Tisk článku

Chudáci sakury, chudáci lidé

Za ulicí Na Výsluní bylo pokáceno 13 třešní pilovitých, tzv. sakur. Byly pokáceny zbytečně, mohly zde dožít a těšit obyvatele přilehlých domů svými bohatými krásnými květy.

Mohly, ale nebudou. Byly vykáceny, ačkoli svou vitalitu – životnost dokazovaly právě tím, že každoročně bohatě kvetly, neusychaly jim větve ani viditelně nestrádaly. Stárly, některé rychleji, jiné pomaleji. Ale ani to nebyl důvod ke kácení. Mohly postupně dožít a lidem dělat radost svými květy. Jakmile by začaly usychat, mohly být průběžně nahrazeny jinými stromy a keři.

Nyní místo krásných rozvětvených stromů se zde tyčí kmeny alergenních habrů, připomínajících telegrafní sloupy. Pravidelné, naklonované, unifikované, nezáživné a nudné.

Zmizela pestrost a krása. Po celém městě padá jeden strom za druhým. A to v době, kdybychom měli být rádi, že vůbec máme stromy, které nám pomáhají udržet jakž takž zdravé město. Jen se kácí a místo zlikvidovaných stromů se nic nevysazuje. Místo bujné zeleně vznikají planiny a prázdná místa bez zeleně.

Kde nerostou stromy, žije se lidem špatně.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz