Tisk článku

Opět vyšly Neratoviny

Jako vydavatel je uveden spolek Aktivita Neratovice, jako šéfredaktor Pavel Šanda, člen městského zastupitelstva. (POZOR: ve městě jsou dva muži tohoto jména. Jeden je zastupitel, druhý známý fotograf a spoluautor mnoha oblíbených knih o Neratovicích. Lidé si je bohužel pletou, při volbách si někteří mysleli, že dávají hlas fotografovi.)

Obyvatelé dostali Neratoviny do schránek (do mé se nějakou záhadou opět nedostaly, ale jedna dobrá duše se nade mnou slitovala) a dozvěděli se, co naše radnice na sebe neprozradí. O privatizaci městských bytů jsem již psala; je to nejen značné sociální riziko, ale dává prostor rozsáhlé korupci. Už se připravují spekulanti z řad zasvěcenějších. Chystají se skupovat byty ve velkém, aj, to si zase budou vyvolení mnout ruce. Další otázka je, jak město naloží se získanými penězi, na co je „profrcá“.

Poděkování patří třem dámám z Výsluní za skvělý rozsáhlý článek o kauze Třešňák a změně územního plánu č. 3 v prostoru za sídlištěm. Snad se lidem konečně otevřou oči a pochopí, že volit v parlamentních volbách starosty (STAN), kde na šestém místě figuruje starostka města, stejně tak volit za rok členy současné koalice v komunálních volbách, je krajně nežádoucí.

Uvítat lze i článek o sporu o přístaviště autora pana Mareše. Je dobré vědět, že se lidé ve městě nedají a začínají se bránit se aroganci mocných.

Jen mi stále nedá spát, proč se Pavel Šanda musí uchylovat k vydávání novin, když jako zastupitel má možnost se legálně dostat do Listů města Neratovic a zde zveřejňovat své články. 

Dokonce může, spolu s ostatními opozičními zastupiteli požadovat, aby jim bylo nastálo vyhrazeno v místním periodiku Listech města Neratovice místo na zveřejňování jejich příspěvků. Jsou města, kde tento prostor zabírá dvě velké stránky. Nehledí se na obsah, politici musejí snést větší míru kritiky, ba i zesměšnění.

V listopadu roku 2013 totiž začala platit novela tiskového zákona. Podle něj je třeba poskytovat čtenářům objektivní a vyvážené informace a je nutné poskytnout členům zastupitelstva přiměřený prostor pro uveřejnění jejich »sdělení«. Pokud se tak nestane, lze hledat spravedlnost u soudu. Přiměřený prostor pro vyjádření různých politických názorů je odůvodněn zejména tou skutečností, že radniční periodika představují službu veřejnosti, realizovanou navíc za veřejné prostředky. Veřejnost (tj. občané a občanské spolky) ale ani po novele tiskového zákona nemá, bohužel, žádné »vynutitelné« právo do radničního periodika jakkoli přispívat.

Bohužel, jak jsme svědky, pro neratovickou radnici zákony neplatí.

Anna Spěváčková

Názory

18.10. 14:06Petr Paseka
Taková nááhoda!
04.11. 18:17Petr Paseka
Asi vrátím maturitní vysvědčení
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz