Tisk článku

Město není schopné zorganizovat pořádný úklid

Vrátíme se o pár týdnů zpátky, do prodlevy mezi přívaly sněhu. Město nebylo schopné odstranit pískovo- ledové bariéry.

Po nezvykle silném sněžení město pokryla poměrně vysoká vrstva sněhu. Firma FCC, která provádí úklid, sníh odhrnovala a současně sypala pískem se solí. Sůl způsobila, že sníh roztál, písek vytvořil silné vrstvy na exponovaných místech. Na přechodech dokonce pracovníci FCC sypali plné lopaty písku se solí, také na zámkové dlažbě chodníků a některých silnic se vršily hromady posypového materiálu. Jenže mráz se stupňoval, v noci dosahoval až třinácti stupňů pod nulou. Při této teplotě už sůl přestává účinkovat a slaná voda se změnila v led.

Všude vznikly pískovo-ledové bariéry.  Postupně sníh odsublimovat – vypařil se, a zbyly jen ty bariéry. Hlavně pod obrubníky silnic a na okraji chodníků. Už nesněžilo a nastal čas, kdy mohly být tyto nebezpečné (vyskytovaly se i na tzv. cyklostezkách) a špinavé vrstvy odstraněny.

Jenže, kdo je má zlikvidovat? Firma FCC nemá ve smlouvě v popisu práce tuto činnost. Provádí jen blokové čištění asi čtyřikrát do roka, možná méně.  Bylo tedy na městě, aby začalo organizovat odstranění bariér. Předpovědi přece oznamovaly v budoucích týdnech další sněžení. Pokud si na radnici nevěděli rady, pak si mohli vzít příklad z jiných měst. Třeba Praha šest vyzvala dobrovolníky ke sněhové pohotovosti.

Jak uvádí web Prahy 6: „Stejně jako v loňském roce budou brigádníci vykonávat úklid od 1. prosince 2016 do 31. března 2017.Brigádníkům je vyplácena částka za tzv. dosažitelnost, a to ve výši 1000,- Kč. Za odpracovaný sněžný, mimořádný sněžný a úklidový den bude brigádníkům vyplácena částka ve výši 400,- Kč. Kontrolu a organizaci práce brigádníků budou opět  vykonávat inspektoři odboru dopravy a životního prostředí. Věříme, že touto změnou dojde k důslednější kontrole práce brigádníků. Ostatní podmínky pro výkon sněhové pohotovosti se nemění. Zůstává tedy v platnosti nástup na výkon práce vždy nejpozději do 6.30 hod, ukončení práce nejpozději do 10.00 hod. Úklid chodníků nesmí být prováděn za použití mechanizace.“

Je nutné dodat, že nářadí je brigádníkům zapůjčeno, sada nářadí obsahuje: sněhové hrablo, koště, škrabka na led, plechový kbelík, lopatka, pracovní reflexní vesta. Po skončení sněhové pohotovosti je nudné sadu nářadí vrátiti.

Podobně mohlo postupovat město Neratovice. Jenže je to ani nenapadlo. Na bariéry znovu nasněžilo, pak napršelo a ledovka se stala hrozbou mnoha, hlavně starším lidem. Kolik jich asi utrpělo zlomeniny a otřesy mozku se nedozvíme. 

Tak jak popisuje situaci jeden obyvatel Neratovic ve svém emailu:

„Zdravím a omlouvám se, že otravuji Vás, no jediná reagujete, tak toto třeba přepošlete dále, kam já nemám kontakt, třeba na Velitelství záchranného sboru ČR
Dle předpovědi začlo i v Neratovicích po desáté pršet, na zmrzlém chodníku je tedy ledovka. Stovky důchodců jsou v sámoškách, oni tam pobudou déle, neb pro ně je to jediné místo, kde se srocují, kde se cítí bezpečně. Vyjdou ven - a led. Zde město opět selhává a projevuje svoji ignoraci vůči občanovi. PROČ tato situace, která nastane tak v jeden den za pět let, není jako vážná zpráva hlášena městským rozhlasem ?
Zdravotnictví je funkčností na hraně, pozice pouličně zraněných starých lidí v ordinacích je zoufalá! To upozornění městským rozhlasem, popř. hlášením z auta MP, je jediné, co by město mohlo udělat - a i zde město selhává.
V poledne už po ledu jezdí posypový vozík, to ano.
Takže potencionálním čekatelům na sádrové potěšení z chirurgie lze popřát pevné nervy. A dost. A v případě Neratovic DOST i pro příště.
Máme ne právě akční a schopné vedení města.“

Nyní taje a písek postupně ovládá město. Má znovu mrznout, a kdo ví, jaké ještě počasí nás čeká. Pokud písek vyschne a začne foukat, budeme mít další potěšení – jemný nebezpečný prach, postrach dýchacího ústrojí, alergiků, malých dětí a starých lidí. Písek, který už dávno mohl z města zmizet.

Ale vedení města má jiné starosti. Jak se udržet u moci a u koryta.

Anna Spěváčková

Názory

20.02. 12:10Josef
Brigáda
22.02. 17:23Hana
vidím to jinak
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz