Tisk článku

Střípky a střepy z Neratovic

Několik zpráv z podkladů, které projednala rada města a mohly by vás zajímat.

Bude město  stavět polikliniku z bývalé MŠ Urxova?
Všemocná rada města složená pouze z členů Neratovice jinak a ODS projednala podání žádosti o dotaci na výstavbu městské polikliniky pro soukromé lékaře v bývalé mateřské školce v ulici Urxova. Většinou pěti hlasů (jeden se zdržel, T. Hrodek byl omluven), rada podání žádosti schválila.

Hadry Koutecký rozšíří počet sběrných míst ve městě o 4 nová stanoviště
Firma, která hlásá, že sbírá použitý textil pro Charitu, ve skutečnosti sebrané textilie využívá na hadry a z největší části je posílá do Německa. Jak píše na svém webu: „Pod naší střechou textilní odpad třídíme pro použití v automobilovém, strojírenském, stavebním, hutním, těžebním a leteckém průmyslu, ale také pro použití v oborech s náročnější hygienickou normou, jakými jsou zdravotnictví, polygrafie či potravinářství.“ Žádná Charita. Jen hadry. A důvěřiví lidé pečlivě vyperou a složí kvalitní oblečení a vloží do igelitového pytlíku, aby s tím Charita neměla práci, a věří, že pomohli potřebným. To určitě.

Výsledky dotazníku prevence kriminality
Město Neratovice má v současné době o něco více než patnáct tisíc obyvatel. Dotazník prevence kriminality z loňského roku vyplnilo 238 osob. Uznáte, že takový výsledek není rozhodující. Přesto se jím budeme na nerátkách zabývat, protože  na webu města jsem jej nenašla. Buď je dobře utajený, nebo tam není. Dotazník vyplnilo 59,7% žen, 32,8% mužů, zbytek neuveden.
Věk: 25 – 34 let 21,4%, 14 – 18 let 6%. Bydliště: Neratovice 87%, Mlékojedy 4,2%, Lobkovice 3,78%, Byškovice 3,36%, Korycany 0, 2%, Horňátky: 0,42%. Bezpečně se cítí ve městě 70,6%. Méně bezpečně se cítí ženy a mladší věková kategorie.
Lokality nebezpečí:
- staré Neratovice a okolí Spolany: 16,39%
- vlakové nádraží a lesík: 15,39%
- Kojetická: 15,13%
- U tržnice: 12,18%
- kolem bří. Čapků, tržnice, Čtvercová, Za obchody: 11,34%
- kolem heren a barů, v lesících, tam, kde se pohybuje mládež…
- okradeni či přepadeni, útok: 34,45%
- alkohol a drogy, dealeři, injekce: 25,63%
- v místech etnických minorit (mínění zřejmě cikáni – ať žije korektnost) a nepřizpůsobivých lidí (mám dojem, že jsou až příliš přizpůsobiví): 18,49%
- mládež a potulné skupinky: 7,14%
- není viditelnost MěPo, potřeba pěší policie, více kontrol ve večerních hodinách a v problematických lokalitách:53,36%
- potřeba kamerový systém: 15,97%
- oprava a nedostatečné osvětlení: 6,72%

Jako důvod uvádí prevence kriminality: trestní činnost v Neratovicích, blízkost Prahy, velké množství restaurací, heren a barů, sídliště, 50 -60% lidí odjíždí do Prahy.

 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz