Tisk článku

Popelnice plné jídla

Skončily svátky a jak je v posledních letech běžné, kontejnery a popelnice přetékají odpadky, z nichž velké množství tvoří právě potraviny. Zatímco část obyvatel země má potíže vyjít s penězi, druzí vyhazují jídlo do popelnic. V EU končí ročně 80 milionů tun potravin v odpadu.

Bohužel, není to jen „zásluha“ soukromníků. Největší měrou se na plýtvání podílejí výrobci a prodejci - super a hypermarkety, které vyhazují tuny potravin, i když by je mohly zlevnit nebo rozdat zadarmo potřebným.

V popelnicích najdeme nejen ještě konzumovatelné potraviny, ale i zbytečně zkažené potraviny.

Co dělat, aby v odpadu končilo co nejméně potravin z našich domácností?
Existují nějaká pravidla?

Samozřejmě existují. My starší, kteří máme hluboko do kapsy a pamatujeme nedostatek potravin, je většinou stále dodržujeme. Vy mladí je možná budete ještě potřebovat.

1. Pravidelně kontrolujte své zásoby, jejich trvanlivost a plánujte jejich doplnění.
2. Čerstvé potraviny doplňujte několikrát týdně.
3. Nejstarší potraviny dávejte v lednici a ve spíži dopředu.
4. Přednostně konzumujte potraviny s končící trvanlivostí.
5. Dbejte na správné uchování potravin (sucho, chlad, temno)
6. Rozlišujte použitelnost a minimální trvanlivost – je to rozdíl!
7. Bezodkladně likvidujte plesnivé potraviny.
8. Připravujte optimální porce a nakupujte jen tolik, kolik jste schopni sníst. Nezapomeňte, že lze potraviny zmrazit.
9. Využívejte zbytky potravin (housky na strouhanku, chléb na topinky, vařené brambory na bramborové placky, těstoviny nebo rýži lze zapéct se zeleninou nebo uzeninou, zbylé knedlíky s vejci apod. Fantazii se meze nekladou).
10. Nemáte-li slepičky, najděte si někoho, kdo je má, a domluvte se, že zbytky jim budete nosit za pár vajíček čas od času. Prasátko se také hodí.

Hlavně hospodařte moudře a uvážlivě.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz