Tisk článku

Zapomenutá umělecká díla V Neratovicích

Málokdo ví, že v našem městě můžeme spatřit díla uznávané sochařky a keramičky Marty Taberyové. Jeden rozměrný keramický reliéf je v budově bývalého Legáta, druhý v přízemí městského úřadu v Kojetické ulici.

Marta Taberyová, sochařka a keramička, patří k předním osobnostem této výtvarné kategorie v poválečné české generaci. Narodila se v roce 1930 v Olomouci, tvořila v Praze. Po studiu na středních průmyslových školách v Železném Brodě a v Praze získala kvalitní výtvarné vzdělání na vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru profesora Otto Eckerta. Díky rozsáhlé vlastní tvorbě se stala uznávanou doma i v zahraničí. 

Umělkyně uznávaná všude, jen ne v Neratovicích. Domnívám se, že skoro nikdo z obyvatel města  netuší, že velké keramické plastické reliéfy v budovách jsou vlastně velmi ceněná umělecká díla.

Jak už jsem se zmínila, největší z nich je umístěn v mezipatře v bývalém Legátu, zřejmě znázorňuje rostlinné motivy. Město prodalo soukromému majiteli budovu i reliéfem, nakonec proč ne, když s budovou byl prodán i největší kryt pro dvě stě obyvatel Neratovic.

Druhý je nenápadně skryt v přízemí městského úřadu za vchodem k WC a oddací síni. Je poškozený, nějaká dobrá duše o něj opřela nepotřebnou dopravní značku.  Možná je ještě nějaký někde jinde, ale nevím o něm. Zatím nebyly odstraněny, ale co není může být. Stačí, že současný vietnamský majitel bude chtít provést stavební úpravy a reliéf, který je mu výtvarně cizí, nechá zlikvidovat. Nikde není záruka, že i na městském úřadě bude zachován.

Díla Marty Taberyové byla odstraněna jinde, proč ne v Neratovicích. Na př. na ČZU v
Praze - Suchdole zmizel v roce 2012 keramický reliéf v chodbě vedoucí k menze nazvaný Rostlinné motivy.  Bylo to proto, že autorčiny práce zdobily nové budovy za bývalého režimu, kdy každá stavba či nově vytvořený veřejný prostor musel obsahovat umělecké dílo? Nový režim okamžitě projevil snahou odstranit vše, co připomínalo ten předchozí. Ulice byly přejmenovány, nápisy vyškrábány (u nás na kašně na náměstí, která byly postavena jako vděk polských pracovníků neratovickým občanům), pomníky odstraněny (naproti gymnáziu – věnovaný sovětským osvoboditelům Neratovic).  Nebo proto, že podepsala Antichartu a její dílo se stalo nežádoucí pro představitele nového  režimu?  Jenže Antichartu podepsala i Dagmar Veškrnová, později manželka jednoho z prvních signatářů. Přitom dílo Marty Taberyové není ovlivněno politickým režimem. Zobrazuje domácí zátiší, šašky, panenky, květiny, stromy, známé budovy...

Jak řekla Jana Kybalová, historička umění: Umění Marty Taberyové působí jako laskavé pohlazení. Zvláště v posledním desetiletí, propagujícím v mylně chápané svobodě projevu a touze po originalitě svět plný katastrof, deformací a zrůd, nás autorka uvádí do světa pozitivních, optimistických a lyrických stránek naší vezdejší existence, které dnešní člověk potřebuje jako vzduch k dýchání. 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz