Tisk článku

Vojtěšská, drncákopruh a rudá stezka

Za měsíc budeme slavit rok práce na rekonstrukci ulice Vojtěšská. Jak je možné, že si neratovická radnice nechá takové jednání od nespolehlivé a liknavé dodavatelské firmy Building-LT líbit?

Začátkem června vítězná firma Building-LT z Litoměřic zahájila práce na rekonstrukci ulice. Pokud byste čekali čilý a nepřetržitý stavební ruch, mýlili byste se. Byly dny, kdy na stavbě nepracoval vůbec nikdo. Naopak řidiči si museli nechat líbit dlouhá čekání na semaforech, chodci se potáceli na vratkých lávkách, obyvatelé se nedostali ke svým domům s auty,  následovala kompletní uzavírka celé ulice. Stále se něco předělávalo, tu dělníci „zapomněli“ na díry pro lampy, tu museli předělat rohy ulic. Kvůli „nepředpokládaným problémům“ byl termín ukončení k 31. říjnu 2016 o tři týdny prodloužen. Ale ani tento termín nebyl dodržen. Co udělala radnice? Přece prodloužila firmě termín do 21. listopadu 2016.

Nezdá se vám divný takový vstřícný postoj vedení města k liknavému přístupu stavební firmy? Kontroloval někdo kompetentní z obecního úřadu dodržování harmonogramu a postup prací nebo se nechal...uchlácholit?  Obyčejný člověk by si řekl, že si firma z města dělá...srandu. Nebo se už rozkřiklo, že Neratovice jsou benevolentní k prohřeškům stavebních firem a dají se snadno „oblbnout“? Nebo na ně platí něco jiného, účinnějšího? Ale ani tím další „nepředpokládané problémy“ neskončily. Stavba pořád nebyla hotová. Chudák stavební firma prý nemohla stavbu dokončit včas, protože byly klimaticky nevhodné podmínky.  (Na podzim, kdy měla být stavba dokončená, byly klimatické podmínky v pořádku!)

Město nakonec pověřilo právníka JUDr. Jaroslava Bolfa z Mělníka o prostudování celé situace a na jeho návrh předložilo radě dohodu se zhotovitelem. Bylo stanoveno, že pokud zhotovitel dokončí a předá dílo v náhradním termínu do 31. 3. 2017 a odstraní veškeré vady a nedodělky, NEBUDE objednatel (město Neratovice) požadovat po zhotoviteli uhrazení smluvní pokuty! Tak to je opravdu rána pod pás nespokojeným občanům.

Kdo by čekal takové pochopení k trampotám chudáka stavební firmy. Nepoložili jste si otázku, co se za tím asi skrývá? Jaká mocná síla nutí naše funkcionáře podlézat developerům, stavebním firmám, privatizátorům, nájemcům  a jiným subjektům a vytvářet jim ty nejlepší podmínky, zatímco občanům, svým voličům, házejí klacky pod nohy?

Jenže všechno je jinak. Začátkem března rada opět prodlužuje firmě termín dokončení (po kolikáté už?) do 30. 4. 2017. Bude to definitivní termín, nebo se zase bude prodlužovat?

V polovině března nastoupily čety dělníků a začaly předělávat téměř všechny nájezdy, dlažbu na rozích ulic, okolo lamp a značek a i červený drncákopruh ze zámkové dlažby. Začátkem dubna bylo zahájeno lajnování a barvení cyklopruhu na opačné straně ulice. 

K velkému překvapení všech byla celá trasa natřená výraznou rudou barvou. Jak pravily zlé jazyky, je to proto, že když tam auto sejme cyklistu, nebude na silnici vidět krev. Pravdou je, že nabarvit cyklopruh po celé délce se nejen prodražilo, ale prodraží se i jeho údržba. Uvědomuje si to město? Pro cyklistu to není žádná výhra. Zapomene na obezřetnost a u křížení s vedlejšími ulicemi se mu nepozornost nemusí vyplatit. Proto je vhodnější zvážit zbarvení tam, kde je to nejvíce potřeba. Například na místech, kde cyklopruh překonává boční ulice nebo vjezdy, v místech, kde zabarvení upozorňuje na možné riziko. To je, paní starostko, názor odborníků.

Cyklopruh ze zámkové dlažby je opravdový drncákopruh. Byl vůbec důkladně zhutněný? Jet po něm je velmi nepříjemné. Běžná kola nemají odpružení, nárazy škodí kloubům a tak není divu, že cyklisté raději jedou po silnici. Asfalt přece nabízí cyklistům nejvyšší komfort. Zakončení cyklopruhu u přejezdu bez upozornění na nebezpečí je past na cyklisty. Mohou havarovat nebo vjet přímo pod kola projíždějících aut.

Zůstává otázka, kdy konečně bude komunikace definitivně dokončena. Také zda město překoná svou náklonnost ke stavební firmě a napaří jí řádnou pokutu.

 

Anna Spěváčková

Názory

20.04. 15:49Martin Růžička
cyklisté raději jedou po silnici
25.04. 00:18Pzrvtl
Ojoj
04.05. 10:55Cyklista
Paní starostka
05.05. 09:50Martin Růžička
co provedl?
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz