Tisk článku

Ve městě chybí tabulky s označením ulic

Zkuste se projít po města a sledovat místa, kde chybí tabulky s označením ulic. Je jich víc, než si myslíte….

Nedávno ke mně jel známý, opovrhující GPS navigací;  tvrdí, že jednou skončil nad schody vedoucími po svahu do jiné části města,  několikrát jej ženský hlas navigoval tak, že jel další půl hodinu po uzoučké silničce, kam se už jiné auto nevešlo, a proto dává přednost osvědčené, klasické automapě.

Tentokrát také přijel o půl hodině déle, motal se po městě, protože, jak zjistil, zde chybějí tabulky se jmény ulic. Nakonec jsme se domluvili na správné trase telefonicky.

Nedalo mi to, pozorně jsem procházela městem a tentokrát bedlivě kontrolovala tabulky s názvem ulic. Opravdu jich spousta chybí. Některé budovy po zateplení už tabulku neumístily, jinde nelze zjistit důvod, proč tam označení chybí. Možná město, jako v mnoha jiných případech, vychází z vžité filozofie bývalé vesnice: vždyť se tady každý vyzná a může se zeptat. Jsou zde sice směrovky, ale ty mají pouze pomocný charakter a často jsou otočeny úplně jinam.

Přitom podle zákona o obcích musí být ulice označeny tabulkami, obec označení provádí na svůj náklad.

Pokud má být tabulka umístěna na soukromé nemovitosti, vlastník je povinen strpět bezúplatné připevnění tabulky s označením ulice nebo jiného veřejného prostranství na své nemovitosti.

Označení nesmí být poškozeno, odstraněno nebo zakryto.

Obec (město) si samo stanoví, jak mají být provedeny tabulky včetně barvy a velikosti jednotně pro celou obec. Tabulky musí být umístěny tak, aby byly viditelné. Tabulky s názvem ulice v obci se umístí vždy na začátku a na konci každé ulice a před a za křižovatkou s jinou ulicí.

To jsou slova zákona a příslušné vyhlášky. Jenže jak je vidět, pro naše město neplatí.

Tak to jsem zvědavá, jestli se chytne město za nos a nedostatky napraví.

Anna Spěváčková

Názory

04.04. 09:04je to
tak
04.04. 10:30Petr
wow
04.04. 12:06G.
Také wow
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz