Tisk článku

Cyklodoprava ve městě a stojany na kola

Město v rovině, ideální předpoklady pro cyklistickou dopravu, ale podmínky pro cyklisty stále nejsou přijatelné. Hlavně, že si město nechalo vypracovat dvě studie strategie cyklistiky.

Vznikly cyklostezky odnikud nikam. Jedna zcela unikátní jednosměrka vede od kulturáku k přejezdu u Vojtěcha. Je vybudovaná z drncavé zámkové dlažby, na konci se sbíhá do nebezpečného trojúhelníku; kdo to zde nezná anebo nedává pozor, riskuje úraz. Vede kolem prodejen, u kterých zastavují auta, samozřejmě na cyklostezce. První je trafika, o kus dál barvy, laky, pak oblíbená cukrárna Ája a nakonec půjčovna a servis lyží. Další cyklostezka v Masarykově ulici je oboustranná, opět ze zámkové drkotavé dlažby, velmi úzká, takže cyklisté raději jedou po asfaltové silnici. Tím končí seznam cyklostezek.

Následují stojany na kola. Vyberu jen dva, ty nejpozoruhodnější. Jeden na rampě na náměstí, jakési domorobo, svařený z prutů, rezavý a odpudivý. Další rarita je u Šrámkovy pekárny naproti trojky školy. Je umístěný nad schody a najížďátkem, takže pokud chcete vložit kolo do stojanu, máte dvě možnosti: buď jej vytáhnete po betonovém nájezdu nebo vytáhnete po schodech a zaparkujete. Opravdu skvělá ukázka služeb města pro starší a nemohoucí, kteří kola používají nejčastěji.

Snadnější než popisovat stojany je zmínka o neexistujících stojanech.  U nového úřadu práce stojan chybí, stejně tak na železniční zastávce na náměstí. Samozřejmostí by měly být stojany na autobusových zastávkách, nejsou. Na tržišti chybí také.

Anna Spěváčková

Názory

15.02. 06:23Martin Růžička
Ano, kola ve městě jsou problém.
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz