Tisk článku

Nelítostně ořezané keře. Proč město nemá Koncepci údržby zeleně?

Místo postupného zmlazování zvolila firma FCC razantní jednorázové ořezání keřů u Společenského domu a na sídlišti Na Výsluní. Firma FCC nemá jasně stanovená pravidla údržby zeleně.

Skupiny keřů jsou nejen krásné, ale slouží i jako místo pro hnízdění mnoha druhů ptáků. Kvetou nebo přinášejí plody, některé mají krásně zbarvené listy. Mají svůj ekologický význam i v tom, že plní roli bariér proti hluku a prachu.

Je pravda, že se v nich hromadí odpadky, zvláště když jsou zvoleny druhy keřů, které jsou opatřeny trny (dřišťál) nebo jsou propojeny v nepřístupné houštiny (skalníky). Na to by ale měl pamatovat odbor životního prostředí, který by měl výsadby navrhovat a realizovat.

O keře je nutné trvale a odborně pečovat. Měly by se pravidelně ořezávat. Ty které kvetou na jaře se ořezávají hned po odkvětu (zlatice čili zlatý déšť), ty, které kvetou v létě (ibišky, hortenzie, komule neboli budleje) se seřezávají v předjaří. Vždy po několika letech se keře prosvětlují a zmlazují.

Při prosvětlení by se měly vyřezat nejstarší větve a ostatní zkrátit.

Při radikálním zmlazení není nikdy vhodné ořezat celý keř (kromě tavolníků, ořechokřídlovce a pod.). Vyřeže se polovina větví vytvářejících obvodovou část keře, v příštím roce se vyřeše zbylá polovina. Tím keře neztratí svůj estetický význam a nepřestanou plnit svůj základní význam – vytvářet trvalou bariéru proti hluku a prachu.  

A jak o keře ve městě pečuje firma FCC?

U Společenského domu byly před lety vysazeny pichlavé dřišťály, ty nepotřebují vůbec řez, přesto byly drasticky ořezány až k zemi.

Na Výsluní byly stejně zbytečně  skoro až u země ořezány celé keře pustorylu, lidově se mu říká jasmín. Stačí jednou za tři roky seřezat nejstarší větve a zkrátit ty, které kvetly.

S firmou, ať už se jmenuje 1. polabská nebo FCC,  tzv. pečující o zeleň ve městě, máme pořád stejné problémy. Nebylo by lepší, kdyby město vypovědělo smlouvu FCC a vypsalo nové výběrové řízení na údržbu města, přičemž na zeleň by bylo zvlášť? Jenže vazby mezi politiky a firmami už jsou tak pevné, že nelze doufat ve změnu.

Anna Spěváčková

Názory

16.05. 16:43Zaza
škoda keřů
21.05. 20:31Kopecký
Hůř
27.05. 09:16Kopecký
Pila
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz