Tisk článku

Město neví, co s patnácti miliony, a tak je uložilo na účet

Zastupitelstvo schválilo uložení peněz do banky JaT z 50% na termínovaný vklad a z 50% na nákup dluhopisů.

Musím se přiznat, že toto téma je mi značně vzdálené, ale možná se tady někdo najde, kdo bude schopen fundovaně posoudit kroky města.

Nejprve rada města a posléze zastupitelstvo se zabývalo návrhem na zhodnocení volných finančních prostředků, jak byl nazván záměr uložit našich patnáct milionů do privátní banky JaT s využitím nové řady produktů nazvané JaT Combi (50/50), což znamená 50% vkladu na termínovaný vklad a 50% na nákup dluhopisů. Dle podkladů pro radu je minimální vklad 10 milionů a doba uložení minimálně 12 měsíců. Investičním nástrojem by byl otevřený podílový fond, jehož výkonnost byla, dle sdělení banky, 4,87%. Poplatek za jednorázový nákup investice je 0,4% z vložené částky. Termínovaný vklad by byl úročen 0,4% p.a. z jistiny. Tolik z podkladů pro radu.

Na webu banky je zveřejněna informace pro zájemce: „Většina začínajících investorů stojí před otázkou, zda volit jistotu nižších, ale pevných výnosů, nebo upřednostnit vyšší výnosy s určitou mírou rizika,“ popisuje rozhodovací proces Pavel Němec, ředitel Retailového bankovnictví J&T BANKY a dodává: „Rozhodli jsme se proto nabídnout všem na vážkách produkt, díky kterému získají jak atraktivní úrokovou sazbu termínovaného vkladu, který je navíc ze zákona pojištěn až do výše 100 tisíc EUR, tak příležitost pro investování do fondů J&T.“

Minimální vložená částka do produktů J&T COMBI je půl milionu korun, maximální pak 2 miliony korun. Veškeré vložené finanční prostředky jsou vždy rozděleny stejným dílem mezi termínovaný vklad a podílový fond. J&T COMBI je v nabídce s ročním termínovaným vkladem a sazbou 2,4 % p.a. při volbě podílového fondu J&T Money CZK, který investuje do nástrojů s pevným výnosem, především do dluhových cenných papírů, instrumentů peněžního trhu včetně směnek a termínovaných vkladů.
Druhou variantou je tříletý termínovaný vklad se sazbou 2,6 % p.a. při výběru podílového fondu J&T Bond CZK, jehož cílem je dosažení kapitálového růstu v dlouhodobém horizontu zejména prostřednictvím investic do dluhopisů, a to i instrumentů s vyšším investorským rizikem.

Fond je určen zejména dlouhodobým investorům, kteří požadují výnos výrazně přesahující zhodnocení bankovních vkladů, ale kteří jsou schopni tolerovat a finančně unést i krátkodobé ztráty. Podmínkou pro založení produktu je otevřený běžný účet v J&T Bance. Zvýhodněnou úrokovou sazbu termínovaného vkladu připíše banka za podmínky, že v průběhu celé doby trvání termínovaného vkladu bude klient držet všechny podílové listy fondu nakoupené v rámci J&T COMBI.

Co vy na to, odborníci? Je tento způsob uložení peněz v pořádku? Není to riziko? Nebylo lepší peníze investovat, jak navrhoval zastupitel Čerepušťák?

Možná by bylo na čase umožnit občanům, aby sami rozhodli, co potřebují a za co by bylo možné miliony utratit. Tento postup se nazývá participativní rozpočet, v rámci kterého mohou obyvatelé města nebo určité části rozhodovat o využití části rozpočtu, tedy v tomto případě o patnácti milionech.  Zapojení občanů do rozhodování by bylo důkazem, že demokracie není v Neratovicích jen prázdné slovo. Lidé by věděli, že nejsou pouhé loutky, ale město je bere vážně. Posílila nebo vytvořila by se důvěra obyvatel v jimi zvolené zastupitele, o které lze v současné době pochybovat.

Napadá vás, k čemu mohly být peníze u nás využity, kdyby byly k dispozici?
V letošním roce např. Brno vyčlenilo dvacet milionů korun pro vítězných deset projektů vybraných v rámci participativního rozpočtu.

Anna Spěváčková

Názory

17.10. 16:46Karel
mno samozřejmě!!
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz