Tisk článku

Nepochopitelné přechody na Kojetické

Firma Neumann už delší dobu buduje nové chodníky na Kojetické. Nejsem stavař a nevyznám se ve stavebních postupech, ale zarazilo mě, jak nedobře jsou naplánované přechody od Penny a jak město kašle na bezpečnost chodců, hlavně postižených.

Od Penny vedou ke Kojetické tři zpevněné chodníčky. Po nich byste se měli dostat přímo k přechodům a přejít na druhou stranu. Jenže cesty nenavazují na přechody, ty jsou o kus dál vpravo.  Je to přímo katastrofální řešení pro lidi s omezenou vizuální orientací nebo dokonce slepce.

Jestliže od Penny přichází člověk s omezenou schopností vidění nebo slepec, logicky bude předpokládat, že přechody budou pokračováním cestiček napojených na chodník. Na něm by měl být nejprve tzv. signální pás z hmatové dlažby, který nevidomému určuje směr chůze k přechodu – je barevně i hmatově odlišen, aby jej zrakově postižený viděl nebo ucítil pod chodidly či slepeckou holí. Okraj chodníku má být zvýrazněn varovným pásem, aby člověk věděl, že vstupuje do silnice s přechodem. Jenže přechody jsou o posunuty o kus dál. Dovedete si představit, jak nevidomý či slabozraký tápe a hledá; jsou přechody napravo nebo nalevo? Je zmaten a nechápe.

První přechod je prý posunutý proto, že vedoucí dopravy pan Gottfried si u Kavany přeje semafor. Druhý prý kvůli rozhledovým poměrům (ale doposud to nikomu nevadilo), třetí – přímo od Penny – prý kvůli travnatému výstupku do silnice.

Kdo přechody naplánoval a schválil, nemyslel na postižené lidi.

Stejně tak jsou nesmyslné pokyny pro chodce. Jdete po chodníku a najednou je zde pokyn: Zvolte náhradní trasu. Ale jakou, když je vše rozkopané a vysoké obrubníky stěžují přecházení matkám s kočárky nebo špatně pohyblivým? Po Kojetické se pohybuje mnoho lidí, jsou zde dva supermarkety, kam chodí lidé nakupovat, je zde umístěna poliklinika, kam míří lidé k lékaři, jezdí odsud řada autobusů. Ani to nedonutilo stavební firmu a město, aby co nejvíc zajistily bezpečnost obyvatel. Jakoby umístění cedule vyřešilo problémy s přecházením nebezpečné silnice.

Je to stejné, jako při všech rekonstrukcích silnic a chodníků v Neratovicích: špatná organizace, bídné provedení a katastrofální termíny.

Jako odstrašující příklad slouží vlnité chodníky s příčným sklonem, schody u vstupů do obchodů na Kojetické, rampa na náměstí a k bazénu bez bezpečnostních prvků, vysoké obrubníky na přechodech, přechody bez ochranného ostrůvku pro chodce, zúžené ulice bez možnosti parkování, úzké cyklostezky v Masarykově ulici, hrbolatá cyklostezka ve Vojtěšské, která se za benevolence radnice budovala přesně jeden rok.

P.S.: Dnes jsem si všimla, že u dvou topolů chybí starostkou slibovaný přechod.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz