Tisk článku

Ministerstvo vnitra rozhodlo: město Neratovice porušilo zákon o obcích.

Za město Neratovice si dosaďte starostku Mrzílkovou, která mi na konci zasedání zastupitelstva 10. května 2017 nechala na zastupitelstvu vypnout mikrofon, abych nemohla promluvit v bodě Interpelace zastupitelů.

Už slyším, jak si říkáte: „Ale to přece byly interpelace zastupitelů, vy nejste zastupitel, tak nemáte co hovořit.“ Jenže to tak není. Podle zákona o obcích má KAŽDÝ občan právo promluvit v KAŽDÉM projednávaném bodě bez ohledu na to, o čem se jedná.

I když jde o vystoupení starostky, tajemníka či schválení programu nebo splátkový kalendář. Jenže starostka Mrzílková si usmyslila, že když je to interpelace zastupitelů, nemá tam občan co dělat.  Když jsem se přihlásila, nechala vypnout mikrofon a skončila zasedání. 

Opravdu jsem pokračovací šikanou ze strany radnice unavena a současně popuzena - nejprve mě vyloučili z komise pro životní prostředí, nezveřejňují mi články, které posílám do Listů, starostka mi nebere telefony,  neodpovídá na dopisy ani e-maily. Moje podněty nejsou k ničemu. A pak mi nechá vypnout mikrofon. Hluboce se mě tím dotkla, urazila mě, naštvala, viděla jsem, jak mává na úřednici u počítače, aby vypojila mikrofon pro občany. Starostka je nadřízená všem zaměstnancům radnice a neposlušnost se nevyplácí.

Obrátila jsme se proto na odbor dozoru a kontroly Ministerstva vnitra a ten odpověděl:
„Město Neratovice na základě výše uvedeného porušilo par. 16 odst. 2 písm. c zákona o obcích tím, že Vám starostka města dne 10. května v bodě 12 interpelace, diskuze zastupitelů vůbec slovo neudělila.

Dle vyjádření místostarostky města Neratovice je sice předmětný bod programu jednání z povahy své věci určen především zastupitelům a slouží k internímu styku (!) s ostatními členy zastupitelstva i s jinými orgány města, resp. ke kladení otázek co do hospodářsko-technického vedení města i členům jiných orgánů města včetně městského úřadu, aby v zastupitelské demokratické (!) společnosti volbami pověření občané města byli způsobilí řádně, úplně a věcně vykonávat svoji odpovědnou funkci. Nicméně ze zápisu ze zasedání zastupitelstva města je patrné, že slovo bylo uděleno občanu (p. Vebrovi). Tím došlo k nepřípustnému omezení Vašeho práva jakožto občanky města, kdy jste se hlásila o slovo poté, co jinému občanovi města slovo uděleno bylo.

Je však nutno dodat, že zákon o obcích s tímto porušením zákona nespojuje žádné právní následky, Nicméně podotýkáme, že takové jednání zastupitelstva města je i zásahem ve smyslu par. 82 zákona č. 150/2002 Sb. soudní řád správní, proti kterému se může občan města bránit žalobou ve správním soudnictví.“

Vzhledem k již zahájenému honu na čarodějnice začínám o žalobě uvažovat. Už mám dost šikany ze strany města.

Anna Spěváčková

Názory

20.09. 14:59Petr Paseka
Tohle už na žalobu je
21.09. 18:25to
to je sííla
26.09. 18:10Karel
Radnice
27.09. 08:43Martin Růžička
tak starostka se směje
19.10. 19:20Měrník
Nahrávat
20.10. 13:27Martin Růžička
nahrané to je
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz