Tisk článku

Zastupitelé se mají vyjádřit k výstavbě obchodního centra (hypermarketu) Na Výsluní. Nedostali žádné podklady. Starostka Mrzílková se občanů neptá

Zasedání zastupitelstva 7. září 2016 přerušilo jednání o revokaci (zrušení) usnesení změny územního plánu, který by umožnil výstavbu hypermarketu, parkoviště, silnic a dalších budov za sídlištěm Na Výsluní.

Po skandální tajné dohodě starostky a koaličních zastupitelů se zástupci developera o přestávce zasedání bylo rozhodnuto, že město bude definovat podmínky pro výstavbu obchodního centra ve smlouvě o smlouvě budoucí ještě před tím, než bude rozhodnuto o změně územního plánu(!)

Ještě není schválená změna ÚP a už se chystá smlouva? To už je vše upečené? Vše domluvené? Zastupitelé,  pokud mají rozum a čest v těle, by na tento návrh neměli přistoupit. Smrdí to korupcí a nemuselo by to pro ně dobře skončit. (Navíc je všeobecně známo, že pro developera Třešňáka byly vždycky smlouvy a dohody v ostatních městech jen nedůležitý cár papíru).

Podle P. Šandy byli zastupitelé vyzváni, aby formulovali své požadavky, které by měly být zakotveny do smlouvy se společností JHT (developer Třešňák). Město ale prý nemá k dispozici vizualizaci záměru a tak jsou údajně zastupitelé odkázáni jen na to, co si pamatují ze zasedání nebo tajné schůzky v pondělí před zastupitelstvem.

A co schůzka s občany? Kdo jich se zeptal, jak se jim bude žít, až zde bude projíždět 3 a půl tisíce aut k hypermarketu, až jim klesnou ceny bytů, až se zvýší kriminalita, až se do nočních hodin bude rozléhat od obchodního centra hluk automobilů, rámus nákupních vozíků? Bude se prášit a zabetonované ploch budou v létě zvyšovat už tak dost vysoké teploty?

Proč se starostka neobrátí na obyvatele okolních domů? Proč se nezeptá obyvatel bloku 1308 – 15, co říkají na to, že přímo pod okny směrem do pole jim povede nová silnice, kterou si starostka přeje, aby mohla být postavena plánovaná parkovací odstavná plocha?  Co asi lidé budou říkat tomu, že z jedné strany už mají frekventované silnice a obrovské parkoviště a z druhé strany bude další silnice pod okny? Kdo tam bude bydlet? Jak se mu bude žít? To ji nezajímá?

Pro občany je to přímo děsivé zjištění. Nejen že se starostka Mrzílková vykašlala na občany, ale hraje nepoctivou a špinavou hru i se zastupiteli. Koaliční jsou jí zřejmě věrně oddáni a splní její přání, ty ostatní starostka nepotřebuje, má jistou většinu potřebných 12 nebo 13 hlasů.

Taková situace tady snad nebyla od převratu. Demokracie v Neratovicích definitivně skončila, nastoupila tvrdá a neúprosná diktatura starostky Mrzílkové a jejích kompliců.

Nezbývá nic jiného, než se bránit. Všemi způsoby, které má občan k dispozici. Mohou se psát petice, ale ty nemají velký dopad, tedy záleží na tom, kdo je organizuje a čeho se týkají. Petici obyvatel Za vodárnou bylo okamžitě vyhověno, nová komunikace vznikla během týdnů. Asi tam bydlí někdo vlivný.

Pomáhá oslovit osobně zastupitele, psát jim, apelovat na jejich povinnost hájit občany. Nejúčinnější je se dostavit v hojném počtu na zasedání, promluvit, bránit se.

Ještě lepší by bylo, kdyby se našel člověk, který s kamerou v ruce pořídí audiovizuální záznam zasedání. Je možné jej zveřejnit. Nemusí se bát, že by natáčení bylo protizákonné. Neexistuje žádný zákon, který by nahrávání zakazoval. Je to veřejné zasedání a všichni, kdo se jej vědomě zúčastní, musí počítat s tím, že je zasedání veřejné, nejde o soukromou záležitost, je to ve veřejném zájmu.

Prosím, pište zastupitelům, mluvte s nimi, posílejte e-maily. Kdo máte možnost, přijďte pořídit audiovizuální záznam 19. října v 16.00 hod. na zasedání zastupitelstva. Je potřeba, aby lidé viděli, jak jejich zástupci jednají, jak se rozhodují. Jsou města, kde je samozřejmostí on-line přenos a uchování v archivu. Tady k tomu není vůle a víme proč.

Anna Spěváčková

Názory

24.09. 09:22Pavel
:-)
25.09. 07:41Romana
Odvolani proti rozhodnuti - parkoviste
29.09. 13:53Také obyvatel Neratovic, třeba Bedřich .
Dotaz
29.09. 15:07Jindřich
Bedřichovi
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz