Tisk článku

Zničené keře a ohrožené stromy u domu na Výsluní

Panelové domy se nyní houfně zateplují a není zcela jisté, zda je to jen kšeft pro výrobce a stavební firma nebo dobrá věc. V každém případě se to bohužel neobejde bez záporných jevů.

Jedním z nich je poškození nebo dokonce úplně zničení zeleně kolem domů. Někdy jsou to jenom trávníky, jindy stromy a keře, které přinášely blahodárný stín a chládek. Lidé vám klidně řeknou:“Dyť je to zateplený, tak je to jedno, ne?“ Jenže oni nepřemýšlí a neuvědomují si, že uvnitř je dům sice zateplený (a opět můžeme pochybovat, zda nepropustná vrstva izolace je prospěšná či nikoliv), ale jeho okolí je v létě vystaveno žáru slunce a tepla z betonových a asfaltových ploch.

Stačí otevřít okno a dovnitř vtrhne vlna vedra. Jít ven v poledne v létě je někdy nemožné, zvlášť pro malé děti a staré lidi. Ale i mladí nejsou vždy zcela zdraví a horko jim vadí.

Jedině stromy a keře jsou schopné chladit a zvlhčovat vzduch. Nedokáže to žádný slunečník ani markýza či dokonce škodlivá klimatizace.

Tak se podívejme na jeden příklad, jak dopadlo okolí panelového domu vedle Tesca po zateplení. Jak je zvykem v našem městě, kde je každý dům jiná ves a neexistují pravidla pro volbu barvy omítky (město nemá ani městského architekta) a obyvatelé se hlavně předhánějí, čí panelák bude nápadnější a výraznější, i tento dům nemá ve městě obdoby. Je natřený bílou barvou, za to by autoři zasloužili pochvalu, ale na ní  jsou namalovány kostky a pruhy v odstínech zelené a šedé.

Dům díky tomu vyhlíží velmi industriálně (průmyslově) a vždy, když jej míjím, si vzpomenu na lego.

Při zateplení je vždy velkým problémem donutit stavební firmu, aby ochránila zeleň a po skončení prací ji uvedla do původního stavu. Na to je ovšem potřeba nelítostný a důsledný stavební dozor. V tomto případě ale selhal.

Při stavbě byla kolem domu do tvrdosti betonu udusána půda kolem stromů, nikdo ji už nenakypřil, na zcela upěchovanou zem byla navezena vrstvička půdy, aby to vypadalo jako upravené. Pro stromy je udusaná půda likvidační, kořeny nemohou dýchat a voda se nevsakuje. Kromě toho byly zde nasypány a různé stavební materiály obsahující vápno a to stromy většinou těžce snášejí.

Aby toho nebylo dost, NĚKDO zařídil , že z druhé strany směrem do pole byly zlikvidovány keře, zůstaly dva uboze ořezané zbytky. To je zrůdnost, co se tady děje. Kdo to udělal? Nikdo se k tomu nehlásí.

Odbor životního prostředí (Jana Vaculová) na mou zprávu o odstranění keřů reagoval takto:“Při revitalizaci bytového domu 1296, 1297 bylo lešení zakryté plachtami a nebylo vidět, že se keře odstraňují, povolení jsme nevydávaly, ani jsme o souhlas s výřezem nebyly požádány… Byla jsem se tam podívat, pořídila fotodokumentaci a celou věc budeme dále řešit  se stavebním bytovým družstvem, které má tuto rekonstrukci na starost.“

Jak mohly být keře odstraňovány za plachtami pod lešením? To je úplný nesmysl. Stačilo se zeptat lidí, co v domě bydlí, kdy a jak byly keře zničeny.

Bohužel, domnívala jsem se, že když na místo starostky nastoupí žena a bioložka, bude její prioritou péče o životní prostředí ve městě a bude dělat vše pro to, aby město dohnalo léta nezájmu o kvalitu prostředí. Jak hluboce jsem se mýlila. Jediným jejím zájmem jsou styky s developery a podnikateli, co se děje ve městě ji nezajímá, za jejího působení a za její podpory na radnici usídlila řada tzv. odborníků většinou odjinud, kteří rozhodují o věcech, kterým nerozumějí. My neseme následky jejich svévolného rozhodnutí.

 

Anna Spěváčková

Názory

08.12. 13:58Ivan Svoboda
Vysvětlení poničených keřů?
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz