Tisk článku

Hypermarket změní střed města v periferii

Tuto zkušenost už mají v mnoha městech. Jeďte se podívat na Mělník, kde dole pod městem rostou jako houby po dešti další super , hyper a obchodní centra. Centrum se vylidňuje, nebýt památek a turistů, bylo by zde pusto, prázdno.

Stejný osud čeká Neratovice. Už dnes jsou okrajové části města bez života. Brzy k nim přibude i centrum, které nikdy pořádným centrem nebylo. Nešťastná výstavba bez řádného plánování způsobila, že nevzniklo klasické náměstí, ale jen řada paneláků se zelenou plochou, kterou chce nynější vedení tzv. zrevitalizovat, tj. zničit úplně. Dalším živějším prostorem je Kojetická, ze které by mohlo ve spolupráci s šikovnými urbanisty a zahradními architekty vzniknout jakési centrum jako náhrada za náměstí, jenže… Jenže dva obrovské domy – „dům hrůzy“ a ubytovna s mnohdy problematickými obyvateli jsou důvodem, proč by zde nikdy žádné, obyvateli i jiných částí města vyhledávané, pěkné místo nemohlo vzniknout.

Do konce roku, jak slibuje developer Třešňák, a není důvod mu nevěřit, když má všechny trumfy a podporu města v rukávu, by měl za sídlištěm vyrůst megahypermarket, neúměrný k velikosti města a jeho kupní síle. Jakmile otevře, lze s pravděpodobností hraničící s jistotou odhadnout, že se sem začnou sjíždět nakupující z okolí, ale také podivná individua a kriminální živly. Napřímená kojetická silnice zhorší bezpečný příjezd k sídlišti, další automobily a kamiony zatíží město další dopravou. Hypermarket nastaví zaváděcí ceny, které položí malé obchody i některé supermarkety. Pak už nebude nic bránit provozovatelům hypermarketu zase ceny zvýšit, protože konkurence bude zlikvidována. Lidé budou muset chodit či jezdit (pro mnohé obyvatele to bude daleko) nakupovat na okraj města, soustředí se sem větší masa lidí, centrum se vylidní a stane se periferií.

Jenže je možné se oprávněně domnívat, že hypermarket je jen první vlaštovkou, takový pokusný balonek, jak bude zastupitelstvo reagovat na tlak developerů doplněný zřejmě i jinými pobídkami pro ochotné zúčastněné. Nyní zjistili, že to jde. Je to jako s těmi Jezinkami, jen dva prstíčky tam strčíme, pak celou ruku a nakonec obsadíme celou chaloupku.

Stejně tak lze počítat s tím, že pozemky budou časem zastavěny halami, hypermarkety a výrobnami, protože v těchto místech povede důležitá komunikace II/101, u Byškovic bude vybudována velká křižovatka, která přivede dopravu přímo do města. Bude konec pohodě a klidu malého příjemného města.

Kdyby si město vzalo na pomoc pár odborníků v oboru urbanistiky, sociologie, historické geografie apod., vědělo by to předem. Jenže našemu vedení města nezáleží na dalším vývoji města ani na životě jeho obyvatel, záleží mu jen a jen na jeho profitu v jakékoli podobě.

Škoda, že nikdo z radnice se nezúčastnil 13. historickogeografické konference pořádané Výzkumným centrem historické geografie Akademie věd dne 23. ledna 2017 na téma „Periferie: Krajina (bez)naděje?“Témata přednášek byla velmi zajímavá a pro představitele města by byla velmi poučná.

Jenže naše vedení se takových akcí nezúčastňuje. Nenaslouchá ani vzdělaným občanům. Přes jejich odpor schvaluje další a další záměry, které poškozují město a jejich obyvatele.

Anna Spěváčková

Názory

14.02. 13:48Josef
Melnik
18.02. 16:33M.P.
Cesta z Byškovic
20.02. 12:36V.K.
poškozování
21.02. 19:58Karel
Nera budou
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz