Tisk článku

Jaký dárek nám dali naši zastupitelé k Ježíšku?

V době, kdy článek vyjde, již zřejmě budete vědět, jak zastupitelé hlasovali ve třech nejdůležitějších bodech na zasedání v pondělí dne 19. prosince 2016. Jak je zde zvykem, rozhodnutí, která ovlivní budoucnost lidí a města si vedení města schovává na vánoce nebo prázdniny.

1. Změna územního plánu č. 3:
Zasedání zastupitelstva rozhodne o změně územního plánu za sídlištěm Na Výsluní, která umožní výstavbu obchodního centra o rozloze 4000 metrů čtverečních a parkoviště pro cca 300 aut. Pokud zastupitelé změnu schválí, město ztratí kontrolu nad tím, co zde bude opravdu vybudováno (výroba, sklady apod.). Developer Třešňák z Teplic je pověstný svým porušováním dohod.

V programu jsou dva body, které se problémem zabývají.

Prvním je smlouva o podmínkách výstavby, která má být uzavřena mezi městem a investorem JTH Group (J. Třešňák). Jak jsem výše uvedla, je spousta příkladů v různých městech, jak byly dohody porušeny ze strany J. Třešňáka.
Druhým bodem je revokace usnesení o zamítnutí změny územního plánu.
Zastupitelé ji v minulosti několikrát zamítli, naposledy současné zastupitelstvo v loňském roce. Pro změnu tehdy hlasovali jen starostka L. Mrzílková, místostarostové M. Rajchertová a T. Hrodek a radní Wiesner.

Vedení město je nyní odhodláno za každou cenu výstavbu obchodního centra prosadit, ačkoliv výstavba přivede do města další masivní dopravu, poškodí místní obchodníky, zničí pole s úrodnou půdou, poškodí životní prostředí, ve kterém žijí místní lidé, betonové plochy zvýší teplotu v letních vedrech a bude mít vliv na mikroklima ve městě. Výhody budou pouze na straně developera v podobě jeho dalších zisků. Peníze z našich peněženek budou odcházet do zahraničí.

Jak prohlásila ekonomka Ilona Švihlíková, výstavba hypemarketu vždy zničí město a městský život.

Starosta Kodaně, města, ve kterém se žije nejlépe na světě, říká: „Když jdete po Kodani, tak si všimnete, že je tu vlastně jen málo obchodních center, že tu sice máme velké řetězce, jako je třeba v módě H&M - ale ne v jednom obřím domě. Investovat do takových center je zbytečné, když by místo takových domů mohlo stát něco originálnějšího a užitečnějšího.“

2. Městská nemocnice:
Vlastník neratovické nemocnice společnost VAMED Mediterra oslovil neratovickou radnici s požadavkem řešení budoucnosti nemocnice. Město je majitelem objektu i pozemku pod ním, zatímco zdravotnické služby v něm provozuje společnost VAMED Mediterra na základě smlouvy z roku 1994 s celkem 19 dodatky. VAMED Mediterra nyní požaduje zásadní změny.

Nyní nabízí městu čtyři možné scénáře řešení.
V první variantě požaduje po městu investici ve výši 100 milionů korun do budovy a financování výstavby parkoviště pro nemocnici výstavby parkoviště pro nemocnici.
Druhá varianta je prakticky stejná, pouze nabízí, že poskytnutí oněch finančních prostředků formou půjčky.
Ve třetí variantě by do budovy a parkoviště investoval sám VAMED a stal by se tak podílníkem na vlastnictví budovy. Vzhledem k výši plánovaných investic by to znamenalo, že se město stane menšinovým vlastníkem budovy.
Ve čtvrté variantě chce VAMED budovu nemocnice zakoupit.

Radnice prý odmítla první tři varianty a chce schválit variantu čtvrtou, čili prodej. Takže město už zase bude prodávat svůj majetek, do kterého investovalo stovky milionů.

Proč město neuvažuje o dalších variantách, které by padaly v úvahu: vypovědět smlouvu VAMED Mediteře a vypsal nové výběrové řízení nebo možnost, že by město převzalo provoz nemocnice a vlastnilo nemocnici jako městský podnik, případně jako společný podnik s většinovým podílem města.

To bylo slávy, když se Neratovice domohly své nemocnice a nyní ztratí zdroj poskytování zdravotní a nemocniční péče, kterou obyvatelé města nutně potřebují.

3. Schválení rozpočtu na rok 2017:
Zatímco v minulých volebních obdobích s jinými starosty v čele města dostávalo zastupitelstvo rozpočet k diskuzi v několika čteních a mohlo do rozpočtu několikrát zasáhnout, nyní za vlády starostky Mrzílkové a její družiny se vžilo, že rozpočet přichází do zastupitelstva v konečné podobě, takže něco v něm změnit je pro zastupitele a občany prakticky nemožné.

Dne 23. prosince se sice konala schůzka zastupitelů, sešlo se jich asi deset z jednadvaceti, kde jim byly vysvětleny jednotlivé položky, jenže všechna jednání o rozpočtu by měla být před tváří veřejnosti, aby lidé věděli, jak jejich zvolení zástupci jednají a co činí v jejich prospěch.

Pod hrozbou provizorního rozpočtu zřejmě zastupitelé rozpočet schválí.

Rozpočet bez předběžných debat se zastupiteli a občany o jeho sestavení a složení je výsledek totalitního a direktivního řízení města.

Anna Spěváčková

Názory

19.12. 17:23Fanda osobniho vlastnictvi
Uzemni plan
19.12. 23:27Martin Růžička
co jiného čekat
21.12. 09:40Klos
Parkování
21.12. 09:59XML
'
21.12. 10:05Elza
parkování
30.12. 19:09Kols
Parkování
12.01. 22:54jiřina
čistota města
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz