Tisk článku

Zničené stromy v ulici 28. října

Kdysi tam byly zdravé lípy, které prosadil pokácet tehdejší starosta Morava a jeho komplic radní Juda (nynější ředitel Maltézské pomoci). Místo nich byly vysázeny choulostivé vyšlechtěné klony z Itálie.

Pro ty, kdo nezažili a nepamatují: ulice měla být podle územního plánu jednosměrka, v případě rekonstrukce měly být stromy zachovány. Mocní na radnici prosadili obousměrku a kvůli rekonstrukci byly památné lípy, po válce vysázené Sokoly, vykácené. Stejný scénář se opakoval v Masarykově ulici. Jenže tenkrát se lidé postavili na odpor, sepsali petici a sebrali  2 700 podpisů. Ale ani to nestačilo a 11 zastupitelů v rozporu s územním plánem schválilo obousměrnou ulici a tím podepsalo rozsudek smrti pro lípy. Je zajímavé, jak je vedením radnice postupně „demokraticky“ odstraňováno zákonné právo zastupitelů rozhodovat. O Masaryčce se vůbec nehlasovalo, stromy byly vykáceny dle projektu, který si město objednalo. Ale zastupitelé se nebrání a neprotestují. Mlčí.

Vraťme se ale k ulici 28. října. Na jedné straně je nepochopitelně umístěno pouze osvětlení, na druhé pouze řada lip; jsou to choulostivé vyšlechtěné klony dovezené z Itálie. Stromy jsou umístěny v kovových klecových ochranách a ty svými výstupky poškozují kůru, místy až do dřeva. Některé kmeny ztloustly tak, že jsou jim klece malé, nevejdou se do nich a kovové obruby je odírají. Z čtyřiceti osmi lip je poškozeno čtrnáct, tedy více než třetina. Jeden strom má stále jutovou ochranu kmene, která už měla být dávno odstraněná.

Každá rána, kterou stromy utrží, je vstupní branou infekce (jako pro lidi), která pro strom může být zničující. Hlavně různé houbové choroby jsou pro strom velmi nebezpečné.

A opět se ptám: město velmi bohatě odměňuje soukromou firmu FCC, která má pečovat o zeleň. Jak to, že firma soustavně nekontroluje stav zeleně ve městě? Jak to, že úřednice z odporu životního prostředí se nejdou projít městem a nekontrolují závady na zeleni? Jak to, že tuto pravidelnou činnost nemají ve svém popisu práce? Jak to, že rada a zastupitelstvo kašle na práci úředníků a soukromých firem, které se mají o město starat?

Můžeme tedy očekávat, že časem budou stromy tak poškozené a nemocné, že odbor navrhne jejich pokácení? Co to bylo řečí, když se měly kácet ty staré odolné lípy, jak budou nahrazeny lepší a krásnější zelení. Jak bývalá místostarostka Vítková plakala, že staré lípy ani nekvetou a ty nové kvést budou. Ano, ale jak dlouho. Než budou pokáceny. Opět a stále dokola musím psát o nekompetentnosti, lhostejnosti a šlendriánství radnice. Nedělám to proto, že bych měla zrovna v oblibě naříkání a bědování, jak mi mnoho lidí vyčítá. Ani náhodou. Raději bych chválila, jak si tady dobře a kvalitně žijeme. Jenže, všímám si věcí kolem sebe, a vidím, co se zde špatného děje. Za vlády Neratovice jinak a ODS je toho čím dál více.

Nevšimli jste si, jak město chátrá a upadá? Vzhledově i morálně?

Anna Spěváčková

Názory

02.03. 18:28irena
souhlas
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz