Tisk článku

Připomínky k přípravě nového územního plánu.

Všimli jste si na úřední desce Oznámení o návrhu zadání územního plánu Neratovice? Ne? Nedivím se. Tak důležitý dokument a tak dokonale schovaný na úřední desce u radnice, aby si ho pokud možno nikdo nevšiml.

Naštěstí Spolek občanů Neratovic si na poslední chvíli Oznámení všiml (máme plno práce s odvoláním proti Rozhodnutí o umístění stavby Odstavné plocha lokalita Na Výsluní) a pět minut před dvanáctou sestavil připomínky a dal je včas do podatelny. Dokument je hodně dlouhý, ale velmi důležitý. Územní plán je zatraceně důležitý dokument, který ovlivní život lidí ve městě na desítky let dopředu.
Celý návrh zadání najdete na :
http://www.neratovice.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=10356&id_dokumenty=412890

 

Městský úřad Neratovice
Kojetická 1028
277 11 Neratovice
PODATELNA                                                           V Neratovicích 13.10. 2016

Věc: Písemné připomínky k projednávání zadání územního plánu Neratovice
pod č.j. č.j.:., MěÚN/58786/2016

Připomínky:

1. Str. 6:
Považujeme předpokládaný maximální nárůst (obyvatel Neratovic) 2016 – 2030: 3 300 – 5 300 za nadhodnocený a požadujeme počítat s reálným růstem max. 5% a to vzhledem k trvalému úbytku obyvatel a  omezení území geografickými, přírodními a technickými limity. Nechceme přece zahušťovat sídliště na úkor zeleně.

2. Str. 7. Nesouhlasíme s novou výstavbou v původní a stabilizované výstavbě – sociální problémy, úbytek zeleně a ploch k odpočinku, parkování? Str. 7. Vymezení ploch pro vodní plochy, mokřady, suché poldry. Revitalizace Kojetického potka,  apod.

3. Str. 8
Obráceně –je nutné  řešení přechodu krajiny do sídel. Sídla se do krajiny už nesmí rozšiřovat! Konec suburbanizace!  Výstavba v ochranných pásmech pásmech dopravní a technické infrastruktury? V žádném případě NE! Jižní okraj města nezastavovat, ponechat pole (ochrana orné půdy!!!) nebo část plochy jako zahrádkářské osady, městské zahradnictví, veřejná zeleň, zelený pás podél II/101! Co je jihozápadní okraj není přesně definováno, žádné sklady a výroba! Byškovice – žádné sklady a výroba! Korycany – NE civilní letiště. Nutno předložit obyvatelům k diskusi.
- Lobkovice - včetně ploch přestavby stávajících drobných komerčních areálů (stavebniny)není jasné, co znamená přestavba! Má to být zrušení areálů a na jejich místě bytová výstavba ? Tak to NE.
- Lobkovice – prověřit přestavbu stávající zahrádkářské kolonie na západním okraji na plochy občanského vybavení- NE! Ponechat lidem zahrádky a legalizovat je!!!! Lidé potřebují zahradničit!!!
- Tento záměr se v návrhu územního plánu doporučuje prověřit s ohledem na známé podněty vlastníků pozemků na změnu využití na plochy umožňující realizaci obytné zástavby – NE!!!
- Mlékojedy: navržené přestavby rekreačních objektů na plochy bydlení ve východní části Mlékojed (pod železniční tratí) – zrušení rekreačních objektů  a opět přestavba na plochy bydlení? To budou mít lidi radost. NE.
- Mlékojedy: návrh plochy rekreace (pískovna) - NE– lidi se tam už nyní rekreují, chodí se sem koupat, není kam, koupaliště nemá plavecký bazén. To se zase chystá nějaké komerční využití?
- Mlékojedy - znovu prověřit návrh propojení Neratovic a Mlékojed pro silniční dopravu, čili MOST!!! To už tu dlouho nebylo. Už to vědí obyvatele Mlékojed? NE. Zničí to klidnou a krásnou ves Mlékojedy

Str. 9
- postupné snižování výšky výstavby – ANO, v každém případě., ale ne postupné, ale okamžité.
- dostatečná výměra klidových veřejných prostranství ANO, pokud by byl zájem, povolit i vytváření klidových ploch příslušných k bytovým domům!
- respektováním známého záměru na revitalizaci náměstí Republiky v Neratovicích. NE, pokud budou použity již existující projekty na revitalizaci náměstí!!! Jsou špatné. Náměstí stačí opravit, žádná likvidace zeleně, jak navrhují páni architekti. Revitalizace sídliště na Výsluní je ubohá a špatná.

Vše řešit ve spolupráci s obyvateli území! Ne s několika vybranými jedinci, ale zapojit každého, kdo má zájem.

Co znamená využití jednotlivých zastavitelných ploch vybudováním potřebné a související veřejné infrastruktury. Co je potřebná a související veřejná infrastruktura? Další obrovské odstavné plochy či parkoviště? Tuto záhadnou větu je třeba upřesnit a vysvětlit.

Str. 10
- Zajistit ochranu nezastavěného území (zejména zemědělské a lesní půdy) a zachování veřejné zeleně, včetně minimalizace její fragmentace. Ano, v každém případě a to všude, kde je zemědělská půda fyzicky přítomna i když pozemek je ostatní plocha.

- V odůvodněných případech je možné i rušení zastavitelnosti pozemků a ploch vymezených v dosud platném územním plánu sídelního útvaru. Ano, zrušení zastavitelnosti celé lokality za sídlištěm Na Výsluní, ANO legalizace zahrádek Na Výsluní.

- Hledání příležitostí pro zřízení nových ploch a pásů zeleně ve vazbě na nové zastavitelné plochy?  Cílem je zachování souvislých pásů nezastavěného území v bezprostředním okolí velkých měst – je nutné vytvořit souvislý pás zeleně na okraji města, tak jako bylo kolem Spolany, nejen v bezprostředním okolí nové zastavitelné plochy. To je nepochopení nebo obejití požadavků vyplývajících z PÚR.

- Požadavek regulačních plánů. ANO.

Str. 11
ZÚR – je špatné, že se Neratovice nebránily trase II/101 v blízkosti města a hlavně protnutí lesního celku Skala komunikací. Tím budou Neratovice odtrženy od tradičního místa rekreace, zvýší se intenzity dopravy, chemické a fyzikální emise a imise z dopravy, to je velmi špatné řešení pro obyvatele města. Jak na tom budeme dopravně, lze pouze odhadovat. Životní prostředí se výrazně ZHORŠÍ. Budou z toho těžit jedině Třešňáci a spol.
Transformace ploch v zastavěném území sídel nesmí se týkat sídliště, kde je už velmi vysoká koncentrace obyvatel

…..a využití dosud volných ploch vymezených v zastavitelném území v územních plánech. Jižní okraj sídliště ponechat jako ornou půdu, žádná zástavby.

- chránit prostupnost krajiny, zejména zelené klíny, umožňující propojení s územím hl. m. Prahy a zelené prstence okolo měst; ANO

Str. 12.
…..respektovat prvky přírodních, kulturních a civilizačních hodnot území; • chránit ve zvýšené míře pozitivní znaky charakteristik krajinného rázu a dotvářet krajinu s cílem zvýšení její estetické hodnoty a ekologické stability před nekoordinovanou výstavbou. ANO
….zpřesnit koridory dopravy, vymezené v ZÚR; ANO, pokusit se změnit trasu II/101
ověřit rozsah zastavitelných ploch v sídlech: zrušit zastavitelnost lokality na jih od sídliště Na Výsluní
...respektovat požadavky na ochranu a upřesnit vymezení skladebných částí ÚSES –ANO

SWOT analýza uvádí: (SWOT analýza je metoda, jejíž pomocí je možno identifikovat silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby, spojené s určitým projektem, v tomto případě s územním plánem.)

Důležité: Podíl zastavěných a zpevněných ploch dosahuje 20%, což signalizuje potenciální riziko urychleného odtoku vodních srážek z území a jeho snížený potenciál pro retenci spodních vod.

Vymezení a ochrana údolní nivy. Zvýšení nízkého podílu lesů a vodních ploch za účelem zadržení vody v krajině.

HROZBA degradace zemědělské půdy vlivem větrné eroze, splachu a povodní.

V koordinaci s dalšími obcemi, jejichž zemědělská půda je výrazně ohrožena větrnou erozí, řešit v území potřebnou protierozní ochranu založenou zejména na vegetačních opatřeních

Více než polovina zemědělského půdního fondu je ohrožena větrnou erozí i když se jedná o nejintenzivněji urbanizovanou část území ORP, podíl zemědělské půdy (71%) z celkové výměry koresponduje s průměrem ORP (74 %). Obdobně jako podíl orné (90%) ze zemědělské půdy odpovídá vysokému procentu zornění ORP (91%). Hodnota KES (Koeficient ekologické stability) přesně odpovídá průměru KES za cele ORP (Obec s rozšířenou působností) (0,23).

Min. zastoupeni architektonických hodnot – město bez významných urbanistických hodnot. Malé množství kulturně historických a přírodních hodnot.

Nadměrná hustota, nedostatek parkovacích míst, málo veřejné zeleně.

Omyl, divadlo nemáme (autor analýzy) uvádí, že máme divadlo).

HROZBA: Podlehnutí tlaku investorů do výroby a v tom důsledku zabírání ploch na zelené louce.

Území bez turistické a rekreační atraktivity, málo ploch veřejné zeleně a špatný přistup z obytných celků do ploch zeleně pro každodenní rekreaci.

Výskyt ekologických zátěží zejm. ve Spolaně a jejich neřešení. Vymezená zóna havarijního plánování Spolany zasahuje na zastav ěná obytná území m ěsta Neratovice i na sousední Libiš. Hrozba vysokého rizika znehodnocení složek životního prostředí při havarijních podmínkách na starých zát ěžích a kontaminovaných plochách.

Příležitost: Dlouhodobá stabilizace populace obyvatelstva v kvalitním obytném prostředí.

HROZBA: Dlouhodobá hospodářská recese vyvolávající růst v nezaměstnanosti málo kvalifikovaných nebo znevýhodněných osob.

Město je specifické velmi mladou populací v poměrech kraje i ČR a také mimořádně vysokým migračním obratem (součet počtu přistěhovalých + vystěhovalých), takže přetrvává fluktuační charakter města a provizorní (přechodné) bydlení v blízkosti Prahy. Roste zde podíl cizinců, podle SLDB 2011 byla sečtena jako největší menšina ukrajinská (366 osob).

Město s charakterem „průchozího“ města s méně stabilním obyvatelstvem

Měnící se demografická struktura i snižující se počet obyvatel přináší zvyšující se nároky na sociální služby a zdravotní péči (zvláště pro seniory), bezbariérovost města, klade nové nároky na využívání veřejných prostranství a kvalitu dopravy apod.

Postupná přeměna Neratovice na „noclehárnu“ díky příznivé poloze vůči Praze.

Zvyšování podílu seniorů v populaci.

V souvislosti se stárnutím populace vytvořit plochy pro bydlení a služby pro seniory v kvalitním obytném prostředí.
Neustále se zvyšující počet automobilů a s tím související nedostatek parkovacích míst, což může přímo souviset i s ohrožením ekonomického pilíře.

Zkvalitnit obytné prostředí pro obyvatele zejm. sídlištních celků, tím snížit migraci obyvatel, vysoký migrační obrat s tím související nestabilita obyvatel, bytový fond slouží pro přechodné (startovací) bydlení, zhoršený profil vzdělanosti obyvatel

Str. 17: Další požadavky:
- prověřit podnět na využití plochy v okolí pískovny v Mlékojedech v šíři cca 20 m kolem celého jezera pro sport a rekreaci. Jedná se o návrh odpovídající stávajícímu využití pozemků. Plochy v okolí pískovny byly v platném územním plánu zakresleny jako plochy rekreace na plochách přírodního charakteru. V návrhu územního plánu stanovit odpovídající podmínky využití. Jedná-li se o komerční využití, nesouhlasíme.

- prověřit podnět na návrh nerušící výroby a komerce na pozemcích p. č. 394/2, 416/9, 416/23, 441/2, 442/1 v k.ú. Neratovice. V současné době se na předmětných pozemcích nachází vzrostlá zeleň a veřejné prostranství. Nesouhlasíme s likvidací vzrostlé zeleně.

- prověřit podnět na návrh zastavitelné plochy pro výstavbu RD na pozemku p. č. 318/43 v k.ú. Lobkovice. Pozemek je součástí plochy navržené v ÚPNSÚ pro školství, zdravotnictví a sociální služby. V současné době se zde nachází rozsáhlá zahrádkářská kolonie. Nesouhlasíme, nutná legalizace zahrádkářských kolonií.

- prověřit podnět na návrh zastavitelné plochy pro výstavbu RD na pozemku p. č. 318/43 v k.ú. Lobkovice. orná půda.

- prověřit podnět na změnu využití pozemků p. č. 318/150, 318/245 a 318/29 v k.ú. Lobkovice v souladu s platným ÚP (plochy bydlení). Orná půda

- prověřit podnět na vymezení zahrady na pozemku p. č. 782/28 v k.ú. Neratovice. Pozemek je v platném územním plánu navržen k realizaci veřejné zeleně. orná půda

- prověřit podnět na změnu využití pozemku p. č. 318/6 v k.ú. Lobkovice na plochy pro bydlení. …zahrada, ZPF

- prověřit podnět na změnu využití pozemků p. č. 562/99, 557/3 v k.ú. Neratovice na plochy pro bydlení. Orná půda, ochranné pásmo. BH

- prověřit podnět na změnu využití pozemků p. č. 318/42, 318/257 v k.ú. Lobkovice na plochy bydlení. Zahrada, zahrádkářská kolonie!

- prověřit podnět na změnu využití pozemků p. č. 359/7, 391/2, 391/3 v k.ú. Neratovice na plochy nerušící komerce. V současné době se na předmětných pozemcích nachází vzrostlá zeleň a veřejné prostranství. Co jen nerušící komerce? Jaká veřejní zeleň?

Str. 20
- veřejná infrastruktura bude dimenzována na celkový návrhový počet obyvatel v horizontu 15 let (do r. 2030) cca 20 000 obyvatel „s obvyklým pobytem“;počet obyvatel je dle našeho názoru naddimenzovaný, chybí důvody, proč by se sem lidé stěhovali. Nepotřebujeme větší noclehárnu!

 

1.3 Požadavky na koncepci uspořádání krajiny 1.3.1 Upřesnění požadavků vyplývajících z PÚR Konkrétní požadavky na koncepci uspořádání krajiny z PÚR ČR nevyplývají.
Politika územního rozvoje (dále jen PÚR) je „nejvyšší“ územní plán, který určuje základní požadavky na rozvoj území celé České republiky.)

Ale VYPLÝVAJÍ!

2 REPUBLIKOVÉ PRIORITY ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ PRO ZAJIŠTĚNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ

(14) (14) Ve veřejném zájmu chránit a rozvíjet přírodní, civilizační a kulturní hodnoty území, včetně urbanistického, architektonického a archeologického dědictví. Zachovat ráz jedinečné urbanistické struktury území, struktury osídlení a jedinečné kulturní krajiny, které jsou výrazem identity území, jeho historie a tradice. Tato území mají značnou hodnotu, např. i jako turistické atraktivity. Jejich ochrana by měla být provázána s potřebami ekonomického a sociálního rozvoje v souladu s principy udržitelného rozvoje. V některých případech je nutná cílená ochrana míst zvláštního zájmu, v jiných případech je třeba chránit, respektive obnovit celé krajinné celky. Krajina je živým v čase proměnným celkem, který vyžaduje tvůrčí, avšak citlivý přístup k vyváženému všestrannému rozvoji tak, aby byly zachovány její stěžejní kulturní, přírodní a užitné hodnoty. Bránit upadání venkovské krajiny jako důsledku nedostatku lidských zásahů. (Viz také UAEU, část III.6 čl. 25, 27; viz také čl. 19 PÚR ČR 2006)

(16) Při stanovování způsobu využití území v územně plánovací dokumentaci dávat přednost komplexním řešením před uplatňováním jednostranných hledisek a požadavků, které ve svých důsledcích zhoršují stav i hodnoty území. Při řešení ochrany hodnot území je nezbytné zohledňovat také požadavky na zvyšování kvality života obyvatel a hospodářského rozvoje území. Vhodná řešení územního rozvoje je zapotřebí hledat ve spolupráci s obyvateli území i s jeho uživateli (viz také čl. 20 PÚR ČR 2006) a v souladu s určením a charakterem oblastí, os, ploch a koridorů vymezených v PÚR ČR

(18) Podporovat polycentrický rozvoj sídelní struktury. Vytvářet předpoklady pro posílení partnerství mezi městskými a venkovskými oblastmi a zlepšit tak jejich konkurenceschopnost. (Viz také UAEU, část III.2 čl. 16, 17; viz také čl. 18/ PÚR ČR 2006)

(19) Vytvářet předpoklady pro polyfunkční využívání opuštěných areálů a ploch (tzv. brownfields průmyslového, zemědělského, vojenského a jiného původu). Hospodárně využívat zastavěné území (podpora přestaveb revitalizací a sanací území) a zajistit ochranu nezastavěného území (zejména zemědělské a lesní půdy) a zachování veřejné zeleně, včetně minimalizace její fragmentace. (Viz také čl. 22 PÚR ČR 2006). Cílem je účelné využívání a uspořádání území úsporné v nárocích na veřejné rozpočty na dopravu a energie, které koordinací veřejných a soukromých zájmů na rozvoji území omezuje negativní důsledky suburbanizace pro udržitelný rozvoj území.

(20) Rozvojové záměry, které mohou významně ovlivnit charakter krajiny, umísťovat do co nejméně konfliktních lokalit a následně podporovat potřebná kompenzační opatření. S ohledem na to při územně plánovací činnosti, pokud je to možné a odůvodněné, respektovat veřejné zájmy např. ochrany biologické rozmanitosti a kvality životního prostředí, zejména formou důsledné ochrany zvláště chráněných území, lokalit soustavy Natura 2000, mokřadů, ochranných pásem vodních zdrojů, chráněné oblasti přirozené akumulace vod a nerostného bohatství, ochrany zemědělského a lesního půdního fondu. Vytvářet územní podmínky pro implementaci a respektování územních systémů ekologické stability a zvyšování a udržování ekologické stability a k zajištění ekologických funkcí krajiny i v ostatní volné krajině a pro ochranu krajinných prvků přírodního charakteru v zastavěných územích, zvyšování a udržování rozmanitosti venkovské krajiny. V rámci územně plánovací činnosti vytvářet podmínky pro ochranu krajinného rázu s ohledem na cílové charakteristiky a typy krajiny a vytvářet podmínky pro využití přírodních zdrojů. (Viz také Evropská úmluva o krajině).

(21) Vymezit a chránit ve spolupráci s dotčenými obcemi před zastavěním pozemky nezbytné pro vytvoření souvislých ploch veřejně přístupné zeleně (zelené pásy) v rozvojových oblastech a v rozvojových osách a ve specifických oblastech, na jejichž území je krajina negativně poznamenána lidskou činností, s využitím její přirozené obnovy; cílem je zachování souvislých pásů nezastavěného území v bezprostředním okolí velkých měst, způsobilých pro nenáročné formy krátkodobé rekreace a dále pro vznik a rozvoj lesních porostů a zachování prostupnosti krajiny. (Viz také Lipská charta, část II.; viz také čl. 23 PÚR ČR 2006)

(25)……...V zastavěných územích a zastavitelných plochách vytvářet podmínky pro zadržování, vsakování i využívání dešťových vod jako zdroje vody a s cílem zmírňování účinků povodní.

(28)…….Návrh a ochranu kvalitních městských prostorů a veřejné infrastruktury je nutné řešit ve spolupráci veřejného i soukromého sektoru s veřejností. (Viz také Lipská charta, bod I. 1)

Ke kapitole „Republikové priority územního plánování pro zajištění udržitelného rozvoje území“ Republikové priority v PÚR ČR 2006 byly mimo jiné stanoveny s ohledem na požadavky, vyplývající z dokumentů Rady Evropy (např. „Řídící principy trvale udržitelného územního rozvoje na evropském kontinentu“ z r. 2000, „Lublaňská deklarace o územní dimenzi udržitelného rozvoje“ z r. 2003 aj.), dokumentů EU (např. „Evropské perspektivy územního rozvoje“z r. 1999, „Lisabonská/Goteborská strategie“ z r. 2001 aj.), Strategie regionálního rozvoje a dalších dokumentů, dohod, smluv atd., vztahujících se k územnímu rozvoji. Vzhledem k dlouhodobé platnosti těchto priorit byly po vyhodnocení, aktualizaci a úpravě formulací převzaty tyto priority do PÚR ČR 2008. Republikové priority v PÚR ČR 2008 jsou dále rozšířeny o nové požadavky, vyplývající z dokumentů EU „Územní agenda Evropské unie Pro konkurenceschopnější a udržitelnou Evropu rozmanitých regionů“a „LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech“, které byly přijaty až v r. 2007. S ohledem na vyjádření návazností priorit PÚR ČR 2006 a PÚR ČR 2008 a dále na závazek členských zemí EU, obsažený v čl. 36 Územní agendy „ … začleňovat politické priority ÚA EU do národních rozvojových politik a do politik regionálního a územního rozvoje …“ jsou u každé priority vyjádřeny vazby na uvedené dokumenty. Obecně platí princip, že priority stanovené v kapitole 2 platí pro celé území ČR a nejsou proto v následných kapitolách znovu uváděny. Míra uplatnění každé priority závisí na charakteru konkrétního území. V této kapitole je použit pojem „regionální seskupení (klastry)“. Jde o regionální sdružení podnikatelských i nepodnikatelských subjektů, měst a regionů, v nichž spolupracují na územním rozvoji podnikatelé, vědci, pracovníci správy a řízení. Klastry mohou být vytvá- řeny v rámci měst a regionů, mezi jednotlivými městy a regiony, případně mezi příhraničními městy a regiony. V této kapitole je vyznačena vazba republikových priorit na Územní agendu Evropské unie a Lipskou chartu. Tyto dokumenty byly přijaty na neformálním setkání ministrů zemí EU, v jejichž kompetenci je územní plánování.

Str, 23. - Předpokládá se, že územní plán Neratovice může obsahovat návrhy ploch výroby a skladování, plochy pro dopravní stavby (přeložky), plochy pro přístaviště, případně plochy pro sport a rekreaci nebo pro zařízení obchodu a služeb, které mohou naplňovat charakter záměru uvedeného v příloze č. 1 zákona č.100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, tedy záměru vyžadujícího minimálně zjišťovací řízení dle uvedeného zákona.

NESOUHLASÍME, požadujeme vypustit !! Nesouhlasíme s tím, aby ve městě byly vybudovány záměry nadměstského významu!!

Str. 24 - Územní plán bude pravděpodobně obsahovat též záměr rozvoje města na souvislém území o rozloze nad 5 ha. NESOUHLASÍME, je to nad rámec rozvoje města.

 

Anna Spěváčková

Názory

17.10. 12:12Jana
Odvolani OP
19.10. 16:44Jitka
most
19.10. 20:48Pól
Kam že
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz