Tisk článku

Začíná nový rok, co nám ve městě přinese

Ještě více než rok a půl nám bude poručníkovat starostka Mrzílková se svou partou spolu s ODS. Svou většinou třinácti hlasů mohou schválit, co se jim zlíbí.

Mohou si vymyslet cokoliv. Nemají žádný koaliční program, který bychom mohli sledovat a kontrolovat. I když nějaký existuje, nepovažovali za nutné jej zveřejnit a seznámit s ním „prostý“ lid a diskutovat o něm. A i kdyby jej zveřejnili a lidé měli námitky, budou je stejně ignorovat a dělat si vše po svém. Na schválení svých plánů mají většinu třinácti hlasů; opozice, pokud ji vůbec tak můžeme nazývat, nemá šanci je přehlasovat nebo ovlivnit. Byly doby, kdy zapůsobila účast většího množství občanů, tehdy si dávali pozor a předváděli se, jak dobře rozhodují.

To už dnes neplatí. I když se na zasedání dostaví ve velkém počtu občané a předkládají pádné argumenty proti plánovanému záměru, zastupitelé (až na ojedinělé výjimky) nereagují, mlčí, nediskutují, neptají se, PROČ je nutné schválit nebo neschválit projednávanou věc, nedebatují o přínosech a záporech, hledí do svých počítačů, někteří se baví, jindy se smějí vystupujícím, jiní jsou zcela neteční a lhostejní.

Jakmile jsou vyzváni, stisknou jednotně tlačítko podle toho, jak byli instruováni před zasedáním, zřejmě na tajné koaliční schůzce nebo jiným způsobem.

Někteří z koalice tvrdí, že jsou pod tlakem a nemohou jinak, musí prý poslechnout. To nemají tolik cti v těle, že se nepodřídí? Proč se nechali zvolit? Když nemají tolik statečnosti, aby se vzepřeli, proč neodstoupí? Jsou podplaceni nebo vydíráni? Jak mohou jít proti SVÝM občanům? Uvědomují si svou odpovědnost za budoucnost města?

Vždyť je většinou všichni známe. (Ne všechny, všimněte si, že na webu nemají žádné informace o sobě, žádné osobní údaje, kdo jsou, jaké mají vzdělání, čím se zabývají, čeho chtějí dosáhnout. Je to proto, aby zůstali v anonymitě, aby je nikdo neznal? ) Potkáváme je na ulicích, vypadají jako slušní lidé a přesto, jakmile usednou na zastupitelskou židli, jako by byli jiní. Důležitější, arogantnější, nadřazenější a odtaženější od ostatních občanů. Na rozdíl od nich jsou totiž NĚKDO. Přitom my jsme je zvolili, nám by se měli odpovídat ze svých skutků, protože je platíme. Jsou vlastně naši zaměstnanci.

Měli bychom mít právo je odvolat, což nám žádný zákon, bohužel, neumožňuje.

Odbočila jsem od původního tématu. Co nás čeká v novém roce? Je více než pravděpodobné, pokud na nás nedolehne nějaká pohroma v podobě válečného konfliktu nebo klimatické katastrofy, že radniční parta bude dál pokračovat ve svém zhoubném díle. S občany se nikdo nebude bavit ani diskutovat, bude se utajovat vše, co by mělo spatřit světlo světa, radnice bude stále nepřátelštější a uzavřenější.

Dál se budou nekvalitně a draze rekonstruovat ulice a chodníky, možná bude v rámci regenerace zdevastováno náměstí a plocha před kulturákem, ještě lze rekonstruovat (tj. zdemolovat) další části sídliště, budou se dál masivně kácet stromy pod záminkou, že jsou nemocné a nebezpečné, nebude se vysazovat další velké množství nových a vhodných dřevin, aby se město přizpůsobilo klimatickým změnám, SD a DDM pod vedením současných ředitelů budou nevyužité, církev dostane kus SD jako kostel, město bude dál prodávat náš majetek, pravděpodobně nemocnici, možná budou privatizovány další byty, bude v plánu i privatizace DKE. Za Výsluním vyroste obří a zastaralý hypermarket včetně rozsáhlého parkoviště, bude napřímena kojetická silnice, kde se bude jezdit rychleji a nebezpečněji, bude vybudována cyklostezka z Kojetic, aby mohli venkované jezdit nakupovat, bude vybudována odstavná plocha místo pole, za Výsluním se budou stavět sociální byty a další silnice.
Opět se nebude ve městě průběžně nic opravovat a zvelebovat, budou probíhat pouze velké akce, tak finančně výhodné pro významné stavební firmy a lidi na radnici. Možná kraj vybuduje i obchvatnou komunikaci II/101 směrem na Skala, město bude obklíčeno silnicemi, bude zahlceno dopravou a skončí příjemné bydlení v klidném městě. Zatímco jinde si lámou hlavu, jak vypudit nebo alespoň zklidnit dopravu, v Neratovicích ji sem naženeme a to přímo lidem pod okna. 

To je skeptická vize. Ráda bych věřila, že zvítězí optimistická představa, ale to by muselo být v čele města jiné vedení. Moudré a rozvážné, které by spolupracovalo s občany, naslouchalo jim, debatovalo s nimi o dalších plánech, setkávalo se s nimi, uvědomovalo by si svou odpovědnost za osud města. Ve městě by musela být dobře fungující otevřená radnice s odborně zdatnými, slušnými úředníky zapálenými pro svou práci, kteří by neváhali se osobně angažovat pro občany a město. Neříkám, že i nyní takoví nejsou, ale bohužel vyčnívají ti hloupí a arogantní.

Anna Spěváčková

Názory

04.01. 09:50je to směšné
stejné
04.01. 14:43A.P.
?
16.01. 22:22Hlavatý
Kritika
18.01. 10:50Martin Růžička
Kdy jste byl na zastupitelstvu?
19.01. 10:42No
tak tam nechoďte
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz