Tisk článku

Je humánní vystěhovat na ulici matku s třemi malými dětmi a důchodce?

Rada města vzala 25. ledna na svém jednání na vědomí informaci o provádění exekučního vystěhovávání dlužníků v městských bytech. Protože s o vzetí na vědomí nehlasuje, nevíme, kdo by z radních nesouhlasil.

Jak jistě víte, městské byty (a nebyty) spravuje soukromá firma Klokoč. Před několika lety úředník správy majetku Lukáš Riegr předložil městu doporučení, aby si byty spravovalo samo, neboť se jim to finančně vyplatí. Už už to vypadalo, že město firmě Klokoč smlouvu vypoví, ale najednou otočilo jako na obrtlíku, a pan Riegr zmizel z úřadu. Přesto tedy, že by město ušetřilo, kdyby si byty spravovalo samo, z nějakých důvodů, které si dovedeme představit, setrvává na dosud zavedeném způsobu.

Není to jediný způsob, jak město využívá služeb soukromých subjektů. Využívá i služeb smluvního exekutora, rada města vzala 25. ledna na svém jednání na vědomí informaci o provádění exekučního vystěhovávání dlužníků v městských bytech.

Jedná se v současnosti o minimálně dva rozsudky o vyklizení bytu.

V prvním případě dluží matka tří malých dětí 90 000,- korun. V podkladech není uvedeno, proč paní neplatila, zda není nezaměstnaná nebo je nemocná, jaké jsou její finanční a rodinné poměry. Ze zápisu nelze vyčíst, zda radní o tom debatovali nebo se tím nezabývali. Informaci vzali na vědomí. A basta. Matka s třemi malými dětmi skončí na dlažbě nebo pod mostem.

Stejný osud čeká pána v důchodovém věku, který dluží 500 000,- korun. A opět chybí informace, proč neplatil, v jaké je situaci, jak je možné, že jeho dluh dorostl do takové výše. I v tomto případě rada vzala informaci na vědomí. Zajímali se o to, co bude s těmito lidmi, až je vystěhují? Neumím na tuto otázku odpovědět.

Maně mi proskočila myslí vzpomínka na pana Antonína Blažka z Frenštátu pod Radhoštěm, který měl být vystěhován v exekuci, v zoufalství zničil dům výbuchem plynu a následným požárem. Šest lidí zahynulo. O zákulisí celého případu naše média informovala zaujatě a zkresleně. Jednalo se totiž i o selhání města a podivném postupu exekutora.

Do budoucna bude, podle sdělení podkladech, vyklízení více (cca 15 případů).

Jedno exekuční vystěhování se může rovnat částce až 50 000,- korun, tvrdí předkladatel.

Dodatek zní: Tento materiál by mohl sloužit jako návod pro obdobné případy.

Snad by bylo vhodné, kdyby město pořídilo nějakou městskou pastoušku, kam by se postupně mohli přemístit lidé vystěhovaní exekutory. Kdysi sloužily pastoušky pro ubytování obecních chudých a žebráků. Je na čase podobná zařízení zřídit. Pravda a láska zvítězí!

 

Anna Spěváčková

Názory

14.03. 17:21Josef
s panem ve Frenštátě
15.03. 08:58Petr
pro Josefa
15.03. 12:22Petře
ten chlap
15.03. 14:23Petr
pro někoho
15.03. 19:49Josef
a proto
15.03. 12:19ale
prosím Vás
15.03. 08:29Martin Růžička
Skoro každé zastupitelstvo
16.03. 17:15Honza
Ubohé
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz