Tisk článku

Starostka chce přesvědčit obyvatele města, že zpráva o kácení více než půl tisíce stromů je dezinformace čili fáma

Město si nechalo zpracovat inventarizaci stromů ve městě. Ještě není dohotovena a už je určeno ke kácení více než půl tisíce stromů a k ořezání více než dva tisíce. Ano, určeno, ne navrženo. A počet ještě není konečný.

Jakmile se lidé dozvěděli o chystané likvidaci stromů a začali protestovat, ve všech dostupných médiích byla na popud starostky okamžitě zveřejněna zpráva, že se nejedná o stromy určené ke kácení, ale navržené! Prý jde jen o podpůrný dokument při rozhodování o zeleni. Prý se žádné masivní nechystá. Ale chystá. Máme důkaz.

Existuje ve výzvě zájemcům o veřejnou zakázku z června 2015 v kapitole Informace o druhu, předmětu a rozsahu zakázky: a) Specifikace předmětu zakázky, v 1.3 Předání dat se uvádí: Ve výtiscích bude uvedena metodika kategorizace veřejné zeleně (pasportizace + inventarizace), výstupy (plochy určené k revitalizaci, stromy určené ke kácení)…

Neexistuje žádná možnost, že by byly pokáceny jen ty stromy, které jsou opravdu nebezpečné a neschopné další existence, jak se tvrdí v článcích na facebooku a v Listech.

O kácení budou rozhodovat zaměstnanci odboru životního prostředí, kterým chybí dostatečné zkušenosti a praxe. Ti se budou řídit inventarizací  a budou se na ni odvolávat. Mají osud našich stromů ve svých rukou

Mají sice vysokoškolské vzdělání, ale to zaručuje pouze souhrn určitých vědomostí. Pokud chce někdo opravdu stromům rozumět, musí, tak jako v jiných oborech, dlouhé roky získávat zkušenosti, pozorovat stromy v průběhu jejich života, znát podmínky, ve kterých vyrůstají, protože každý je jiný, jako lidé. Takové předpoklady úřednicím na radnici chybí. Proto nevěřím, že si dovolí postupovat v rozporu s rozhodnutím autorů inventarizace.

Mají za zády podporu starostky a jejích příznivců včetně tajemníka.

Starostka a úřednice tvrdí, že se zároveň vysazují nové dřeviny. Takové argumenty jsou k smíchu. I kdyby byly opravdu nové stromy vysazovány, nemohou nahradit staré otužilé stromy, na kterých hnízdí ptáci a žijí desítky druhů hmyzu. Bude trvat dvacet, třicet let než se rozrostou. Pokud budou růst. Musel by se o ně totiž někdo starat. To se tady přece neděje. Uhynuly tady nebo živoří desítky nově vysazených stromů.

Mění se klima, stále se bude oteplovat, podmínky pro růst stromů se budou zhoršovat. Katastrofálně klesá hladina spodní vody, hrozí dlouhodobé sucho. Některé druhy v našich podmínkách nepřežijí. Uhynou samy, ale u nás se budou stromy kácet, i ty, které by byly schopné přežít.

Starostka se jen snaží uchlácholit lidi, aby nereptali a považovali kácení tolika stromů za nutné a opodstatněné. Podaří se jí to? Záleží jen na nás.

Anna Spěváčková

Názory

04.04. 19:25IPl
Staré fotografie nelžou ...
06.04. 13:44Jan
Listí
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz