Tisk článku

V dubu na křižovatce ulic Fibichovy a U Strouhy jsou vzácní, chránění brouci

Kvůli vybudování ulice U strouhy má být vykácen rozrostlý dub. Česká inspekce životního prostředí zjistila, že v dutině v kořenových nábězích se vyskytuje zvláště chráněný brouk zlatohlávek skvostný.

O kácení dubu na křižovatce ulic již proběhla rozsáhlá diskuze. Na jedné straně požadují někteří obyvatelé, aby byla silnice zbudovaná bez ohledu na zeleň, na druhé straně stojí ti, kdo si uvědomují, že zničit přírodu se nám nemusí vyplatit. Každou zkázu si v budoucnu odskáčeme.

Zvláště když inspekce životního prostředí zjistila, že se v dutině u kořenů dubu vyskytuje vzácný, zvláště chráněný zlatohlávek skvostný. Musím se přiznat, že jsem jej osobně objevila, vlastně trusinky ponrav, které z dutiny vypadávaly. Spolek občanů Neratovic se proto obrátil na ČIŽP, která jeho podnět prošetřila a shledala jej důvodným. Podle předběžných závěrů tam opravdu brouk je.

ČIŽP konstatovala hrozící porušení platné legislativy a Městu Neratovice kácení pozastavila do doby vydání výjimky z podmínek ochrany.

Bude proveden průzkum, který si město již údajně zadalo, aby se zjistilo, zda se živočich v dutině opravdu vyskytuje.  Pokud bude závěr šetření kladný, pak na žádost města může Středočeský kraj  vydat výjimku z podmínek ochrany (už vydal výjimku pro chráněné živočichy pro stavbu přístaviště na Labi) a dub padne k zemi - i s brouky. Ano, tak to, bohužel, umožňuje naše legislativa. Město se zaslouží o další ochuzení naší krajiny.

Je ještě jedna (nepravděpodobná) varianta: město nepožádá o výjimku z ochrany, nechá přeprojektovat ulici U strouhy, dub zůstane stát a budeme moci být hrdi na to, že naše město chrání přírodu. Konečně.

Stačí málo. Zadat projektantovi, aby ulice U strouhy byla vybudována jen ke křižovatce s Fibichovou a dál nepokračovala. Od ulice Antonína Dvořáka k pěti rodinným domkům bude pouze slepá ulice. Tím by zůstala prostřední část lesíku nenarušená výstavbou, dub ani další stromy by nebyly vykáceny a vzácní brouci by zůstali zachováni.

Ještě je možné, že tam odborník objednaný městem žádné živočichy - brouky nenajde. I to se může stát. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, to platí stále.

V každém případě je zřejmé, že v čele města nestojí lidé, kteří opravdu chrání přírodu. Jinak by ke každému narušení přírody přistupovali s vědomím, že za každý zničený kus přírody zaplatíme.

Anna Spěváčková

Názory

15.12. 16:13Lojza
tvl
15.12. 18:59Cetonia
Uvidíme
15.12. 21:00Martin Růžička
Slepá ulice?
21.12. 16:45Petr Paseka
Nejsem ekolog
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz