nebo spíš neděje na jednáních zastupitelů, nevyšla najevo a v lidech se udrželo zdání úspěšnosti této „vlády“ vtloukané jim do hlav propagandou v Listech města Neratovice, které jsou financované z našeho rozpočtu.

Město stále není schopné zorganizovat pořádný úklid
Provází nás celoroční špína. Odpady kolem zotvíraných popelnic, odpadky pod keři, na trávnicích...Podzimní listí ještě dnes místy tvoří závěje. Do léta se povalují kamínky ze zimního posypu. V čem je chyba?  Uklízí se jen nárazově a náhodně. Neexistuje systém průběžného úklidu. Firma FCC uklízí město čtyřikrát do roka, různé veřejně prospěšné práce vykonávají lidé bez smyslu pro pořádek a zodpovědnost, nikdo nekontroluje výsledek jejich činnosti. Neexistuje trvalá kontrola pořádku. Mnohá města problém  vyřešila rázným řezem: vypověděla smlouvu soukromým firmám a udržuje si pořádek sama. Zpočátku je to finančně náročné, ale miliony ušetřené na soukromé firmě se během několika let vrátí. U nás k tomu nedojde, protože...lituji, nemohu to správně nazvat, opět by to zavánělo soudem. Máme přece svobodu slova :-(.

U některých zastávek byly konečně zabudované stojany na kola.
Jenže, viděli jste, že by se v našem městě cokoliv udělalo kvalitně a dokonale? Vždy je něco odfláknuté; tentokrát volba stojanů. Řeklo by se, že už jsou dávno překonané. Musíte se k nim ohýbat a to je pro staré lidi (nejen pro ně) nepohodlné.  Zámek přidržuje jen přední kolo, to lze lehce odmontovat a zbytek dát do sběrných surovin nebo recyklovat na úplný bicykl. Ale existují moderní stojany ve tvaru obráceného U nebo tzv tulipány umožňující připevnit bicykl k rámu, pro zloděje je obtížnější jej ukrást. Jenže ty nebyly vybrány. Kdo o tom rozhodl? Zřejmě někdo z odboru správy majetku. Ten dotyčný je buď líný myslet, nebo se v tom nevyzná. Místo, aby se zeptal někoho, kdo tomu rozumí, rozhodne sám. Ovšem pozor, je zakázáno o tom psát, neboť s funkcí  přichází i rozum. 
 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz