Tisk článku

Z webu města se toho moc nedozvíme, Listy jsou na tom stejně

Zdá se, že na radnici mají strach, abychom nebyli příliš informováni o tom, co se ve městě děje.

Pár dní před vánocemi byla na webu města zveřejněna zpráva:
„Odbor životního prostředí upozorňuje, že na území města probíhá podzimní výsadba 50 stromů. Prosíme obyvatele o zvýšenou opatrnost při průchodu městem zejména s ohledem na předem připravené výsadbové jámy.“

A to bylo všechno. Chybělo datum, kdy bylo sdělení zveřejněno, chyběla také data, kdy se budou stromy sázet a asi by jim na radnici upadlo pero, kdyby současně uvedli, kde, v jakém místě se stromy budou vysazovat. A nebylo by od věci seznámit obyvatele s vysazovanými druhy. Ale kdepak, to nejde, to by bylo moc práce a hlavně: co je lidem do toho. Spadnou-li omylem do jámy, je to jejich věc, byli upozorněni a  nemohou se na městě hojit.

Kromě toho, kdyby obyvatelé města všechno věděli, byli moc chytří. A to není dobré. Jen vyvolení mají právo vědět, co se děje, mají právo o tom rozhodovat a nějaký plebs do toho nemá co mluvit. (Mimochodem, ty díry mohli klidně označit, to by ale byla moc velká práce).

A tak to chodí se vším ve městě. Lidé si předávají zprávy z úst do úst, kolují různé nepodložené fámy, jen kamarádi radnice vědí víc než obyčejní lidé. Web ani Listy města Neratovice nezprostředkují občanům úplné informace. O oficiálním facebooku města se raději nebudu zmiňovat, nemá žádnou úroveň. Kromě toho, jsou všichni na facebooku? Ani náhodou.

Už jsem několikrát psala o bídném webu i periodiku - Listech města Neratovice.

Web je nepřehledný, složitý,  musíte se stále někam proklikávat, není zřejmé, kde co hledat, část sdělení je neúplná (jen tak namátkou: památné stromy) nebo zcela chybí (seznam majetku města, finance, bankovní účty, nájemní smlouvy, granty, čestní občané, spolky, sdružení, tělovýchovné jednoty, církve, politické strany…), marně byste hledali seznam partnerských měst, rubriku místní poplatky či seznam publikací o městě. Nějaké komunikační nebo debatní fórum pro občany nikdy neexistovalo a to z důvodu, že vedení města nehodlá s lidmi debatovat o tom, co by se mělo zlepšit.

O seznamu ubytovacích zařízení a pohostinských služeb se nám i návštěvníkům může jenom zdát, obchody, služby a řemesla také nikde nenajdete, prostě radnice má své představy o poskytování informací občanům a nehodlá na tom nic měnit.

Od převratu se všichni starostové a jejich pohůnci báli ptát se občanů, jak se jim žije ve městě pod jejich „nadvládou“.  A protože ke komunálním volbách nešlo nikdy volit více občanů než 30%, většinou  z řad  těch vděčných za funkce a benefity nebo známých a příbuzných, nic se od té doby nezměnilo.

Vedení města nedělá pravidelné průzkumy spokojenosti obyvatel města, starostka není v každodenním kontaktu s lidmi a nezajímá ji, jaké mají obyvatelé problémy a s čím jsou nespokojeni. Nesetkává se s obyvateli centrální části města (kromě současné privatizace bytů) sídliště a pokud schůzku slíbí, slib nedodrží (setkání obyvatel k plánované výstavbě parkoviště na poli za Výsluním). Čas od času se pořádá schůzka s obyvateli okrajových částí, ale důležité připomínky občanů se neřeší, naopak, pokud se jedná o významné změny jako bylo přístaviště v Lobkovicích, vedení města se nepokrytě postaví na stranu developerů, proti občanům.

Listy města Neratovic by se mohly nazývat CHLUBNA. Jsou nevyvážené, jednostranné, nikdy se nezmíní o nepovedených či zpackaných akcích. Vedení města, které rozhoduje o obsahu periodika, do Listů nepustí žádné kritické články ať už od (ne)koaličních zastupitelů nebo nespokojených občanů. Existuje sice redakční rada, jenže její složení nezajišťuje objektivitu. Výstižnější název by byl cenzurní rada. Nelze zjistit data jejího jednání, neexistuje žádný zápis. Členy jsou podle informace na webu starostka Mrzílková, místostarostka Rajchertová, bývalá místostarostka Vítková, kronikářka Kočová (příznivkyně starostky) a jakýsi Jan Handl. 

Co od nich můžeme čekat? Že propustí do Listů stížnosti a nespokojené příspěvky? Ani náhodou. Nemůžeme od nich očekávat, že vyčlení v Listech prostor pro článek opozičních zastupitelů, jak jim nařizuje novela tiskového zákona, nebo dokonce občanů, jak jim sice nikdo nenařizuje, ale je zcela běžné v mnoha opravdu demokraticky spravovaných obcích.

 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz