Tisk článku

Vánoční výzdoba na náměstí

Už několik let je stále stejná: modře zářící dvojstrom a anděl s jakousi trubkou a svítícími koulemi na kašně.

Podle mínění mnoha lidí by to chtělo změnu: náš vánoční (dvou)strom je svou výzdobou ten nejhorší okolí, možná v celém středočeském kraji. „Brandýs, Stará Boleslav, Mělník, mají krásné stromy. Proč pro boha máme omotané dva stromy, když na konci stojí krásný solitérní strom, který se dříve strojil. A proč ta příšerná modrá? Jsem pro změnu, kdo se přidává?“, píše Lenka na Facebooku.

Všude, kde se vánoční strom rozsvěcoval, se lidé, hlavně děti, těšili, jak bude tentokrát strom vypadat. Co zajímavého se na stromě objeví, jaké nové ozdoby přibudou, co a jak bude blikat, bude to větší krása než vloni?

V Neratovicích se není na co těšit. Z nějakých záhadných důvodů je strom stále stejný. Šetří město? Asi ne, na všemožné odměny je stále dost peněz. Vyhazují se miliony na zpackané rekonstrukce ulic.

Je to způsobeno nezájmem nebo nedostatkem fantazie? To spíš. Stále stejný program, stejný odměřeně studený konferenciér, stejná organizace trhů, stejně nevhodné místo, kde se pořádají. Na hrbolatých betonových plochách a cestách se tísní stovky lidí, zakopávají o obrubníky. Nebylo by lepší postavit pódium a stánky na parkovišti, bylo by tam místo i na lavičky pro starší lidi?

Nikdo nepřemýšlí, čím lidem ve městě udělat radost, čím je překvapit. Je to jen ukázka nezájmu radnice o lidi ve městě.

Nejpikantnější je zářící anděl s trubkou či spíš troubou na kašně. Ti, kdo ho sem umístili, asi netuší, že anděl třímá v ruce pozoun a je symbolem posledního soudu. Tato symbolika je odvozena z biblické představy, že jednou, nevíme kdy,  nastane konec světa.

Ve zjevení Janově se praví, že po rozlomení šesté pečeti z knihy života se začne země otřásat ve svých útrobách, hory a moře se přesunou, králové a vládcové, a ti, co mají moc, počnou bědovat a strachem se třást, ukrývajíce se v podzemních slujích, ale nebude jim to nic platné. Budou volat: „Kde se ukrýt před spravedlivým hněvem Božím? Vy, skály a hory, zakryjte nás, soudný den přišel na Zemi, budeme sklízet, co jsme zaseli. Běda nám.“ Ježíš pozvedne knihu a odtrhne poslední pečeť. Tu předstoupí sedm archandělů, kteří drží ve svých rukou pozouny, pozvednou je; první anděl přiloží svůj pozoun ke rtům a dlouhý, táhlý tón rozechvěje všechna stvoření. Jakmile druhý anděl zaduje, oheň vjede do moře, když zaduje třetí anděl, padne dolů hvězda a vodní toky a vodstvo země zhořkne jako pelyněk a lidé umřou, jakmile se z nich napijí. Takto to pokračuje až do úplné zkázy Země. V boji s ďáblem Luciferem vítězí archanděl Gabriel se svými věrnými anděly. Líčení dějů konce světa pokračuje, ale to už nás nemusí zajímat.

Nás by měl zajímat anděl s pozounem na kašně v Neratovicích jako symbol Vánoc. Kdo ví, o co se jedná, neubrání se úsměvu. Vládcové budou sklízet, co zaseli. 

Anna Spěváčková

Názory

04.01. 10:21Jiri N.
Andel na kasne...
08.01. 18:48Jiří kříž
Archanděl Gabriel
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz