Tisk článku

Proč město toleruje špatnou péčí o trávníky?

Podzim pomalu končí, listí ze stromů jednak opadalo, jednak bylo serváno vichřicí. Firma FCC po dlouhém čekání konečně začala uklízet. Jako obvykle s použitím sekaček a fukarů.

Úklid listí firma provádí dvěma způsoby: buď v travnatých plochách použije sekačky, které posečou poslední zelené výhonky včetně části opadaných listů nebo muži s fukary se snaží nahnat mokré, vichřicí rozcupované listy, na hromady, které jsou vysáty vysavači a odvezeny pryč.

Proč se nad tím pozastavuji? Především proto, že oba způsoby jsou zcela nevhodné.

Osekáním posledních zelených výhonků jsou kořeny rostlin zbaveny ochrany před mrazy. Trávníku by měl být ponechán „zelený kožíšek“, aby jim mrazy neublížily. Při sekání sekačkou zůstanou navíc v trávníku zbytky listů, které  brání přístupu vzduchu k rostlinám a po několika dnech se pod jejich vrstvou začne tvořit plíseň. Základem úspěchu péče o zelené plochy je důkladné shrabání hráběmi! Opakované! Tím se travnaté plocha zbaví nečistot a hlavně se provzdušní. Před zazimovaním by se měl trávník důkladně prohnojit minerálním hnojivem s vysokým obsahem draslíku, tráva pak na jaře úspěšně začne růst. O tom se nám v Neratovicích může jenom zdát.

A ještě jedna věc. Opakované pojezdy sekaček (ale i traktorů a přívěsů FCC) udusají půdu. Udusanou půdu poznáte velice lehce. Nejsou v ní žížaly. Když jsem to kdysi řekla na zasedání, starostka a část jejích přátel se mohla potrhat smíchy. Bylo to tak zábavné. Jenže není. V udusané půdě si nemohou žížaly tvořit chodbičky, kterými se vsakuje voda ze srážek, pak voda steče do řek a jsou tu povodně. A za miliardy se staví protipovodňové zábrany. Chodbičkami do půdy vniká vzduch nutný k dýchání kořenů rostlin. Bez vzduchu se rostliny dusí, pak se nedivme, že ve městě hynou stromy. Kromě toho stahují žížaly zbytky rostlin do půdy a tím ji pomáhají hnojit. Před lety se při dešti hemžily chodníky tisíci žížal, nyní jsou vzácností.

Druhý způsob je snad ještě horší. Maníci s fukary marně nahánějí mokré listy přilepené na chodníku, z fukarů se line jedovatý kouř, dýcháme jej všichni. Ale městu, tedy těm, co si myslí, že mají právo nám vládnout, místo aby se starali o náš prospěch, je to jedno. Pokud není zrovna mokro, fukary víří prach, ten také dýcháme, přímo do plic. Prach je nosičem mnoha nebezpečných látek jako jsou těžké kovy nebo benz(a)pyren. Výsledkem jsou problémy se srdcem, záněty průdušek, zápaly plic, astma, v nejhorším případě rakovina plic. Lidé také častěji umírají. Jen v Praze ročně zemře v souvislosti se znečištěným vzduchem přes 500 lidí.

A ještě je tu jeden zásadní problém. Posekaná tráva a hromady listí jsou odváženy. Kam? Údajně do kompostárny vlastněné firmou FCC. Dovezou tam naši trávu, naše listí a vyrobí z něj kompost, který prodají a zpeněží. My jim zdarma poskytujeme vzácný materiál, který nám chybí pro hnojení travnatých ploch, keřů a stromů. Naše město a my občané jsme ochuzováni. A zase: městu, jeho vedení je to jedno.

Jsou města, kde občané si mohou dojít do malé městské kompostárny pro kompost do truhlíků nebo na zahrádku. ZADARMO.

Nám se o tom může opět jenom zdát. Nové odfláknuté silnice a zprohýbané chodníky nejsou všechno.

Anna Spěváčková

Názory

07.11. 11:50Anna Spěváčková
i údržba města
08.11. 17:41Mar
Chybí lidi
09.11. 07:56Eva
nemyslím
13.11. 10:48Králová
Brigáda
13.11. 14:56Anna Spěváčková
ani náhodou
14.11. 18:16Dita Š.
to zrovna
18.11. 08:56FCC
To nepochopím
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz