Tisk článku

Habry za Výsluním postupně chřadnou a hynou

Na Výsluní byly před lety vysazeny cizokrajné sakury. Drsné podmínky, střídání teplot, slunce, mráz, vítr jim nesvědčily, ani jíl, který zde zůstal po výstavbě domů, nesnášejí. Jejich zdravotní stav se zhoršoval, přesto bohatě každoročně kvetly a nikoho neohrožovaly. Přesto byly postupně káceny.

Ke špatnému stavu přispívala i špatná péče firem, která má pečovat o zeleň. Koruny sakur jsou naroubovány na podnož třešně ptačky nebo mahalebky. Na kmenu podnože stále vyrůstají výhony, které se musejí stále odstraňovat, jinak koruna nemá dost živin a prosychá. A to firma nedělala. Museli jsme ji stále upozorňovat na nutnost výhony odstraňovat, nebo jsem to nakonec dělala sama, i když to město zakazuje. OŽP nakonec rozhodl o  (zbytečném) vykácení části sakur. Místo nich měly být vysázeny nové stromy, ale dosud se tak nestalo.

Podél pole byly vysázeny habry, město dostalo dotaci na vysázení jednodruhového (to je špatné, bude-li napadeno škůdcem nebo chorobou, půjdou všechny stromy do kytiček)  stromořadí, výsadba nemá nic společného s vykácením sakur. Kdo navrhl a schválil právě habry, nebylo možné zjistit. Údajně to byl někdo z komise pro životní prostředí, ale nepřiznal se. Habry jsou totiž významné alergeny, alergen je jejich pyl přenášený větrem. A vzhledem k tomu, že na Výsluní bydlí stovky lidí a habry lemují jejich domy (až na velký kus, kde stromy, neznámo proč, nebyly vysázeny), budou alergici na jaře chudáci.

Mnohokrát jsem na to radnici upozorňovala, nepomohly ani články na nerátkách. Stromy měly být původně olistěny od země, byly by do trávníku vhodnější, nakonec byly, bohužel, zvoleny stromy alejové, s vysokými holými kmeny, připomínající telegrafní sloupy. Autor výběru opět mlčel.

Když stromy jakási nejmenovaná firma sázela, doporučovala jsem úřednici Vaculové z OŽP, aby požadovala sundat z balů jutové obaly, aby se mohla přesvědčit, v jakém stavu jsou kořeny, zda nejsou příliš zkrácené, jaký materiál byl použit na drátěné pletivo a jakou zeminou je bal naplněn. (Bal se mi zdál příliš malý na velikost stromů. Podle nejnovějších trendů se celý obal sundává a strom se sází jako prostokořenný.) Nestalo se tak, úřednice mi řekla, že firmě věří. Jaká víra? Úřednice, která má na starosti městskou zeleň, včetně vedoucí a tajemníka úřadu by vůbec neměli věřit firmám, ale podrobit je důsledné, tvrdé kontrole a nést osobní zodpovědnost za kvalitu práce, za profesionálně provedenou výsadbu. Nevím, jak se na ní podílela firma FCC, je vůbec obtížné vyzkoumat, kdo za co přesně zodpovídá.

Stromy byly vysazeny, řada k Tesku stojí těsně u pole, až se kořeny rozrostou, budou poškozeny mechanizmy při polních pracích.

Jenže hlas lidu je zde nežádoucí. Komise pro ŽP (jsou v ní i lidé, kteří s přírodou nemají nic společného) nepracuje, rada ji nepotřebuje, i když ve městě jsou ekologové, arboristé i zahradní architekti, ale neprojevují se, nevíme o nich.  

Vrátím se k habrům. Některé shodily listy úplně, jiným listy hnědnou a opadávají. Zřetelně chátrají před očima, některé schnou. Jak daleko bude proces pokračovat, si netroufám odhadnout. Je začátek července, sucho bude pokračovat nejméně do konce podzimu. Ale předpovídat počasí nelze, nastal globální klimatický rozvrat, klimatické změny zamíchaly počasím, na které jsme byli zvyklí. Pokud se týká stromů samotných, nikdo neví, v jakém stavu je kořenový systém, zda mají dostatek vláhy, nikdy jsem je neviděla zalévat. Je sucho, občasné přeháňky nepomohou.

A za této situace je město rozhodnuto vykácet půl tisíce stromů, více než dva tisíce poškodit ořezáním a zničit městské lesíky.

Anna Spěváčková

Názory

10.07. 17:20Jaroslava
Též jsem dnes
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz