Tisk článku

Písek a sůl – pryč s nimi

Písek se solí je to nejhorší, co může být v zimě použito při údržbě města.

Už několik týdnů přerušovaně sněží a skoro nepřetržitě mrzne. Soukromá firma FCC, které platí město miliony za tzv. údržbu města, začala sníh nejen odhrnovat, ale i sypat směsí písku či kamínků a soli.

Kamínky nejsou problém. Sice se dostávají do perforace bot a do dveří výtahů, možná mají i další negativní důsledky, ale jsou lepší než písek, který pracovníci FCC sypali a sypali, hlavně celé lopaty na přechody a zvláště na šikmá místa na chodnících.

Na okraj: který pitomec nám stále projektuje a schvaluje chodníky, které jsou u vjezdů do vrat a dokonce i do vrátek svažité. Je to zbytečné, drahé a hloupé, přesto jsou všechny nové chodníky v Neratovicích (ale i v Libiši) hrbolaté nebo vlnité či jak to nazvat. Už jsem mnohokrát psala, jak svahy kloužou, jak je to nebezpečné a nepříjemné pro staré lidi, pro postižené, pro kočárky, o vozíčkářích není nutné hovořit. Protože jsou vybudované z hladké zámkové dlažby, kloužou mnohem více než chodníky betonové, asfaltové či z drsných dlaždic. A to je chodník svažitý nejen podélně ale i příčně.

V teplejším období sníh roztál a jakmile začalo pořádně mrznout, roztok soli zmrzl a chodníky klouzaly ještě více. A tak se sypalo znovu. Písek vytváří přímo závěje v ledu, až začne tát a bude foukat, bude město plné prachu. Prach je jeden z nejčastějších příčin onemocnění a úmrtí. Ročně umírají tisíce lidí kvůli prachu na který se vážou toxické látky z výfukových plynů.

Nepočítejte s tím, že by FCC všude nánosy posypového materiálu uklidila. To by musela najmout pracovníky na ruční úklid a to je moc drahé.

Málem bych zapomněla na sůl. To je hodně velký průšvih. Způsobuje poškození omítek, korozi aut, 
podzemních sítí a potrubí, ničí boty, proniká do podzemních vod - zasoluje je, škodí zvířatům a to nejen psům, ale i volně žijícím, kterým rozežírá pokožku a vede až k jejich úhynům. Pro mě jako ochránce zeleně je nejhorší působení soli na stromy a keře. Dostává se do kořenů a je vedena do všech částí dřeviny, která postupně hyne. (Už tak se hodně kácí a nevysazují se nové stromy a keře, další budou hynout po letošní zimě. A jestliže v létě přijdou vedra, stromy to nezvládnou.) V tomto případě ze všech používaných solí je nejpoužívanější, ale i nejagresivnější, obyčejná sůl kuchyňská – chlorid sodný. Chlorid vápenatý zase rozežírá beton.

Vedení města, proč nezakážete používání jakékoliv soli k rozmrazování ledu a sněhu? Ale proč by to naši zástupci dělali, vždyť i na radnici mají kbelík se solí a chodník před budovou uklízečky pilně solí.

Anna Spěváčková

Názory

27.01. 08:37Jitka
hmmm
27.01. 09:07Václav P.
chodniky
27.01. 11:29Petr
proč?
27.01. 19:53IPL
Jitka
28.01. 14:10Libor
solení+ uklid cyklostezek
31.01. 21:51eva
sníh
04.02. 20:07Jirka
Solit
07.02. 09:11Klára
Poděkování
07.02. 15:20Martin Růžička
vtip
08.02. 00:47Stanislav Procházka
Mě je to jedno
08.02. 20:12tom
sul
10.02. 23:39Stanislav
Sůl
11.02. 14:26Karel
Sůl
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz