Tisk článku

Zastupitelé si zase nadělili další peníze

Naši zástupci „dřou“ jako koně, tvrdě hájí zájmy našeho města a občanů proti tlaku developerů, podnikavců a šmejdů všeho druhu, a proto si schválili navýšení svých „odměn“ za „práci“ v samosprávě.

Ne, to není apríl, je to jen smutná ironie. Naši zastupitelé vůbec nedřou jako koně, mnozí z nich vidí poprvé na zasedání všechny podklady k jednání, ti, co jsou v koalici, dostanou v pondělí před zasedáním  pokyny, jak mají hlasovat, a to jim stačí ke spokojenosti. Neřeší to, co občany pálí a štve, petice házejí pod stůl a kašlou na to, jak se jim, tedy těm druhým, podřadným jedincům, žije ve městě.

Nehájí zájmy města a občanů, naopak se drze a viditelně spolčují s developery, se soukromými firmami, které odírají město, s osobními a stranickými kamarádíčky, kteří se díky jim mají dobře.

Ano, jistě, máme tu tzv. opozici. Ta se opravdu čas od času zastane občanů, ale důrazně a razantně, jak by se od opozice očekávalo, nevystupuje. Je to takový slabý čajíček. Můžeme jim říkat ne-koalice.

Přesto si odhlasovali zvýšení svých odměn.

Jistě vás zajímá, kolik takový funkcionář bere za měsíc. Uvolnění, tj. starostka Mrzílková a místostarostka Rajchertová berou peníze podle jiných kritérií. Neuvolněný místostarosta Hrodek dostává za měsíc 10 000,- Kč, na radnici se nevyskytuje vůbec, chodí na rady a zastupitelstva. Kromě toho byl zvolen jako určený zastupitel pro tvorbu územního plánu, s jeho soukromou hotelovou školou má k tomu jistě předpoklady. Ale o tom si pohovoříme jindy.

Vrátíme se k odměnám zastupitelů:

Odměna pro člena zastupitelstva města po zvýšení:  909,- Kč
Odměna pro člena rady města: 2 606.- Kč
Předseda výboru ZM – současně člen zastupitelstva: 2 228,- Kč
Člen výboru – současně člen zastupitelstva: 1 840,- Kč

Není divu, že se zastupitelé drží zuby nehty svých funkcí. Ročně proběhne průměrně sedm zasedání, zastupitel dostane za rok částku cca 11 000,- Kč, to je na jedno zasedání 1 558,- Kč + občerstvení. To není vůbec špatné. Většina celou dobu sedí a zírá do počítačů nebo do listin a má jediný zájem: rychle skončit a zmizet. Stačí jen mačkat tlačítka hlasování. Vůbec nezáleží na docházce, částka se za nepřítomnost nekrátí. Uznejte, že jsou to velmi snadno vydělané peníze.

Rada se schází častěji. V letošním roce je naplánováno patnáct jednání, někdy se honem, honem sejde i před zastupitelstvem, aby členové dojednali strategii hlasování a postupu, aby vše dopadlo, jak si naplánovali. Za rok dostanou 31 271.- Kč,  za jedno jednání rady inkasují cca 2 000,- Kč. To opět není špatné. Zase nezáleží na docházce ani na kvalitě práce.

Kdyby zastupitelé hájili své město a své občany a dávali jim přednost před různými developery a přísavkami na rozpočet, 
kdyby si byli zastupitelé vědomi své zodpovědnosti a soustavně se vzdělávali,
kdyby zastupitelé dělali svou práci poctivě a na vysoké úrovni,
kdyby soustavně řešili problémy, které ve městě máme,
kdyby měli rozdělenou práci tak, aby se každý věnoval určitému odvětví,
kdyby se pravidelně stýkali s občany a řešili s nimi jejich potíže,
kdyby je zajímalo, co se ve městě aktuálně děje

pak nechť si odhlasují své peníze. Ale protože neplní svůj volební slib, většina jde proti zájmům města a občanů, nemají nárok na takové odměny. Měli by odejít.

Anna Spěváčková

Názory

24.02. 15:34Nevtípil
peníze
03.03. 17:46Tomáš Král
Kdo má veřejné ambice,
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz