Tisk článku

Opět bohatě rozkvetly sakury na Výsluní

Letos je jich o třináct méně. Kolik jich zůstane napřesrok?

Sakury na Výsluní obohacují život všem obyvatelům této lokality i náhodným návštěvníkům. Všichni obdivují rozkošatělé stromy obalené nádhernými růžovými květy. Ale nejen květy jsou přínosem, i koruny, které stíní a zvlhčují vzduch na rozpálené ploše před domy. Jenže mnozí nevědí, že obdivují odsouzené k smrti.

Podle inventarizace je většina stromů určena k vykácení, před blokem 1296 - 99 budou vykáceny všechny sakury. Kupodivu odbor životního prostředí nechal vykácet i sakuru, která podle inventarizace zde měla zůstat. Najdete ji na mapce inventarizace 3-2/43 pod č. 2131. Byla pokácená proto, že jsem ji měla přímo před okny?

Co vede odbor životního prostředí k tomu, že za každou cenu chce nechat pokácet stromy, které doposud prokazují slušnou životaschopnost? Ano, je to nevhodně zvolený druh, sakury sem nepatří, prostředí, kde se střídá mráz a úžeh jim nesvědčí. Byly vysazeny v jílu a navážce, které nesnášejí.  Slabá kůra jim praská a do ran vnikají různé patogeny. Sakury se roubují na třešeň ptačí, jejíž kmen roste rychleji, na něm vyrážejí nové výhony, které se musí stále odstraňovat. Jenže údržba zeleně v našem městě je hlavně pila a křovinořez v rukou dělníků na údržbu silnic, ne stromů, drobná nutná stálá údržba je pořád hudbou budoucnosti.

Neodstraňované výhony vysilují korunu, ta odesychá a strom postupně chřadne. Ale jen jedna sakura zcela uschla, několika postupně odešla část větví, ale nikdy se žádná nevyvrátila ani nezlomila, kmeny jsou doposud pevné a houževnaté. Prošlo tudy několik vichřic a smrští, v roce 2010 byla přímo katastrofální, ale žádná nepoškodila ani jednu sakuru.

Paní starostka by nám objasnila, že byla vysazena náhradní výsadba habrů. Tak si to vyjasněme. Habry byly vysázeny na dotaci, ne jako náhradní výsadba za sakury. Je to jednodruhové stromořadí a pokud se objeví na habrech nějaká choroba nebo škůdci, celé půjde pryč. Habry jsou alergenní. Byly zvoleny alejové stromy, které tady působí jak rána pěstí, jako telegrafní tyče. Jsou vysazeny těsně u pole, při jeho obdělávání budou zasaženy kořeny.

Leda že by byly určeny jako doprovod nové silnice, kterou nám plánuje radnice přímo pod okny; jako by nestačila ta jedna a velké parkoviště před domy na Výsluní. Někdy mám dojem, že je to pomsta za odpor obyvatel proti hypermarketu a odstavné ploše.

Anna Spěváčková

Názory

19.04. 16:09Eva
kousek od ponožkárny
20.04. 07:40Lucie
sakura
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz