Tisk článku

Bratislava zakázala petardy a světlice

To zase byl Silvestr. Rámus jak u Solferina (x), psi i lidé trpěli. Zvířata v přírodě snad uhynula ve stresu. Chvílemi se zdálo, že jsme bombardováni našimi spojenci jako v roce 1945. Člověk se diví, kde lidi berou na ty krávoviny peníze. Kdyby je raději rozdali chudým. 

Měli bychom si vzít příklad z Bratislavy na Slovensku. Tam už jim došla trpělivost s příšerným hlukem a celoročně zakázali POUŽÍVÁNÍ zábavné (nevím, co je zábavného na tom, když vám někdo hodí dělobuch pod nohy) pyrotechniky a to i na Silvestra a na Nový rok.

Bratislavští městští poslanci totiž schválili Všeobecně závazné nařízení, které používání petard či světlic zakazuje. Výjimkou jsou jen ohňostroje odpalované profesionální firmou, dětská zábavná pyrotechnika či scénické světelné jevy.

Bratislava tak bude prvním městem, které zakáže používání zábavné pyrotechniky, takže může sloužit ostatním městům jako vzor a inspirace.

Přijetím tohoto nařízení bude odstraněn hluk, stres pro starší občany a těhotné ženy, nebo pro domácí zvířata. Město nebude připomínat bojiště jako za války. Za porušení nařízení hrozí pokuta do 500 eur, kterou bude dávat městská policie.

Poslanci jsou si vědomi toho, že zpočátku bude obtížné vynutit dodržovaní zákazu, ale věří, že časem vejde zákaz do povědomí občanů. Petici proti používání petard a světlic podepsalo více než deset tisíc občanů. Důvodem nebyly jen oslavy nového roku, ale i soukromé ohňostroje pořádané kdykoliv během roku i v nočních hodinách.

Hlučné petardy je zakázáno prodávat a používat v Rakousku, Maďarsku, Slovinsku či Švýcarsku. 

Samozřejmě, že prodejci pyrotechniky křičí a protestují. Zákaz považují za klacky hozené pod nohy svobodnému podnikání, tvrdí, že se budou rakety vyrábět a odpalovat načerno. Jako bychom to neznali ve spojitosti se zákazem heren, kouření, s EET a jinou potřebnou regulací. Jenže na prvním místě by měla být ochrana občanů, to je zásadní úkol státu.

x) Pro neznalce historie: Bitva u Solferina 24. června 1859 byla největší a rozhodující bitva druhé italské války za nezávislost, ve které francouzsko-sardinská vojska porazila rakouskou armádu. značná část rakouských vojáků byli statečně bojující Češi. Bitva s tisíci raněnými byla podnětem k založení organizace Červený kříž.

Anna Spěváčková

Názory

18.01. 11:35Anna Ježková
Přínos petard a světlic.
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz