Tisk článku

Už druhým rokem likvidují housenky zavíječe zimostrázového buxusy

Jestli někdo doufal, že v letošním roce ustane invaze housenek obávaného východoasijského škůdce, hluboce se zmýlil.

Zavíječ zimostrázový, který se v ČR objevil poprvé v roce 2013 v Podyjí, pochází z východní Asie (Japonsko, Čína, Korea, Indie a další) a dostal se do Evropy zřejmě se zahraničními výpěstky. (Ach, ta nešťastná globalizace). Napadá (zatím) pouze zimostráz, tzv. buxus., jiné rostliny (snad) nenapadá, ačkoliv se předpokládá i napadení brslenu a cesmíny. 

Dospělý jedinec je motýlek veliký asi 4-5 cm s bílými křídly a hnědým lemem, ale existují i jedinci zcela hnědí.

Larvy jsou světle zelené ochlupené housenky s černými pruhy a zřetelnou černou hlavou, které  zvládnou kompletně ožrat celé rozsáhlé keře. Přezimovaly uvnitř keře v pavučinkovém kokonu, jsou skvěle maskované a  jejich přítomnost můžete snadno přehlédnout. Na jaře se okamžitě vrhnou na listy i zelenou kůru keře, a protože se vyskytují ve dvou až třech generacích, jsou prakticky stále přítomné. Jakmile ožerou většinu listů, je obnova zelené plochy prakticky nemožná.

Jak se housenkám ubránit? Především pečlivě prohlížejte vnitřek keře buxusu od začátku jara do nástupu zimy. V případě malého napadení lze housenky sbírat ručně. Musíte sbírat neustále, počítejte s ním, že některé malé jedince přehlédnete.

Je možné použít tlakový ostřikovač a pokusit se spláchnout housenky proudem vody na igelitovou plachtu a její obsah zničit.

Lze aplikovat chemický postřik, ale housenky ukryté uvnitř keře v pavučince není snadné zasáhnout.

Účinné by měly být přípravky s obsahem látky thiacloprid (např. Calypso 480 SC). Použít můžete také přípravky na bázi Bacillus thuringiensis, např. FORAY 48. Vždy však dbejte pokynů výrobce a dodržujte bezpečnostní pravidla. Insekticid aplikujte co nejdříve po zjištěném napadení. Načasování vychází podle vývoje jednotlivých generací škůdce na polovinu dubna, červen a konec října.

Mnoho štěstí.

Anna Spěváčková

Názory

03.05. 19:42Ema
buxus
10.05. 09:39Majka
nepovedlo se
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz