Tisk článku

Potřebujeme nové obchodní centrum v Neratovicích?

V Listech se objevil článek starostky Mrzílkové. Měli byste vědět o některých velmi důležitých skutečnostech, na které starostka „zapomněla“.

Když bývalý vekslák a dnešní multimilionář Třešňák z Teplic kupoval v Neratovicích pozemky za Výsluním, věděl, že je zde nejcennější půda I. třídy (26000), kterou lze ze zemědělského půdního fondu odejmout jen výjimečně a to jen na záměry související s obnovou krajiny, případě liniové stavby (silnice, vodovody, el. Vedení...) zásadního významu . Je zde také půda II. třídy (20600), která je vysoce chráněná a podmíněně zastavitelná. Věděl tedy, že zde nebude moci postavit, co si zlíbí, ale bude se muset podřídit pravidlům ochrany půdy.

Ale také věděl, že tyto pozemky jsou blízko plánovaného tzv. aglomeračního okruhu - silnice II/101 a bude výhodné zde postavit něco hódně velkého, co mu přinese velký zisk. Nevím, kdy pozemky kupoval, ale pokud už byl schválen územní plán, pak musel vědět, že je zde možné stavět pouze obytné domy, žádný hypermarket s parkovištěm.

Pokud přesto pozemky koupil, musel být přesvědčen, že zastupitelé v Neratovicích se dají snadno „přemluvit“, a budou ochotni změnit územní plán v jeho prospěch.

Jistě si něco takového zjišťoval u vedení města i u jeho následovníků, jinak by loňské zamítnutí změny územního plánu považoval za definitivní a nebyl by požadoval jeho zrušení. Věděl by, že vedení města je zásadové a nebude už nic měnit.

To jen úvodem. Nyní se podívejme na článek starostky Mrzílkové v Listech. Jistě vás především zaujme obrázek vizualizace výstavby. Všude spousta bujné zeleně, která spolehlivě stíní, v dáli se krčí nenápadná budova hypermarketu, vysoká spíš jako zeď; stromy v popředí ji spolehlivě přerůstají. Pan ing, Hrubý, předseda komise rady města pro správu majetku a investiční akce (to je střet zájmu, komise je poradní orgán rady), autor tohoto propagačního zobrazení, se velmi snažil, aby výsledek byl lákavý, decentně barevný, uchlácholil opozici a získal primitivy ve městě pro výstavbu hypermarketu.

Uplatnil to, čemu se říká deformace perspektivy. Používají ho realitní makléři, aby prodali malinký pozemek, který se na fotografii tváří jako obrovská plocha. Realitní makléři vědí, že zrakový vjem je pro inzerci jeden z nejdůležitějších, protože většina uživatelů internetu ani moc nečte, spíš jen skenuje.

Proto není vidět, že OC (obchodní centrum) bude mít rozlohu 4000 m2 a vedle něj se bude rozkládat parkoviště pro cca 300 aut. Obytné budovy v dáli opět nenápadně vykukují za stromy, vypadají díky mansardové střeše nižší a málem ujdou pozornosti.
Pozornosti by vám ale neměly ujít nenápadně se tvářící VELMI důležité podrobnosti.
1. Nesoulad s územním plánem. Obytné budovy v dáli stojí v místech, kde má být podle platného územního plánu parková zeleň. Nedivme se, panelový dům má z druhé strany účelovou komunikaci a ohromné parkoviště pro cca 200 aut. Nemá žádný klidný a tichý vnitroblok pro odpočinek obyvatel.
2. Nesoulad s územním plánem. Silnice vedoucí dozadu kolem panelového domu Na Výsluní 1313 – 8, (podle sdělení starostky k pozemkům města, kde hodlá město prosadit stavbu dalšího megaparkoviště) vede v místech, kde má být podle platného územního plánu parková zeleň.
3. Další parkoviště. Podél celé silnice parkují kolmo auta, to znamená silnice široká 6m + parkovací stání 4,5 m = 10,5 m šířka celé komunikace. Směrem k hypermarketu je plocha vydlážděná. Stromy podél silnice jsou na jejím okraji.
Územní plán najdete na webu města: http://www.neratovice.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=10356&id_dokumenty=410975
Závěrem: Není možné, aby zastupitelé hlasovali na základě vizualizace, která záměrně zkresluje skutečný stav, který by nastal po výstavbě hypermarketu. Obytné domy a silnice s parkujícími auty jsou situovány do prostoru parkové zeleně, což je podle územního plánu nepřípustné. Hypermarket je záměrně zmenšen, aby nebyly zřejmé jeho rozměry. Rozlehlé parkoviště u hypermarketu bylo záměrně ve vizualizaci pominuto.
Proto nebyl veřejnosti předložen výkres, která by zobrazil skutečnou polohu a rozměry staveb.
Pokračování o článku starostky Mrzílkové příště.

Anna Spěváčková

Názory

03.10. 14:28M.A.
Stará tržnice
03.10. 21:54Ing. Zdeněk Prskavec
Nic nového pod sluncem.
09.10. 14:57Marek
Petice? Referendum?
09.10. 15:37Aleš
souhlas
09.10. 16:33M.A.
?
17.10. 08:48Helena
nesouhlas
10.10. 07:38Martin Růžička
Referendum
09.10. 16:38M.A.
FB
09.10. 18:01Marek
Poslední názor
12.10. 17:43jh
..
18.10. 17:04Radek
Týdeník Mělnicko 18.10.
18.10. 22:54M.A.
Odkaz
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz