Tisk článku

Město se chystá revitalizovat, tj. poničit, lesíky – zelené plíce města.

Jestli je v Neratovicích něco pěkného a užitečného, pak je to řeka Labe a lesíky málem uprostřed města. Mlékojedský, u nádraží a u městského úřadu.

Všechny se mají tzv. revitalizovat. Když slyším toto slov, ježí se mi vlasy na hlavě. Vzpomenu si na zpackané revitalizace sídliště Na Výsluní, revitalizace ulic s hrbolatými cyklostezkami a vlnitými chodníky, na tzv. přírodní zahradu v MŠ Hamplova, DDM se zvlněnými podlahami a jiné stavby. Ani jedna nedopadla na jedničku.

Teď se někdo rozhodl pustit se do lesíků ve městě a udělat z nich rekreační plochy. To znamená zlikvidovat většinu zeleně a poničit ji. Na odboru životního prostředí mi vedoucí oznámila, že je to v souladu se Strategickým plánem, který, jak jsem zjistila, navrhuje Plán péče o borové monokultury - Plochy městských lesíků u nádraží a u úřadu, které tvoří stejnověké borovice. O nějaké revitalizaci se zde nepíše! I zastupitelka Landová prý žádala o vyčištění lesíka v Mlékojedech, což odbor chápal jako vyčištění od nežádoucích rostlin a dřevin. Jenže paní Landová požadovala vyčištění od odpadků. Ale to víte, každý důvod se radnici hodí do krámu.

Žádný plán péče neexistuje, a tak si město najalo firmu Zahradní architektura z Kostelce nad Labem (provádí návrhy a realizace zahrad), která provedla inventarizaci všech tří lesíků.

Jako první byl zvolen k realizaci lesík u nádraží, ležící po pravé straně směrem k přejezdu na Libiš. Tento lesík je ve vlastnictví města a soukromé osoby, která zřejmě s akcí souhlasí. Plocha vytváří něco, co se dnes nazývá městskou divočinou. Přitahuje sice bezdomovce, ale také developery, kteří si brousí zuby na prázdnou, podle nich nevyužitou plochu, která by se dobře zpeněžila novou výstavbou. Takových žraločků v Neratovicích máme několik.

Hlavně ale přitahuje biology, kteří spatřují na těchto plochách především veliké bohatství druhů rostlin, dřevin, ptáků, hmyzu a jiných živočichů. Jenže firma, která dostala za úkol provést inventarizaci,  vidí situaci jinak.

Jsou to zahradníci a ne ekologové. Hmyz, ptáci (hnízdí zde kalousi ušatí) a jiní obyvatelé lesíka je nezajímají. Nezajímá je ani to, že se zde časem přirozeně vytvořilo úžasně pestré společenství, které bude, podle toho, jak si to představuje zahradnická firma „upraveno“, tj. zlikvidováno.

Přitom v souvislosti s otázkou adaptace na změnu klimatu vyvstává požadavek po vyšším poměrném zastoupení zeleně ve městě, která nebude plnit jen rekreačně-reprezentační funkci, ale bude spíš připomínat volnou přírodu. Je jisté, že příznivci tradičně precizně upravené zeleně si asi budou muset chvíli zvykat. Jenže v Neratovicích zatím vládnou zastánkyně „uklizené“ přírody, s trávou shoblovanou do kořínků, bez jediného čmeláka, sedmikrásky nebo pampelišky s ukázněnými, poslušnými mladými stromy.

Vybraná firma je rozhodnutá odstranit nejen tzv. invazivní listnáče, což jsou trnovníky akáty, ale i porosty ostružiníku a traviny třtiny ostrokvěté, ale v lesíku u úřadu odstraní i – cituji: „nevhodné balastní, netvárné a neperspektivní stříbrné smrky a borovice černé.“ (strašné !!!) Dovedeme si po zkušenostech s revitalizacemi na sídlišti představit, jak budou práce probíhat. Postřik Roundap, bagry a buldozery, tuny betonu, zhýčkané nové stromy z okrasné školky, které v písku bez vláhy uhynou. Na volných plochách budou osazeny hrací prvky a mobiliář, aby se zde lidé rekreovali. To určitě. Kus od sídliště, v blízkosti chemiček, vedle tratě a frekventované silnice. Další kšeft pro nějakého kamaráda či příznivce.

Nová zelená divočina zmizí, zaniknou zelené plíce města. Město bude „uklizené“, hospodyňka starostka bude šťastná.

P.S.: V příštím článku se budu zabývat podrobně každým lesíkem zvlášť.

 

Anna Spěváčková

Názory

11.07. 21:16Karel Svoboda
Tak to je vážně škoda!
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz