Tisk článku

Opět rozvrtané a zablácené sídliště Na Výsluní

Před více než třemi lety jsme museli na sídlišti přežít tzv. revitalizaci. Lidé se utěšovali, že až skončí, bude sídliště krásnější a příjemnější. Není.

Stavba stála miliony a výsledkem je úbytek zelených ploch (!), pokácené stromy, zbytečné cestičky, předražené klece s kameny, hřiště pod okny domů, zničené keře, posekané popínavky a psí hřiště, na kterém psa neuvidíte. 

Už se zdálo, že budeme moci zase v klidu žít a nebudeme se brodit blátem jako v době, kdy se sídliště stavělo. To jsme si už užili a máme právo na klidné a spokojené bydlení. Jenže naše radnice se shlédla v praktikách Kocourkovských. Ti také postavili radnici a zapomněli na okna a tak nosili světlo v pytlích dovnitř.

U nás v našem městě radnice provedla něco podobného.

Místo, aby jako první nechala na sídlišti Na Výsluní (nebylo by od věci v celém městě, určitě by se ušetřily miliony) zrekonstruovat osvětlení, které je z doby Marie Terezie a mohlo by být rovnou přeneseno do skanzenu, pokud by se ale předtím vyklepaly stovky těl mrtvých much a včel, sáhlo lačně po dotaci na zbytečnou revitalizaci. Každá korunka vhodná k odklonění se počítá. Kdyby město nechalo průběžně opravovat všechno, co chátrá anebo je potřeba vyměnit, zmodernizovalo hřiště a stále vysazovalo novou zeleň, nebylo by nutné provádět drahou a zbytečnou revitalizaci.

Jenže, co si budeme povídat, je výhodnější pro všechny zúčastněné nasosat miliony z dotace než pravidelně vydávat peníze z rozpočtu na opravy a modernizaci města.

Takže se udělala tzv. revitalizace, ale na osvětlení už penízky nezbyly. Po čtyřech letech, když se jizvy po revitalizaci konečně zahojily, nějaké keře se přece jen zazelenaly, tu i tam vykoukla i travička a cestičky se ušlapaly - přišla rána.

Město získalo peníze na osvětlení. Na sídliště nastoupili kopáči a začali hloubit výkopy podél cest, keře, nekeře, dlažba nedlažba, tráva netráva. Sotva vykopali rigoly, začalo pršet. Co byste také čekali v listopadu. A nastala opět doba blátivá a rozvrtaná.

„Ale dotace je dotace, když se kácí les, lítají třísky. Občané jsou ovce, přežili jiné věci a přežijí bez reptání i tuhle hrůzu. A když se jim to nelíbí, ať se odstěhují. Místo nich přijdou jiní, kteří nebudou protestovat. Nebo ještě jiní, ze kterých budeme  mít větší užitek“, šeptají si možná do něžných oušek na radnici. 

Anna Spěváčková

Názory

23.11. 07:09Václav P.
osvětlení
23.11. 11:23Josef
Aktuálně cz:
23.11. 20:40Kratěna
Spodina
24.11. 14:29Karel Nera
Dotaz
24.11. 16:18Karel
dneska šly
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz