Tisk článku

Další ohavný dům na Skalkách č. 950

Rozšlápnutý papoušek, oranžové klikyháky, tmavě a světle zelené kostky kostky připomínající lego, růžovo-oranžové příšery. Každý pes, jiná ves, jak říkali naši předci.

Vy nevíte, o čem chci psát? Přece o barevnosti panelových i jiných domů v našem městě.

Trendem poslední doby se stala výrazná individualizace fasád. Jako by se obyvatelé jednoho domu snažili přetrumfnout ty druhé, kdo bude mít barevnější, výraznější a odlišnější dům. Tak nám postupně vznikají doslova barevné zrůdy, počínaje tříbarevným pásem na věžáku na Skalkách, který vypadá jako rozšlápnutý papoušek. O něco později ho přetrumfnul poslední dům na křižovatce Kojetická a Na Výsluní: oranžové (nebo snad červené?) klikyháky na zeleném podkladu jsou nepřehlédnutelné. Oranžový a zeleno-šedý věžák přes ulici nejsou o nic lepší. Vznikla přehnaně barevná trojka škola. O prvenství v neobvyklém vzorování bojuje i dům Na Výsluní, jehož zelené kostkování připomíná lego. Nyní se k nim přidal i věžák na Skalkách, na jehož boční stěně se jako opilé kymácí šedo-zelené káro.

Proč vlastně vzniká tato snaha odlišit se od ostatních staveb? Je to tím, že unifikované paneláky se nemohou odlišit pomocí výrazných architektonických prvků – různých tvarů balkonů, arkýřů (výstupek vystupující z průčelí), ozdobných říms, šambrán (rámují či zvýrazňují okna), oblouků a jiných ozdobných prvků, velikosti oken  apod.. A tak se snaží obyvatelé zvýraznit SVŮJ panelák (týká se i rodinných domků!) výraznými barevnými odstíny až do té míry, že lze hovořit o vizuálním smogu. Domy jsou křiklavé, vizuálně agresivní, brutální a vtíravé. Zaplevelují veřejný prostor svou vyzývavostí a bezohledností. Unavují a obtěžují obyvatele svou barevností, i když si to většinou neuvědomují. Jen jsou unavenější než v jiném prostředí.

Postrádají to, co člověk nezbytně potřebuje ke svému životu a to je KRÁSA.

Působením veřejného prostoru na člověka se zabývá řada zahraničních odborníků. Zjistili, že zeleň v ulicích snižuje kriminalitu oproti ulicím bez zeleně. Vizuální neuspořádanost stejně jako chaotická záplava barev zvyšuje pocit nebezpečí. Tento pocit snižuje životní komfort obyvatel a má vliv na mentální a fyzické zdraví.

Nakonec, co si budeme povídat. Lázeňská města jsou plná bílých elegantních budov a vzrostlé zeleně. Budí pocit pohody, klidu a zdraví. Bylo zjištěno, že úpravy barevnosti a zvýšení podílu zeleně má větší vliv na bezpečnost než tucty policistů a kamer.

Samozřejmě, že problém se týká i soukromých budov. Majitel domku vám řekne: To je můj pozemek, můj dům a já si s ním mohu dělat, co JÁ uznám za vhodné. Nemá pravdu. Jeho zahrada, pokud je plná stromů a květin, má vliv na dobrou náladu kolemjdoucích. Jeho červený dům naopak zvyšuje hladinu adrenalinu okolních obyvatel.

Bohužel, na úpravy ve veřejném prostoru neexistují pravidla. Každý si dělá, co chce. Jenže směs složek veřejného prostoru (patří sem i reklama, billboardy, nápisy, vývěsní štíty, poutače, plakáty apod.) utvářejí naše vnímání a hodnoty, usměrňuje naše chování; proto není možné to nechat jen tak být, ale je nutné, aby město mělo svého nezávislého architekta, který bude korigovat tvorbu veřejného prostoru. Město Neratovice má ve Svém strategickém plánu za cíl Vytvoření architektonické koncepce města – jako opatření navrhuje Dlouhodobou externí spolupráci s architektem zaměřeným na městskou architekturu za účelem sjednocení vizuální podoby města a vytvoření regulačního plánu.

Mimochodem,  a to je hodně důležité: křiklavé a tmavé barvy omítek zvyšují přehřátí města v době vysokých letních teplot. Což je v době globálních klimatických změn velmi závažný problém.

P.S.: Povídá se, že výbory družstev a SVJ jsou domluveny se stavebními firmami, k jaké barevnosti obyvatele domu přemluví a pokud se jim to podaří, odměna je nemine. Stavební firmy mají totiž zakoupeni vetší množství stejných barev za množstevní cenu.

 

Anna Spěváčková

Názory

19.07. 09:48 ale
pozor
19.07. 10:53petr
?
19.07. 10:57*
O_O
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz