Tisk článku

Členové výborů dostali opět odměnu čili držhubné

Bez dotazů a rozpravy zastupitelstvo dne 8. února 2017 schválilo vysoké odměny členům kontrolního a hlavně finančního výboru, kteří nejsou zastupitelé. Za co, není uvedeno ani v návrhu rady ani v materiálech pro zastupitelstvo.

Zastupitelstvo musí POVINNĚ ze zákona o obcích zřídit své dva výbory - finanční a kontrolní. Ten první by měl velmi důsledně kontrolovat hospodaření města s majetkem :-) a finančními prostředky města :-)), ten druhý dodržování právních předpisů :-))), plnění usnesení a další úkoly, které by mělo zastupitelstvo oběma výborům ukládat. Předsedové musí být zastupitelé.
(Měla bych ještě na začátek podotknout, že si nepamatuji, že by neratovičtí zastupitelé někdy své výbory úkolovali. Většinou si samy určují, co budou dělat. Zajímavé.)
Výbory by měly šlapat na paty a nenechavé prstíčky samosprávě i úředníkům tak, aby si nedovolili podrazy a podvody. Proto se v mnoha městech svěřuje předsednictví opozici; tak nějak se předpokládá, že je to slušnost a zvyk. Opozice obvykle toho využije a jde tvrdě po nich.
I v Neratovicích koalice, která má většinu 13 hlasů v zastupitelstvu,  zvolila za předsedy osoby, které by člověk, neznalý poměrů, mohl pokládat za opozici. Do čela finančního výboru byl zvolen  zastupitel za ČSSD Pavel Šanda, osoba se zvláštní nedávnou minulostí, známý svým kladným poměrem k migraci a islámu, člověk nevalných morálních kvalit. Netají se tím, že sbírá politické body.
Kontrolní výbor vede zastupitel Černohorský za KSČM, člověk prostý a v komunální politice neorientovaný, který, pokud tápe, přivítá radu člena výboru Petera.
Kdo se stane členem výboru, zákon neřeší. Nemusí splňovat žádné požadavky. Být členem výboru je strategický post a v Neratovicích může být i slušná trafika pro některé stranické kámoše a zaháčkované osoby.
Proč slušná trafika? Přece proto, že za členství ve výborech může být slušná odměna, kterou lze pokládat bez nadsázky za tzv. držhubné. Ber a drž hubu a nepleť se nám do našich věcí. Rada předložila zastupitelům návrh výše odměny členům kontrolního a finančního výboru, kteří nejsou členy zastupitelstva, za rok 2016 a zastupitelé ho schválili. Bez dotěrných dotazů a nepříjemných otázek na pracovní dobu a produktivitu práce. 

Kontrolní výbor:
pánové

Čulák: 8 700,- Kč
Hampejs: 1 740,- Kč
Mišner: 10 440,- Kč
Peter (původním jménem Materna): 6 960,- Kč
Štěrba: 10 440,- Kč
Finanční výbor:
pánové a dámy
Vondráček 10 440,- Kč
Sloup 10 440,- Kč
Ciknerová 6 960,- Kč
J. Zika 3 480,- Kč

Tento článek, musím se přiznat, je prakticky kopie článku na stejné téma z roku 2013, jen osoby a částky jsou aktuální. Jak je vidět, nic se nezměnilo.

 

Anna Spěváčková

Názory

22.02. 07:56Pavla
co zase?
23.02. 06:44O.
ne tak zcela
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz