Tisk článku

Starostka Mrzílková odmítla hovořit o převratu ve středočeské samosprávě.

Jak jste se možná dozvěděli z médií, ve středočeské koalici proběhl nečekaný převrat. Požádala jsem starostku Mrzílkovou, aby jako krajská zastupitelka informovala přítomné o důvodech a průběhu změn. Odmítla.

Jako obvykle starostka vystoupila na zasedání zastupitelstva 25. 10, a informovala o dění na radnici, a jak je jejím zvykem, čím vším se mohou pochlubit. O neúspěších pomlčela. Využila jsem svého práva občana promluvit ke každému projednávanému bodu programu a požádala jsem ji, aby nám vysvětlila, co se dělo v krajské samosprávě. Odpověděla, že mohu promluvit pouze k tomu, o čem hovořila. A zase: nikde není v jednacím řádu napsáno, že se nesmím ptát na to, co nebylo řečeno. Naopak. Z logiky věci vyplývá, že lidé budou požadovat právě ty informace, kterých se jim nedostalo. Jenže starostka trvala na svém, pak řekla, že to stejně vím, a ať si to přečtu.  Nakonec odmítla o převratu promluvit. Chápu, že to pro ni musela být rána. Nejen že se nedostala do parlamentu, ale byla „odejita“ z postu předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, stala se bezvýznamnou velkou nulou bez moci a vlivu, dokonce v opozici. Konečně si vyzkouší, co to je být opomíjený kůl v plotě. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Starostku Mrzílkovou nic neomlouvá. Lidé ji zvolili jako krajskou zastupitelku a její povinností by mělo být informovat svoje občany o tom, co se událo na kraji a jaké změny zde proběhly. Urazit se a neodpovědět jen dokazuje úroveň naší vrcholné funkcionářky.

Ačkoliv média halasně informovala o koaličním převratu, ne každý ví, co se stalo.  Podle Lidovek Středočeská koalice ANO 2011, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, která vznikla po loňských krajských volbách, skončila. Hnutí ANO rozeslalo koaličním partnerům dopis a e-mail s informací, že všem vypovídá koaliční smlouvu, neboť znesvářené strany nedospěly k dohodě. V dosavadní koalici se rozhořel spor mezi hnutím ANO a Starosty. ANO vyčetlo dvěma radním za STAN špatnou práci. Starostové zase tvrdili, že jde o účelovou kritiku a za jejich zády se domlouvala nová koalice bez jejich účasti. Věřit jim můžeme a nemusíme.

ANO 2011 uzavřela novou koaliční smlouvu s ČSSD a KSČM, zastupitelstvo Středočeského kraje rozhodlo v úterý 24. října 2017 o změně vedení Rady Středočeského kraje a o novém obsazení dalších volených orgánů kraje, jimiž jsou výbory zastupitelstva.

Zastupitelé v rámci svého rozhodování o podobě nového vedení kraje dále odvolali současné předsedy a členy výborů Zastupitelstva Středočeského kraje a zvolili nové předsedy šesti výborů zastupitelstva v následujícím obsazení:

Jiří Peřina (ČSSD), předseda Finančního výboru
Milan Němec (ČSSD), předseda a člen Výboru pro sociální věci
Karel Filip (ČSSD), předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost
Ivan Cinka (KSČM), předseda Výboru pro dopravu
Blanka Žánová (ANO 2011), předsedkyně Výboru pro tělovýchovu a sport
Zdeněk Štefek (KSČM), předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch

Inu, žádný strom neroste do nebe. Pořád platí citát Johna Jamese Osborna: „Buď slušný k lidem když jdeš nahoru; mohl bys je potkat až půjdeš dolů.“

Anna Spěváčková

Názory

07.11. 09:07Anna Spěváčková
Důvod převratu? Proč starostka mlčela?
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz