Tisk článku

Nepravdivý a zkreslený posudek na dub určený ke kácení ve Fibichově ulici

Dendrologický posudek na žádost města zpracoval ing. Ivan Marek a ing. Barbora Eismanová. Byl předložen zastupitelům, aby mohli odůvodnit své rozhodnutí nechat pokácet stoletý významný dub.

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Když si město objedná posudek a nebo hodnocení, zaplatí za něj autorovi. Pak se nedivme, že výsledek odpovídá přání města.

Není to poprvé. Když Sdružení občanů Neratovic chtělo zachránit lípy v ulici 28. října, posudek, který si město nechalo vystavit, ohodnotil lípy jako nemocné a poškozené a doporučil je vykácet. Nezávislý dendrolog ing. Josef Tichý, CSc, kapacita ve svém oboru, který se nabídl, že vyhotoví znalecký posudek, naopak hodnotil lípy jako zdravé, vysoce kvalitní, nenahraditelné hodnoty, cenu aleje odhadl na více než sedm milionů. Přesto byly lípy za zelena vykáceny a nahrazeny méně kvalitními, méně odolnými stromy. Posudek stále visí na adrese: http://neratky.cz/articles/view:articles.articles.id(68)

Ale vraťme se k dubu. Autor posudku objednaného městem tvrdí, že
- fyziologické stáří: starý jedinec, projevuje se ústup koruny.
LEŽ: Starý? Ani náhodou. Strom je maximálně 150ti letý; teprve ve sto letech je ve zralém věku. Duby se dožívají i několik set let, pokud je člověk dříve nezničí. Žádný ústup koruny není zaznamenán. Foto na facebooku Neratovice v obrazech.

- fyziologická vitalita: začínající ústup koruny, odumřelý vrchol koruny.
LEŽ. Na „Neratovicích v obrazech“ jsou fotografie stromu, které dokládají, že nic takového neexistuje. V dolní části koruny jsou čtyři suché větve, což je u staršího stromu normální.

- provozní bezpečnost: silně snížená, strom s výrazným defektem, náchylné k selhání , zlomu či vývratu vyžadující rychlý zásah.
ZKRESLENÉ. Dub byl kdysi dvoukmenný, ale nějaký „odborník“ z odboru (a těch se tam vystřídalo!) z radnice nebo 1. polabské nechal jeden kmen odříznout. Tento zásah naštěstí neovlivnil vitalitu stromu.

- perspektiva stromu: dřevina se zkrácenou perspektivou (krátkodobě perspektivní).
Ing. Marek musel použít křišťálovou kouli, aby vyslovil svou věštbu. Nikdo nemá šanci přesně odhadnout perspektivu dožití jakéhokoli živého organizmu, navíc nevidíme pod zem do kořenového systému, v jakém je stavu. Duby se mohou dožít extrémně až 2000 let.

- sadovnická hodnota: průměrně až podprůměrně hodnotný.
Jako by neexistovala jiná hodnota než sadovnická, která považuje za hodnotné pouze stromy mladé, ideálně rostlé, bez chybičky, umístěné na ideálním místě, symetrické a zcela bez vady. Jenže pak ještě existuje pohled odlišný: ekologická nebo biologická hodnota. Čím je strom starší, tím více stíní a ochlazuje okolí, zachycuje prach, hluk a jiné látky, zmírňuje vítr, zhodnocuje bydlení , vyprodukuje více kyslíku (stoletý strom za den až 1000 litrů!, vypaří 100 litrů vody denně), akumuluje uhlík, hnízdí na něm ptáci, hmyz a jiná žoužel, poskytuje úkryt živočichům, tvoří velmi rozmanitý nenahraditelný soběstačný rostlinný panelák pro všechny zájemce. Kde jsou stromy, jsou lidé zdravější.

A takovou hodnotnou krásu se město rozhodlo odstranit. Starostka Mrzílková a její parta (nepleťte si s Timurem a jeho partou, ti činili lidem dobro) ještě chodila po houbách a strom už vesele sloužil lidem.

P.S.: Za statný více než stoletý dub navrhl odbor životního prostředí vysadit tři mladé jeřáby duryňské „Fastigiata“ se úzkou sloupcovitou korunou na plochu u Márovy pizzerie, které se hodí spíše do živých stěn nebo do ulice. 

Anna Spěváčková

Názory

20.09. 14:48Ivan MArek
Dendroposudek
21.09. 11:51Martin Růžička
Pokud tam má být silnice
21.09. 22:17.
.
22.09. 11:37Martin Růžička
hezké tečky
21.09. 16:45Hana
říkám to stále
22.09. 06:16
odbočím
24.09. 12:47M.J.
?
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz